Muža zabila kórejská pochúťka zo živej chobotnice.Wikipedia/lwy/
StoryEditor

Muža zabila kórejská pochúťka zo živej chobotnice. Uviazla mu v krku a udusila ho

Michal Čiernik27.10.2023., 11:00h

82-ročného muža zabila kórejská delikatesa san-nakji. Ide o tepelne neupravený pokrm s čerstvej chobotnice, ktorá sa tesne pred podávaním len nakrája. Pri jedení sa potom správa ako živá a často sa v ústach ešte bráni.

Lajkuj Brainee.sk na

Sannakji – chobotnica ochutená soľou a sezamovým olejom a podávaná ešte zvíjajúca sa – patrí medzi najznámejšie juhokórejské pochúťky.

Početné videá na YouTube ukazujú, že nebojácni zahraniční turisti skúšajú san-nakji na miestnych rybích trhoch v Kórei, čo poukazuje na pretrvávajúcu kultovú popularitu tejto kuchyne. Ale jesť "živú chobotnicu" - ako sa dá preložiť sannakji - prináša vážne riziká.

image

Vypestoval najštipľavejšiu papričku na svete. Američan opísal, čo sa dialo, keď ju zjedol

Najnovším tragickým príkladom je 82-ročný muž z Južnej Kórey, ktorý sa udusil kúskom san-nakji, v jednej z reštaurácií v meste Gwangju na juhozápade krajiny. Po príchode záchranárov začali s okamžitým oživovaním. Po prevoze do nemocnice však podľa portálu Korea Herald zomrel.

Surová delikatesa

San-nakji označuje malú chobotnicu, ktorá sa krája a podáva surová. Často sa konzumuje v pobrežných oblastiach Južnej Kórey alebo na trhoch s morskými plodmi. Aj keď sa názov jedla prekladá ako „živá chobotnica“, je to mierne zavádzajúce. Chobotnica je pred podávaním zabitá, pričom jej chápadlá sú narezané na porcie, uvádza CNN.

Nebol to ojedinelý prípad

Podáva sa však ihneď po krájaní a je taká čerstvá, že nervy chápadiel sú stále aktívne, čo spôsobuje, že zviera vyzerá ako živé. Miestna špecialita sa však na titulky dostala už predtým. Miestne médiá  v priebehu rokov informovali o viacerých prípadoch, keď hostia zomreli po udusení „živou chobotnicou“.

V azda najznámejšom prípade, nazvanom „vražda chobotnicou“, bol v roku 2012 Juhokórejčan odsúdený na doživotie za údajné zabitie svojej priateľky. On však tvrdil, že išlo o nehodu, kedy sa jeho polovička udusila san-nakji. O rok neskôr ho však Najvyšší súd pre nedostatočné dôkazy omilostil.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 16:31