Instagram/kingofhamburgers
StoryEditor

Každé sústo ťa stojí stovky eur. Najdrahší burger na svete je spojením skvelých chutí a luxusu

Miroslav Kamody18.07.2021., 14:00h
Holanďan vytvoril najdrahší hamburger na svete. Pri jeho cene sa ti zatočí hlava, no jeho tvorca sľubuje, že ide o úžasný kulinársky zážitok.
Lajkuj Brainee.sk na

Odolať vôni čerstvo pripraveného hamburgeru je mimoriadne náročné. Je jedno, či v ňom máš poctivé hovädzie alebo vegánsku alternatívu, každému sa hneď začnú zbiehať sliny. Koľko by si však bol ochotný maximálne zaplatiť za jeden burger? 

Pokiaľ máš hlboko do peňaženky, najdrahší hamburger na svete rozhodne nebude nič pre teba. O jeho vznik sa postaral holandský kuchár Robbert Jan de Veen a dostal názov The Golden Boy. Zlato v názve pritom nie je žiadny reklamný trik.

Luxusné zloženie

Celý burger obsahuje ingrediencie, ako kaviár Beluga, kráľovského kraba, španielsku šunku Iberico a bielu hľuzovku, ktoré sa hrdo týčia nad Wagyu hovädzou karbanátkou. Toto japonské mäso patrí k najkvalitnejším a tým pádom aj najdrahším na svete. 

Tu však receptúra „Zlatého chlapca“ nekončí. Nájdeš v ňom totiž aj unikátnu BBQ omáčku, ktorá sa vyrába z jednosladovej whisky Macallan a unikátnej kávy Kopi Luwak, za ktorú by si zaplatil 30 až 100 dolárov za šálku.

Aby toho nebolo málo, žemľa sa vyrába podľa špeciálneho receptu a obsahuje aj šampanské Dom Pérignon. Na jej vrchole sa nachádza zlatý plátok, ktorý umocňuje luxusný kulinársky zážitok. „Keď doješ, tvoje prsty budú pokryté zlatom,“ povedal Robbert Jan de Veen pre portál LADbible.

Každé sústo stojí stovky dolárov​

A koľko si vlastne kuchár za tento gastro zážitok pýta? Rovných 5-tisíc eur, vďaka čomu ide o najdrahší burger na svete. Tento pokus o svetový rekord momentálne preveruje Oficiálna asociácia svetových rekordov. „Prekonať svetový rekord bol môj detský sen a je to úžasné,“ povedal kuchár pre Euro News.

Aktuálny Guinnessov rekord drží hamburger od spoločnosti Juicys Outlaw Grill v americkom Oregone. Ten stál v prepočte približne 4200 eur a vážil viac ako 350 kg. The Golden Boy však má normálne rozmery a zatiaľ ho ochutnal iba jeden jediný človek. 

Tým je Rober Willemse, predseda Kráľovskej holandskej asociácie pre potraviny a nápoje. Ďalší zákazník sa asi nebude hľadať jednoducho, no je vysoko pravdepodobné, že čoskoro sa nejaký šialenec s plnou peňaženkou nájde.

A čo ľuďom odkazuje de Veen na koniec? „Aj keď je extrémne drahý, stále by ste ho mali jesť rukami, pretože je to jediný správny spôsob, ako jesť burger.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:56