Latinská Amerika zachraňuje čokoládu.Dreamstime/
StoryEditor

Dobrá správa pre milovníkov čokolády. Historická kríza kakaa sa vraj blíži ku koncu, pochúťka môže zlacnieť

mariDnes.cz25.09.2025., 16:00h

Kríza na trhu s kakaom, ktorá v posledných rokoch viedla k výraznému zdraženiu čokolády, začala vykazovať prvé známky zlepšenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Očakáva sa, že vďaka lepším úrodám v Južnej Amerike produkcia v nasledujúcej sezóne prevýši spotrebu. Prebytok by mohol pomôcť obnoviť globálne zásoby a zmierniť tlak na ceny, píše portál iDnes.

Podľa odhadov analytikov a obchodníkov, ktoré zhromaždila agentúra Bloomberg, by mala produkcia v sezóne 2025/26, ktorá sa začne budúci mesiac, prevýšiť spotrebu približne o 186 000 ton. To by bolo viac než dvojnásobok prebytku v porovnaní so súčasnou sezónou, napísala agentúra.

image

Gastro hit Dubajskú čokoládu vystriedal nový trend. Ako chutí a čo to vlastne je Anjelská čokoláda?

Toto zlepšenie pomôže doplniť globálne zásoby vyčerpané v dôsledku niekoľkých po sebe nasledujúcich slabých úrod v západnej Afrike. Tie spôsobili, že ceny kakaa na burze v New Yorku za posledné tri roky vzrástli viac než štvornásobne.

Kakao dostáva druhú šancu

„Produkcia v Ekvádore, treťom najväčšom pestovateľovi, by sa mala v budúcej sezóne zvýšiť približne o 5 percent na 580 000 ton vďaka lepším výnosom a novým plantážam,“ uviedol na konferencii European Cocoa Forum Julio Moscoso, obchodný riaditeľ spoločnosti Latam Commodity Traders, ktorá sa zameriava na komoditné trhy v Latinskej Amerike.

image

Kakao v Latinskej Amerike je známe svojou vysokou kvalitou v bio prevedení.

Proxenta/

„V kombinácii s rastom produkcie v krajinách ako Peru, Kolumbia a Venezuela by to mohlo zvýšiť produkciu v Južnej Amerike až o 100 000 ton, pokiaľ sa nevyskytnú nepriaznivé poveternostné podmienky,“ dodal Vladimir Zientek zo spoločnosti StoneX Group.

Hoci ceny kakaa sú stále historicky vysoké, tento rok klesli približne o 40 percent. „Očakáva sa, že budú v krátkodobom a strednodobom horizonte ďalej klesať,“ uviedol analytik holandskej Rabobank Oran van Dort.

Vysoké ceny majú okrem iného negatívny vplyv na dopyt. Spotrebitelia obmedzujú nákupy a niektorí výrobcovia čokolády nakupujú menej kakaa, alebo siahajú po alternatívach. Analytici a obchodníci v prieskume uviedli, že očakávajú pokračujúce spomaľovanie spotreby.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. december 2025 09:37