Pexels.com/Tim Samuel
StoryEditor

Zistenia, ktoré ťa šokujú: Toto sa môže stať s tvojím mozgom, keď sa vzdáš cukru

red10.09.2021., 16:00h
Pri pohľade na dobrý koláč alebo donut sa pravdepodobne aj tebe zbiehajú sliny. Dokázal by si však zo svojho života úplne vylúčiť cukor?
Lajkuj Brainee.sk na

V posledných rokoch sa čoraz väčšej popularite tešia nové diéty. Ľudia radi experimentujú, no nemusí sa im to vždy vyplatiť. Je známe, že s cukrom by sme to nemali preháňať, no jeho vylúčenie taktiež nemusí byť pre naše telo prínosom, informoval portál BBC s odvolaním na profesora Jamesa Browna. 

Bolesti hlavy či únava 

Portál Insider už dávnejšie poukazoval na to, že cukor ti dodáva pocit emocionálnej pohody. Zdôraznil však, že spracované cukry sa líšia od tých, ktoré sa nachádzajú v ovocí, mede či nesladenom mlieku.

Zníženie príjmu cukru prináša značné výhody, ktoré môžu pomôcť napríklad pri chudnutí. Mal by si si však dávať pozor aj na negatívne vedľajšie účinky. „Štúdie ukázali, že keď niekto prestane jesť cukor, má podobné vedľajšie účinky, ako keď sa ľudia zbavia drog. Môžete pociťovať vyčerpanie, bolesti hlavy, mozgovú hmlu a podráždenosť. Niektorí ľudia majú dokonca zažívacie ťažkosti,“ uviedla pre portál Insider Grace Derocha, certifikovaná dietologička a trénerka zdravia.

Podľa odborníkov je pravdepodobné, že tieto symptómy súvisia s tým, ako mozog reaguje, keď je vystavený sladkému. Sacharóza totiž aktivuje v ústach receptory sladkej chuti, čo vedie k uvoľneniu dopamínu v mozgu. Účinky dopamínu sú do veľkej miery viditeľné v tej časti mozgu, ktorá je spojená s potešením a odmenou.

Experimenty na ľuďoch a zvieratách ukázali, ako cukor tieto cesty odmeňovania aktivuje. „Keď začnete obmedzovať príjem cukru, telo to začne vnímať a vy sa môžete cítiť podráždene, najmä počas prvých dní,“ skonštatoval odborník Robert Glatter pre portál Insider.

Mnoho ľudí podľa jeho slov pociťuje únavu, bolesti hlavy, smútok alebo má depresie. Podľa Glattera sa v tomto okamihu tvoje telo prispôsobuje nízkym hladinám glukózy, dopamínu a serotonínu. Vylúčenie cukru zo stravy však neskôr pravdepodobne zvýši tvoju energetickú hladinu a schopnosť sústrediť sa.

Výskumy na zvieratách 

K vykúčeniu cukru sa predávnom vyjadril aj profesor Brown. V prvej fáze vylúčenia cukru boli hlásené depresie, úzkosti, bolesti hlavy, únava, mozgová hmla či závraty. Zdôraznil však, že väčšina výskumov, ktoré v tejto oblasti existujú, však bola vykonaná na zvieratách, v súčasnosti je preto náročné povedať, či je to rovnaké aj u ľudí. „Ako pri každej diéte, dodržiavanie je kľúčové. Ak chcete obmedziť cukor vo svojej strave dlhodobo, je dôležité, aby ste zvládli niekoľko prvých ťažkých týždňov. Je dôležité uznať, že cukor nie je sám o sebe zlý – mal by sa však jesť striedmo spolu so zdravou stravou a cvičením,“ dodal profesor Brown na webe The Conversation.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:25