Slovensko v prestížnom rebríčku nezaostaloBrainee x Canva, TASR
StoryEditor

Slováci zabodovali na svetoznámom kulinárskom webe. Ako sa umiestnili naše halušky, treska, lokše či spišské párky?

Miroslav Kamody11.12.2024., 13:00h

Ovčí salašnícky údený syr napríklad prekonal slávne syry ako Grana Padano, Mozzarella, Feta, Beaufort či Halloumi.

Lajkuj Brainee.sk na

Prestížny kulinársky portál Taste Atlas zverejnil rebríček World Food Awards 2024/25, v ktorom zoradil jedlá, národné kuchyne či reštaurácie do zoznamu stovky najlepších. Asi ťa to neprekvapí, no do zoznamu Top 100 najlepších reštaurácií sa žiadna zo Slovenska nedostala - a rovnako tak obišiel Bratislavu zoznam stovky najlepších gastromiest.

Aj napriek tomu naše jedlá a kuchyňa bodovali v iných kategóriách, a umiestnenia rozhodne nie sú len symbolické. Za spomenutie stojí aj miesto v zozname najlepších kuchárskych kníh, kde sa na 84. priečke objavila slávna kniha od Jozy Břízové s názvom The Czechoslovak Cookbook.

image

Chlebové placky zo zvyšných zemiakov

Evita

Ikonická kniha, obľúbená kuchyňa

Tá obsahuje viac ako 500 autentických receptov, ktoré vyjadrujú podstatu českej a slovenskej kuchyne. Aj keď bola pôvodne publikovaná ešte v roku 1965, na Amazone má aktuálne hodnotenie 4,5 hviezdičky.

Presuňme sa však do prítomnosti. Slovenská kuchyňa ako taká sa tento rok s hodnotením 4,01 umiestnila na 72. priečke. Portál (mimo jedál, ktoré si spomenieme nižšie) spomedzi výrobcov vyzdvihuje pražiareň kávy Kávoholik, vína Ostrožovič, sekt Hubert, výrobcu prémiových potravín Slowlandia či syry z biofarmy Zelený Klátov.

Medzi ikonické tradičné reštaurácie zaradil portál bratislavský Roxor, Kolibu u sv. Krištofa v Banskej Bystrici, Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách, Biofarmu Príroda Salaš v Stupave či reštauráciu Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe.

image

Majiteľ Roxoru: Spravili sme už 600-tisíc burgrov, kvalitné zemiaky sme našli až v Holandsku

Keď párky, tak spišské

Svoje miesto si v zozname 100 najlepších klobás vybojovali spišské párky, ktoré sa spomedzi celého sveta umiestnili na 36. mieste. Portál opisuje, že sa podávajú v obale z ovčieho čreva. „V Slovenskej republike sa vyrábajú už viac ako storočie a prvýkrát boli pripravené počas návštevy uhorskej šľachty na veľkom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar a upútal touto špecialitou výraznú pozornosť.”

Podľa tradičnej receptúry sa vyrábajú zo zmesi čerstvého hovädzieho mäsa, čerstvého bravčového mäsa, bravčovej kože a korenia, ako je sladká a pálivá paprika, ktoré dodávajú klobáse jej ružovo-červenú farbu. Hotový výrobok je zavesený v udiarni na sušenie a údenie, a preto má jedinečnú vôňu a chuť.

„Pred konzumáciou je dôležité klobásu uvariť, pričom treba pamätať na to, že voda nesmie prejsť varom, pretože by praskol prírodný obal. Ak sa pri ich výrobe použijú stanovené pomery ingrediencií, mali by Spišské párky pri lámaní alebo hryzení vydávať výrazné praskanie,” dodáva portál.

image

Výroba spišských párkov

TASR/Svätopluk Písecký

Sporná nátierka

Svoju popularitu potvrdila aj nátierka Liptauer (alebo bryndzová nátierka, aj sa na prípravu použije práve tento druh syra). Umiestnila sa hneď v dvoch rebríčkoch - medzi dipmi jej patrí 70. priečka, v nátierkovom súboji sa prebojovala na 56. miesto.

„Je to jednoduchá, paprikovo korenená syrová nátierka, ktorá sa zvyčajne skladá z rôznych druhov čerstvých alebo smotanových syrov zmiešaných s mletou paprikou a rôznymi čerstvými bylinkami a korením. Aj keď sa o pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho vedú spory, jej názov je určite odvodený od nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov,” opisuje Taste Atlas.

Placky, lokše aj treska

Do zoznamu 100 najlepších snackov sa dostali hneď dve naše jedlá - zemiakové placky aj lokše. Placky sa dokonca umiestnili na fantastickom 18. mieste. „Na panvici krátko opečené do zlatohnedej farby sa tieto maškrty zvyčajne vychutnávajú ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom.”

image

Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu

Lokše to zase dotiahli na 72. priečku. Portál pripomína, že „aj keď sa tradične konzumujú ako slané pochutiny plnené kyslou kapustou alebo mletým mäsom, v niektorých regiónoch si na nich pochutnávajú ako na sladkej pochúťke, ktorá sa natiera ovocnými lekvármi a posype makom, cukrom a rozpusteným maslom.”

Darilo sa však aj našej milovanej treske - bez ohľadu na to, z ktorého mesta ju máš najradšej. V rebríčku najlepších šalátov sveta sa jej ušlo 66. miesto. Taste Atlas uvádza, že recept na komerčnú verziu tresky v majonéze vytvoril v roku 1954 šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško.

To najtradičnejšie

Slovensko však stále v zoznamoch nepovedalo svoje posledné slovo. Svoje miesto si v ňom našli aj tie najtradičnejšie jedlá, ktoré sa svetu spájajú práve zo Slovenskom. V zozname najlepších halušiek/knedlíkov sa miesto samozrejme ušlo aj našim obľúbeným bryndzovým haluškám, ktoré obsadili 24. miesto.

image

Halušky

TASR/Daniel Stehlík

Fantastickú 11. priečku si v poriadne náročnej kategórii najlepších syrov sveta vybojoval ovčí salašnícky údený syr, ktorý za sebou nechal aj také slávne mená, ako Grana Padano, Pecorino Romano, Mozzarella, Feta, Beaufort či Halloumi.

No a na záver medzi najlepšími polievkami sveta samozrejme nesmie chýbať stará dobrá kapustnica, ktorá bude už čoskoro zdobiť stoly väčšiny Slovákov počas štedrého večera. Podarilo sa jej umiestniť na 61. mieste. 

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. december 2024 11:59