Miloš Zeman a jeho becherovkový samopal na novinárovMAFRA/Němec Ladislav
StoryEditor

Veľký úspech pre našich západných susedov. Legendárna Becherovka sa dostala do zoznamu najlepších alkoholických nápojov

Miroslav Kamody18.10.2023., 11:00h

Vyrába sa kombináciou 20 rôznych korenín a byliniek, ktoré sa macerujú v alkohole, aby sa vytvoril základ, ktorý sa potom mieša s vodou a cukrom a nechá sa odležať v dubových sudoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Česi majú dôvod na radosť. Portál Taste Atlas totiž zaradil ich ikonickú Becherovku do zoznamu 50 najlepších alkoholických nápojov na svete. Tradičný český drink sa umiestnil na 38. mieste a predbehol tak aj fínsky Koskenkorva Salmiakki (47. miesto) či nemecký Jägermeister (48. miesto)

Vyše 200-ročná tradícia

Pôvodnú Becherovku vytvoril britský lekár Frobrig. Recept odovzdal Josefovi Becherovi, ktorý ho zdokonalil a v roku 1807 uviedol na trh ako liečivý prostriedok pod názvom English Bitter. Napriek politickým a vojnovým otrasom v 20. storočí zostala Becherovka popredným českým výrobkom a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry.

image

Becherovka

Unsplash/Olena Bohovyk

Vyrába sa kombináciou 20 rôznych korenín a byliniek, ktoré sa macerujú v alkohole, aby sa vytvoril základ, ktorý sa potom mieša s vodou a cukrom a nechá sa odležať v dubových sudoch. Becherovka sa tradične podáva čistá alebo s ľadom, ale môže dobre fungovať aj v kokteiloch, píše sa na webe Taste Atlas.

Beton

Najobľúbenejší z nich je takzvaný Beton - kombinácia Becherovky a tonikovej vody, ktorá vznikla v roku 1967. Málokto však vie, že tento „vynález” bol pôvodne vytvorený pre medzinárodnú výstavu EXPO v Montreale.

Pre zaujímavosť, na prvom mieste zoznamu sa umiestnil japonský Umeshu. Ten sa vyrába macerovaním cukru a sliviek ume  v alkohole. Výsledkom je horkosladký likér s ovocnou vôňou. Okrem klasickej verzie existuje Umeshu v rôznych štýloch, ktoré môžu obsahovať iné sladidlá, ako je med alebo čierny cukor, zatiaľ čo niektoré pridávajú ďalšie arómy. 

V zozname nájdeš aj iné známe liehoviny, ako napríklad Baileys, Amaretto, Malibu, Aperol, ale napríklad aj poľský Krupnik.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:46