S kávou sa oplatí experimentovaťUnsplash/Fahmi Fakhrudin
StoryEditor

Ľudia si do svojej rannej kávy pridávajú soľ. Bizarný dôvod však má svoje vedecké vysvetlenie

Miroslav Kamody05.05.2023., 14:00h

Po prečítaní tohto článku budeš mať nutkanie pridať si do kávy soľ. A ľudia na čele s vedcami hovoria, že to vôbec nie je na škodu!

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás má rád kávu pripravenú inak. Niekto nedá dopustiť na veľký kávovar, iný zase na french press, ďalší miluje „nesku” a zabudnúť nemôžeme ani na tých, ktorí obľubujú „turka”. A čím si kávu dochutiť? Mlieko, smotana, orieškový sirup či cukor sú základ.

Ako však informuje portál ScienceAlert, sociálnymi sieťami momentálne koluje trend, ktorý navrhuje pridať si do kávy namiesto cukru malú štipku soli. Výsledkom tohto triku má byť odstránenie časti horkosti a ďalšie chute, ktoré by sa inak mohli stratiť. 

image

Vedci sa podrobne pozreli na matcha čaj. Má skutočne toľko zdravotných výhod, alebo ide len o ďalší marketingový ťah?

Vedecky podložené

Aj keď sa ti zrejme táto myšlienka zdá čudná, rozhodne taká nie je. Táto zvláštnosť kávy je známa už desaťročia a dokonca má aj svoj vedecký základ - chlorid sodný je mimoriadne účinný pri potláčaní horkosti kávy a všetkých druhov potravín.

Schopnosť obyčajnej kuchynskej soli potláčať horkosť pripisujú vedci celosvetovej popularite soli ako prísady do varenia v celej histórii ľudstva. Tým, že soľ potlačí vnímanie horkosti, umožňuje iným príchutiam, ako je sladkosť alebo umami, vystúpiť do popredia a skutočne zažiariť.

Pre vysvetlenie, umami je jednou z piatich základných chutí spolu so sladkou, kyslou, slanou a horkou chuťou. Najčastejšie sa definuje ako „chutná“, ale vlastnosti umami možno opísať aj ako „mäsité“, „komplexné“ alebo dokonca len „lahodné“.

image

Soľ

Unsplash/Jason Tuinstra

Soľ ako bojovník proti horkosti

Výskum publikovaný v roku 1995 ukázal, že soľ je účinná pri maskovaní horkosti. Keď vedci zmiešali sladké a horké zlúčeniny, pridaním soli bola zmes sladšia a menej horká. Ale potlačenie nešlo obojsmerne; horké zlúčeniny nepotlačili slanú chuť.

Kedysi bolo bežné napríklad soliť baklažány, aby sa znížila ich prenikavá horkosť. Tento postup, ktorý už nie je potrebný, keďže sme horkosť vyšľachtili. Solenie je tiež populárna technika na zníženie horkosti ružičkového kelu.

Horkosť kávy sa objavuje, keď sa praží. Tento proces vytvára zlúčeniny nazývané laktóny kyseliny chlorogenovej a v prípade dark roast kávach fenylindány, ktoré vznikajú rozkladom kyseliny chlorogenovej.

image

Jaro doniesol do Bratislavy doubledecker upravený na kaviareň: Nie sme na dobrom mieste, autobus ničia vandali

Vietnam, Švédsko či armáda

Medzi miesta po celom svete, kde sa soľ bežne pridáva do kávy na zvýraznenie jej chuti, patrí Vietnam, kde je slaná káva vylepšená kondenzovaným mliekom ako lahodný karamelový nápoj. Švédska arktická kávová tradícia zahŕňa pridávanie soleného mäsa alebo syra.

Dokonca aj členovia amerického námorníctva pili kávu so soľou počas a po druhej svetovej vojne, pretože ich odsoľovacie zariadenie nebolo úplne účinné a zistili, že soľ pomáha s horkosťou.

Pokiaľ teda nemáš na víkend žiadne plány, možno je skvelý čas trošku zaexperimentovať a vychutnať si svoju pravidelnú dávku kávy so štipkou soli. Milióny ľudí na svete sa už presvedčili o tom, že to stojí za to.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 10:17