Alexandra pracuje v bratislavskom bare.Archív Alexandry Duranskej/
StoryEditor

Alex robí barmanku v Bratislave: Hosť chcel, aby som mu ohriala pivo na tryske od kávovaru. Najväčší tringelt mi dal manželský pár

Vanessa Parašínová15.07.2025., 12:00h

Nie raz mi slušní páni v oblekoch spali na stole. Ako barmanka som riešila už aj upratovanie ľudských exkrementov, prezradila pre Brainee Alexandra.

Lajkuj Brainee.sk na

Alexandra Duranská robí barmanku v hlavnom meste. Má za sebou všetko – od nalievární, ako ich sama volá, až po luxusný bar, z ktorého hostia odchádzajú s pocitom, že zažili niečo výnimočné. Niekedy si aj ona sama spoza baru domov odnáša nezabudnuteľné, občas až bizarné historky.

V našom rozhovore sa dozvieš:

  • aký drink je hitom tohto leta
  • čo svieže si vieš pripraviť aj doma bez profi barmanskej výbavy
  • za čo dostala Alexandra najväčší tringelt
  • prečo nikdy nezabudne na drogovú raziu v Kácečku
  • či sa aj z elegantných hostí občas vykľujú štamgasti

 

Čo najviac letí toto leto – klasiky ako aperol spritz alebo niečo netradičné?

Klasiky ako Aperol Spritz alebo Mojito budú navždy letné stálice a pomenovanie klasiky im patrí právom, pretože sú to skvelé drinky. No barový svet sa posúva nonstop vpred a ponúka už množstvo chuťovo zaujímavejších kokteilov. Jednoznačným hitom tohto leta je Paloma, každému kto ju ešte nemal odporúčam si ju najbližšie na bare objednať.

Aký letný drink je tvoj osobný favorit? Naopak, ktorému akosi nedokážeš prísť na chuť?

Môj obľúbený letný drink je dobre načapované pivo vo vychladenom pohári (smiech). Mám veľmi rada už spomínanú Palomu a ako milovníčka Negroni ma veľmi baví jeho sviežejšia verzia a to Americano. Odporúčam vyskúšať každému kto má Ngroni rád, ale príde mu na leto príliš horké.

Naopak mi nenapadá žiaden drink, ktorému som na chuť neprišla – bude to asi tým, že som milovníčka drinkov a hlavne jedla. Vždy hovorím, že ak by mal had nohy, tak by som zjedla aj tie (smiech).  

image

Najväčšie tringelty podľa nej nechávajú opití ľudia.

Archív Alexandry Duranskej/

Je nejaký drink, ktorý vyzerá fancy ako z baru, ale zvládne si ho spraviť aj človek doma bez profi výbavy?

Dobré drinky stoja na kvalitných surovinách. Pri použití kvalitného spiritu v spojení s dobrou nealkoholickou sódou, napríklad od značky Thomas Henry alebo Three Cents si môže doma každý namiešať fancy drink. Ja si napríklad doma najradšej pripravujem London Mule, ktorý sa skladá z dobrého ginu, ginger beeru a limety.

image

Diana žije v Austrálii: Bývame v stane so záchodom a kuchyňou. Výplata nám tu chodí každý týždeň

Všimla si si, že ľudia v lete pijú viac ako počas roka?

Nie práve naopak, ľudia v zime vyhľadávajú bary výraznejšie viac, ako v lete.

A máš pocit, že v lete sú ľudia štedrejší?

Myslím, že v tomto nehrá rolu ročné obdobie. Ľudia sú len takí štedrí, ako sú spokojní.

Čo bol najväčší tringelt, aký si kedy dostala – a za čo?

Najväčší tringelt, ktorý som dostala bol od jedného manželského páru. Dali si iba dva kokteily, no rozprávali sme sa viac ako hodinu a bol to najmilší rozhovor, aký som kedy s hosťami mala. Nechali mi za to 100 eur.

Ktorý typ hoťa zvyčajne necháva najviac – turisti, „zbohatlíci”, alebo práve tí nenápadní?

Najväčšie tringelty nechávajú opití ľudia (smiech).

image

Momentálne pracuje v Mirror Bar.

Archív Alexandry Duranskej/

Prišla ti niekedy objednávka, nad ktorou si len neveriacky krútila hlavou?

Áno, nikdy na to nezabudnem. Bolo to počas zimy a hosť chcel, aby som mu zohriala pivo na tryske od kávovaru. Zločin proti ľudskosti…(smiech). Ale spravila som to preňho a odchádzal spokojný. A to je na konci dňa pre mňa najdôležitejšie.

Ľudia sú všelijakí, keď sa opijú – boli situácie, kedy si musela riešiť niečo naozaj nečakané?

Takých bolo mnoho, my barmani si pri práci prechádzame naozaj ťažkými situáciami. Riešila som už mnoho problémov od tých, pri ktorých bolo potrebné privolať pomoc polície až po upratovanie ľudských exkrementov. A to nie raz.

image

Podľa Alex, ľudia v zime vyhľadávajú bary výraznejšie viac, ako v lete.

Archív Alexandry Duranskej/

A na aký najbizarnejší zážitok z baru si spomínaš?

Zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem, je jednoznačne legendárna drogová razia v Kácečku, kde som pracovala. Popri tom ako policajti prehľadávali postupne návštevníkov klubu som ich ja sprevádzala pri prehliadke všetkých priestorov. Niektorí z nich sa ku mne správali veľmi hrubo a nepekne.

{instagram}

{/instagram}

V čom konkrétne sa líši tvoja robota v „obyčajnom” bare oproti tomu luxusnejšiemu? Je to len o hosťoch, alebo aj o tempe, drinkoch, komunikácii?

Keďže som si prešla prácou od krčmy až po najlepší bar na Slovensku, viem veľmi dobre rozlíšiť rozdiely v týchto sektoroch. Bary, v ktorých som pracovala predtým nazývam nalievárne” pretože presne tam končil vzťah medzi mnou a hosťom. Ja som mu len naliala, on zaplatil a odišiel opitý.

Dnes pracujem v bare, kde podávame ľuďom špičkový servis a naše kokteily skrývajú za sebou príbehy a zážitky. Hostia od nás odchádzajú s nezabudnuteľným pocitom. Líšime sa aj tempom práce, kde uprednostňujeme kvalitu nad kvantitou, pretože sa chceme každému hosťovi venovať na sto percent.

Stáva sa ti, že aj v prémiovejšom bare sa z elegantných hostí nakoniec „vykľujú” klasickí štamgasti?

Určite áno, veď na konci dňa stále len podávame ľuďom alkohol, ktorý ich opíja. Nie raz mi slušní páni v oblekoch spali na stole. My si uvedomujeme, že aj napriek tomu, že sme luxusný bar sme stále bar kam si ľudia chodia vypiť, aby sa dali do nálady a žiaľ to občas prestrelia. My samozrejme takýchto ľudí nevyhadzujeme, ale snažíme sa im pomôcť dopraviť sa bezpečne domov.

image

Hrobár Adam pochováva na lúke: Zosnulý splynie s prírodou, ušetrí sa na materiáloch. Smrti som sa prestal báť

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. december 2025 07:56