Zemiakové vrúbkované lupienkyPexels/Tejasvi Maheshwari
StoryEditor

Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy?

Lukáš Kovalčíkape03.02.2022., 15:00h
Dietológovia pri pohľade na nich prevracajú oči, no milióny ľudí po celom svete túto pochutinu milujú.
Lajkuj Brainee.sk na

„Čipsy? Kilá do tela vsyp si,“ poznamenal raz Niles Crane v kultovom seriáli Frasier, v scéne, kde ho ponúkali slanou pochúťkou. Odborníci na zdravú stravu by mu určite dali za pravdu, no my, bežní smrteľníci, si len ťažko vieme predstaviť napríklad dobrú párty bez nich.

Čipsy patria celosvetovo k najobľúbenejším potravinám, no príbeh ich vzniku pozná len málokto. Ak si rád pochutíš na zemiakových lupienkoch, si tu správne. Ako teda vznikli čipsy? Dozvieš sa v nasledujúcich riadkoch.

Dielo náhody či deus ex machina?

Prvé čipsy na svete vraj usmažil americký kuchár George Crum v horúcom lete v roku 1853. Crumov otec bol Afroameričan, jeho matka zase pochádzala z indiánskeho kmeňa Huronov. Neskôr Crum varil v luxusnom hoteli Moon's Lake House pri meste Saratoga Springs v štáte New York.

Crumov prevratný kulinársky objav bol do istej miery dielom zhody okolností. Samozrejme, milovníci pochúťky môžu oponovať, že v skutočnosti to bol „boží zásah“, no to už musíš posúdiť sám. 

​Jedného letného dňa, sa Crumovi stalo čosi, s čím sa kuchár často nestretával. Hosť si totiž objednal takzvané „french potatos“, no keď mu ich Crum navaril, vôbec nebol spokojný. Zemiaky mu hosť niekoľkokrát vrátil s tým, že sú veľmi hrubé. Kuchára to tak rozčúlilo, že zemiaky nakrájal na úplne tenučké plátky, ktoré osmažil na oleji a ku všetkému naschvál presolil. Píše denník Aktuálně.

Chipsy Zemiakové lupienky Unsplash/Ario Suhodo

​Hosť mu totiž liezol na nervy a týmto spôsobom sa mu chcel revanšovať. Keď čašník hosťovi doniesol Crumov nový výtvor, kuchár očakával ďalšiu kritiku. Na jeho obrovské prekvapenie sa to vôbec nestalo. Zákazník bol nadšený.

Reštaurácia následne zemiačiky zaradila do jedálnička a začalo sa im hovoriť Saratoga Chips. Z Cruma sa stal uznávaný kuchár a v roku 1860 si otvoril vlastnú reštauráciu Crum's House.

Postupne sa slávne zemiačiky rozšírili po celých Spojených štátoch, a začiatkom 20. storočia expandovali do celého sveta.

Expanzia

Crum predával chipsy len vo svojej reštaurácii, bolo len otázkou času, kto príde s nápadom predávať ich v obchodoch. Táto myšlienka skrsla v hlave Williama Tappendona z Clevelandu. Ručné krájanie nahradila strojová výroba a prvou celoštátnou značkou chipsov v USA sa stala Lay´s, ktorú založil v roku 1932 Herman Lay.

K boomu čipsov prispeli nové príchute, tvary a inovácie v balení, vďaka ktorým si zachovali čerstvosť a svoju chrumkavosť. Pôvodný voskový papier na balenie totiž vystriedal celofán. 

Neprešlo veľa času a čipsy v takejto verzii si našli davy spokojných zákazníkov. Pochúťku si neskôr ľudia začali spájať s pozeraním filmov či oslavami, čím sa postupne vybudoval akýsi archetyp predstavy človeka ležiaceho pred telkou s balíčkom zemiakových lupienkov. Asi vieš, o čom píšeme.

Chipsy Lays Unsplash/Olga Kozachenko

​Nezdravá pochúťka

Hovorí sa, že tie najmenej zdravé jedlá sú najchutnejšie, a v prípade čipsov toto tvrdenie, bohužiaľ, sedí na sto percent. Zemiakové lupienky sú považované za nezdravé najmä kvôli vysokému obsahu tukov. Ich častá konzumácia môže mať podiel na zvýšení hladiny cholesterolu a postupne viesť k obezite.

​Ďalším problémom je potencionálna závislosť na nich. Podľa neurovedca Tonyho Goldstonea z londýnskej Kráľovskej univerzity ide o závislosť, ktorej nie je vôbec ľahké sa zbaviť. Po vykonaní mnohých testov u ľudí, ktorí radi maškrtia a drogovo závislých, neurovedec zistil, že u týchto dvoch skupín možno nájsť veľa spoločného.

Goldstone skúmal predovšetkým mozgovú aktivitu obéznych dobrovoľníkov pri premietaní obrázkov chipsov a ďalších nezdravých potravín. Pri svojom skúmaní zistil, že pohľad na lupienky u obéznych osôb spôsobuje reakcie v rovnakých častiach mozgu, ako u drogovo závislých pri pohľade na drogu či alkohol. Jeho tím zároveň zistil, že pri premietaní obrázkov zdravých jedál reagujú rovnaké časti mozgu, avšak oveľa silnejší efekt majú fotky nezdravých potravín tzv. junk food.

Zdravé jedlá sú v skutočnosti oveľa chutnejšie, ale naše mozgy si už stihli vypracovať túžbu po jedlách, ktoré nášmu telu dávajú krátkodobé, avšak vysoké dávky energie (ako napr. chipsy a sladké).

Dá sa to aj zdravo

Avšak ani čipsy sa nedajú považovať za kulinársku no-go zónu, musíš však v ich príprave urobiť nejaké zmeny.

Napríklad keď zemiaky vymeníš za mrkvu či zeler, použiješ olivový olej a korenie podľa vlastnej chuti. Musíš ich však upiecť v rúre, nie smažiť.

Vyskúšaš zeleninové čipsy? Alebo ostávaš pri klasike?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:28