Očakáva sa, že vďaka lepším úrodám v Južnej Amerike produkcia v nasledujúcej sezóne prevýši spotrebu. Prebytok by mohol pomôcť obnoviť globálne zásoby a zmierniť tlak na ceny, píše portál iDnes.
Podľa odhadov analytikov a obchodníkov, ktoré zhromaždila agentúra Bloomberg, by mala produkcia v sezóne 2025/26, ktorá sa začne budúci mesiac, prevýšiť spotrebu približne o 186 000 ton. To by bolo viac než dvojnásobok prebytku v porovnaní so súčasnou sezónou, napísala agentúra.
Toto zlepšenie pomôže doplniť globálne zásoby vyčerpané v dôsledku niekoľkých po sebe nasledujúcich slabých úrod v západnej Afrike. Tie spôsobili, že ceny kakaa na burze v New Yorku za posledné tri roky vzrástli viac než štvornásobne.
Kakao dostáva druhú šancu
„Produkcia v Ekvádore, treťom najväčšom pestovateľovi, by sa mala v budúcej sezóne zvýšiť približne o 5 percent na 580 000 ton vďaka lepším výnosom a novým plantážam,“ uviedol na konferencii European Cocoa Forum Julio Moscoso, obchodný riaditeľ spoločnosti Latam Commodity Traders, ktorá sa zameriava na komoditné trhy v Latinskej Amerike.
„V kombinácii s rastom produkcie v krajinách ako Peru, Kolumbia a Venezuela by to mohlo zvýšiť produkciu v Južnej Amerike až o 100 000 ton, pokiaľ sa nevyskytnú nepriaznivé poveternostné podmienky,“ dodal Vladimir Zientek zo spoločnosti StoneX Group.
Hoci ceny kakaa sú stále historicky vysoké, tento rok klesli približne o 40 percent. „Očakáva sa, že budú v krátkodobom a strednodobom horizonte ďalej klesať,“ uviedol analytik holandskej Rabobank Oran van Dort.
Vysoké ceny majú okrem iného negatívny vplyv na dopyt. Spotrebitelia obmedzujú nákupy a niektorí výrobcovia čokolády nakupujú menej kakaa, alebo siahajú po alternatívach. Analytici a obchodníci v prieskume uviedli, že očakávajú pokračujúce spomaľovanie spotreby.