Reuters
StoryEditor

Hamburger nepochádza z Ameriky, priviezli ho migranti. Čo si o jeho pôvode nevedel?

Hana AntošíkováTina19.09.2021., 09:00h
Americká klasika zvaná hamburger sa konzumuje väčšinou oboma rukami aj s rizikom, že sa jej konzument ušpiní. Vieš však, kde sa pôvodne vzal?
Lajkuj Brainee.sk na

Možno ťa prekvapí, že hamburgery nie sú americkým vynálezom, ako by si mnohí zrejme mysleli. Ich názov nás odkazuje do nemeckého prístavu Hamburg, kde sa mäsové porcie z mletého hovädzieho mäsa objavili už v 19. storočí.

Mesto a jeho okolie sa totiž preslávilo chovom kvalitného hovädzieho dobytka a mäso z neho bolo nutné rýchlo spracovať, aby nepodľahlo skaze. Zvyčajne sa namlelo, okorenilo a vytvarovalo do placiek, ktoré sa na trhoch opekali a predávali.

Diera do sveta

Len vďaka nemeckým migrantom sa toto jedlo dostalo do USA, kde ho predajcovia kvôli pohodlnejšej konzumácii začali vkladať medzi plátky chleba a neskôr do žemle. Popularita hamburgeru začala prudko stúpať a na prelome storočia bol pokladaný za americkú klasiku.

V roku 1921 si Billy Ingram a Walter Anderson otvorili prvý fast food zameraný na hamburger. Reštauračné zariadenie White Castle vo Wichite v Kansase malo otvorenú kuchyňu, pričom medzi najväčšie kasové trháky patril malý burger za päť centov, ktorý zákazníci zvyčajne kupovali po viacerých kusoch.

Legenda

Počas vojny si často burgery pripravovali aj vojaci vo vojenskej kuchyni a zaháňali nimi túžbu po domovine. Najväčšiu dieru do sveta s nimi ale urobili bratia McDonaldovci, ktorí si otvorili Burger Bar Drive-In v San Bernardine v Kalifornii v 40. rokoch 20. storočia a ako prví okienkom podávali hamburgery vodičom a ich spolujazdcom.

Za dobu svojej existencie si burger prešiel mnohými premenami. Okrem klasického hovädzieho hamburgeru, ktorý ponúkajú nielen fast foody, ale aj lepšie reštaurácie, si na svoje prídu milovníci rybacích, kuracích, morčacích, vegetariánskych aj vegánskych burgerov.

V kombinácii s rôzne ochutenými majonézami a všemožnými náplňami (od zeleniny, ovocia, syrov, tofu až po ryžu, šošovicu alebo hummus) vzniká množstvo variácií, chutí a veľkostí.

Tým najobľúbenejším je však aj napriek tomu stále cheeseburger a pri ňom ešte na záver dodáme, že syr sa do hamburgerov začal dávať v USA už v 20. rokoch 19. storočia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 13:23