Česi majú dôvod na radosť. Portál Taste Atlas totiž zaradil ich ikonickú Becherovku do zoznamu 50 najlepších alkoholických nápojov na svete. Tradičný český drink sa umiestnil na 38. mieste a predbehol tak aj fínsky Koskenkorva Salmiakki (47. miesto) či nemecký Jägermeister (48. miesto)
Vyše 200-ročná tradícia
Pôvodnú Becherovku vytvoril britský lekár Frobrig. Recept odovzdal Josefovi Becherovi, ktorý ho zdokonalil a v roku 1807 uviedol na trh ako liečivý prostriedok pod názvom English Bitter. Napriek politickým a vojnovým otrasom v 20. storočí zostala Becherovka popredným českým výrobkom a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry.
Vyrába sa kombináciou 20 rôznych korenín a byliniek, ktoré sa macerujú v alkohole, aby sa vytvoril základ, ktorý sa potom mieša s vodou a cukrom a nechá sa odležať v dubových sudoch. Becherovka sa tradične podáva čistá alebo s ľadom, ale môže dobre fungovať aj v kokteiloch, píše sa na webe Taste Atlas.
Beton
Najobľúbenejší z nich je takzvaný Beton - kombinácia Becherovky a tonikovej vody, ktorá vznikla v roku 1967. Málokto však vie, že tento „vynález” bol pôvodne vytvorený pre medzinárodnú výstavu EXPO v Montreale.
Pre zaujímavosť, na prvom mieste zoznamu sa umiestnil japonský Umeshu. Ten sa vyrába macerovaním cukru a sliviek ume v alkohole. Výsledkom je horkosladký likér s ovocnou vôňou. Okrem klasickej verzie existuje Umeshu v rôznych štýloch, ktoré môžu obsahovať iné sladidlá, ako je med alebo čierny cukor, zatiaľ čo niektoré pridávajú ďalšie arómy.
V zozname nájdeš aj iné známe liehoviny, ako napríklad Baileys, Amaretto, Malibu, Aperol, ale napríklad aj poľský Krupnik.