💡 Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:
- Koliba Žerucha ponúka medvediu paštétu za 9,90 eura.
- Influencerka Bianka Rumanová potvrdila, že je skutočne z medveďa.
- V minulosti už reštauráciu vyšetrovala inšpekcia pre medvedí guláš.
- Predaj medvedieho mäsa je možný len s prísnymi povoleniami a certifikátmi.
Ako píše portál Prešovak, reštaurácia Koliba Žerucha v podtatranskej obci opäť vyvolala búrku reakcií. Po minuloročnom guláši z medveďa tentoraz ponúka „domácu medvediu paštétu s brusnicami a hriankami“ za 9,90 eura.
Na jedlo upozornila influencerka Bianka Rumanová na svojom Instagrame. „Toto je reálne z medveďa alebo medvedí cesnak?“ pýtala sa ironicky. Ako dodala: „Bola som sa opýtať a je to teda naozaj z medveďa a mali tu už všeličo možné z medveďa. Že toto nie je nič neobvyklé.“ Sama si však paštétu nakoniec nedala.
Kauza, ktorá neskončila
Web pripomína, že Koliba Žerucha bola pod ostrým dohľadom už v novembri 2024. Vtedy ponúkala medvedí guláš a nátierku z medvedích oškvarkov. Ochranárska iniciatíva My sme les podala trestné oznámenie, keďže medveď je chránený živočích.
Kontrola síce ukázala, že mäso prešlo testami na trichinelu a podnik mal doklady, no presný pôvod bol sporný. TANAP vtedy jasne uviedol, že na odstrel medveďa žiadne povolenie nedal.
Vyšetrovanie neskôr odhalilo, že poľovnícke združenie v Pribyline predalo Žeruche až 60 kilogramov medvedieho mäsa. To skončilo v guláši a nátierkach. Inšpekcia upozornila, že takýto predaj je v rozpore s nariadeniami Európskej únie. Reštaurácii aj poľovníkom hrozila vysoká pokuta.
Je to vôbec legálne?
Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR možno medvedie mäso predávať iba za prísnych podmienok - musí byť dodané v celku, testované na trichinelu a jeho pôvod musí byť zdokladovaný. Navyše je potrebný aj takzvaný CITES certifikát, ktorý potvrdzuje legálny pôvod mäsa.
Ako laxne zdôraznil štátny tajomník Filip Kuffa: „Ak chcete mäso z medveďa predávať, dá sa to. Nezakazuje sa to, ale musíte si z ministerstva vyžiadať súhlas a všetko bude v poriadku.“
Portál dodáva, že zatiaľ nie je jasné, odkiaľ mäso použité na paštétu pochádza. Novinári oslovili Kolibu Žerucha aj Správu TANAP-u, no odpovede zatiaľ neprišli. To znamená, že nad aktuálnou ponukou stále visí otáznik a nie je jasné, či ide o legálny predaj alebo ďalšiu provokáciu podniku, ktorý už raz hranice prekročil.