StoryEditor

Územie, na ktorom stojí Disneyland, je štát v štáte. Spoločnosť má teraz spor s kongresom ohľadom sexuálnej výchovy

iDnes.cz13.02.2023., 12:00h

Floridský guvernér Ron DeSantis čoskoro prevezme od spoločnosti Disney kontrolu nad jej teritóriom. Republikáni v štátnom parlamente definitívne schválili reformu okrsku pri meste Orlando, v ktorom sídli Disney World.

Lajkuj Brainee.sk na

Krok podľa agentúr reaguje na minuloročný výstup spoločnosti proti novému zákonu o sexuálnej výchove.Zákonodarcovia v piatok odovzdali DeSantisovi na podpis návrh zákona upravujúceho fungovanie oblasti s rozlohou 101 kilometrov štvorcových, ktorá doteraz niesla názov Reedy Creek Improvement District, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Biznis a miliardy dolárov. Hollywood ovláda zopár konkrétnych rodín, poznáš ich aj ty

Návrh si vyžaduje, aby guvernér vymenoval päťčlennú radu poverenú dohľadom nad verejnými službami v okrsku. Doteraz bola samosprávna rada menovaná entitami ovládanými spoločnosťou Disney, vysvetľuje agentúra AP.

„​Don‘t Say Gay“

Gigant zábavného priemyslu tak v oblasti, kde postupne vybudoval svetoznámu sústavu turistických atrakcií, vlastne vykonával funkciu lokálnej vlády. Riadi územné plánovanie, má tam vlastný hasičský a policajný zbor a netýkajú sa ho niektoré pravidlá okresu Orange, ktorý ho obklopuje.

Usporiadanie zavedené v roku 1967 sa dostalo do hľadáčika republikána DeSantisa na jar minulého roka. Disney sa vtedy zapojila do odporu proti ním presadenému zákonu o „rodičovských právach v školstve“, ktorý vyvolal pobúrenie kvôli pasáži o sexuálnej výchove.

image

Kritizujú našu kuchyňu. Zostavili rebríček najhorších jedál na svete, umiestnili sa v ňom aj slovenské pochúťky

Text zakazuje „vyučovanie“ týkajúce sa „sexuálnej orientácie alebo rodovej identity“ pre menšie deti a obmedzuje preberanie týchto tém vo vyšších ročníkoch bez toho, aby reštrikcie presnejšie vymedzoval. Kritici sa v dôsledku vágnych formulácií obávajú konca všetkých školských debát o sexuálnych menšinách a opatrenia začali označovať ako zákon „nehovor gey“ (Don‘t Say Gay).

Nová éra zodpovednosti

DeSantis počas minuloročných polemík o danej norme a postupe proti Disney uviedol, že tejto ani ďalším korporáciám „už nebude prechádzať podsúvanie ich nátlakových kampaní“. V piatok jeho hovorca postup štátnej administratívy obhajoval s tým, že doterajšie usporiadanie postrádalo kontrolné mechanizmy. „Florida vstupuje do novej éry zodpovednosti a transparentnosti,“ citovala agentúra Reuters Bryana Griffina.

image

Bosá legenda Bratislavy: Ak by napadli kotlebovca, riešil by to každý. Ak by zmlátili mňa, nikto sa toho nechytí

Nový zákon však ponecháva osobitný status daného územného celku a nemení jeho finančné mechanizmy, čo reaguje na obavu, že reforma prenesie na tamojších daňových poplatníkov zodpovednosť za dlh presahujúci miliardu dolárov.

Tiež nedáva možnosť päťčlennej rade zasahovať do každodennej prevádzky Disney World, ktorá je so skoro 75 000 zamestnancami najväčším zamestnávateľom centrálnej Floridy.

Piatkové hlasovanie o návrhu uzavrelo mimoriadnu schôdzu floridského parlamentu zameranú na konzervatívnu agendu guvernéra DeSantisa, uvádza AP. Parlament schválil aj opatrenia týkajúce sa presúvania imigrantov do iných častí Spojených štátov alebo boja proti volebným podvodom.

image

Reuters dodáva, že DeSantis „si vybudoval celonárodné meno rozdúchaním hnevu okolo kultúrnych otázok“ pred očakávanou kandidatúrou na prezidenta USA v budúcom roku

.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:37