Keď si objednávaš pizzu, často sa môže zdať, že ide len o spontánnu voľbu. Vedci však tvrdia, že tvoje preferencie môžu prezradiť viac, než by si čakal. Doktor Alan Hirsch z Nadácie pre liečbu a výskum vône a chuti v Chicagu vysvetľuje, že naše voľby pri pizzi odrážajú osobnostné rysy, ktoré sa prejavujú aj v každodennom živote.
Klasika? Si hádavý
Podľa jeho výskumu tí, ktorí siahnu po tradičných mäsových prísadách, ako je pepperoni či šunka, môžu byť niekedy podráždení a hádaví, s tendenciou odkladať úlohy. Naopak, milovníci zeleniny sa často vyznačujú empatiou, flexibilitou a pokojnou povahou, čo z nich robí ideálnych partnerov aj rodičov.
Ľudia, ktorí radi experimentujú s pikantnými ingredienciami, napríklad jalapeño, majú radi adrenalín a neboja sa riskovať. Záľuba v exotických a netradičných prísadách, ako ananás alebo cibuľa, podľa Hirschovho výskumu naznačuje ambicióznu a cieľavedomú osobnosť, ktorá sa nebojí výziev a často pôsobí ako „agent chaosu“.
Sympatické olivy
Štúdie tiež ukazujú, že milovníci mäsovej hostiny sú spoločenskí extroverti, ktorí si radi získavajú pozornosť, zatiaľ čo fanúšikovia húb bývajú komplexní a uzemnení. Olivy zase odhaľujú osobnosti, ktoré si buď získa vaše sympatie, alebo vás úplne odradia.
Hirsch však upozorňuje, že ide skôr o korelácie než priamu príčinnú súvislosť. Výber ingrediencií ti síce môže naznačiť, aký typ osobnosti si, ale rozhodne ťa to nedefinuje úplne.