Al Capone a jeho príbeh s mliekomWikipedia/Chicago Bureau
StoryEditor

Keď sa z mafiána stal mliekar. Bol to sám Al Capone, kto presadzoval uvádzanie dátumu spotreby na výrobkoch

Miroslav Kamody30.07.2024., 14:30h

Jedna obava o život blízkeho prinútila najslávnejšieho mafiána všetkých čias, aby presadil niečo, s čím sa dnes stretávame na každom kroku.

Lajkuj Brainee.sk na

Na celom svete sa vo veľkom plytvá potravinami. Svoju rolu v tom okrem mnohých iných faktorov zohráva aj uvádzanie dátumu spotreby. Ten totiž uvádza dátum, kedy je daný produkt v bezchybnom stave - neznamená to však, že po ňom už nie je dobrý. Množstvo potravín je totiž v dobrom stave aj po tomto stave, píše portál Vice.

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, ako vlastne tieto dátumy vznikli? Ani zďaleka totiž nie sú také staré. Ich príbeh sa začal písať pred menej ako 100 rokmi a vo veľkom sa začali používať len pred päťdesiatimi. A začal s jedným z najznámejších mafiánov v histórii - Al Caponem.

image

Nie je Matovič ako Matovič. Gejza koncom 19. storočia emigroval do USA a navždy prepísal policajné dejiny Clevelandu

Keď na začiatku 20. storočia milióny ľudí migrovali z fariem do mestských centier, medzi výrobcami potravín a spotrebiteľmi sa objavil zjavný nesúlad. Bola to doba, kedy čoraz menej potravín smerovalo zo zeme na stôl, a stále viac sa ich spracovávalo v továrňach.

Alkohol vystriedalo mlieko

V mnohých krajinách mliekari plnili fľaše, ktoré potom rozvážali priamo do domovov. Týchto farmárov ľudia často poznali osobne, no zrazu mlieko doručoval neznámy zdroj na neznáme miesto – bez toho, aby sa zistilo, kedy bolo plnené do fliaš alebo či je bezpečné ho piť.

Prišli 30. roky 20. storočia, v Spojených štátoch postupne odznievala prohibícia a Capone, ktorý mal v tom čase už pod palcom celé podsvetie v Chicagu. Potreboval však využiť stojacie plničky alkoholu, ktoré sa dali ľahko prerobiť na plnenie mlieka. Jeho rodian časom získala dominanciu nad mliekarenským priemyslom.

image

Gangsterský kráľ Al Capone patrí k symbolom USA pred sto rokmi.

Profimedia

Potom však prišiel zásadný moment, ktorý mnohé zmenil. Jeho verzie sa líšia, no väčšiu sa pracuje s tou, že neslávne známy gangster bol svedkom toho, ako člen jeho rodiny (niektorí uvádzajú kamaráta) ochorel po tom, čo vypil pokazené mlieko.

Novodobý Robin Hood

A keďže sa tomu dalo ľahko predísť, Al Capone začal vo veľkom lobovať za presadzovanie kvality potravín prostredníctvom dátumov spotreby. A ľudia boli na jeho strane.

image

Mzdové tabuľky mafie. Koľko v skutočnosti zarábajú členovia talianskych zločineckých organizácií?

Prečo aj nie, Capone mal v Chicagu povesť novodobého Robina Hooda. Počas hospodárskej krízy otvoril prvú vývarovňu, ktorá ponúkala tri jedlá denne jednotlivcom a ich rodinám, ktorí mali problémy s financiami. Polievka bola taká obľúbená, že ich otvoril hneď niekoľko.

Aj preto v mestskej rade loboval za zákon, ktorý by označoval dátumy na fľašiach od mlieka s dátumom uplynutia platnosti, aby ochránil deti v meste pred poškodením. Tie sa nakoniec objavili, neskôr rozšírili na všetky potraviny a používajú sa dodnes.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 19:16