Pepper X23 Derece/Twitter
StoryEditor

Vypestoval najštipľavejšiu papričku na svete. Američan opísal, čo sa dialo, keď ju zjedol

Nikola Michalkova23.10.2023., 10:30h

Vďaka novej odrode štipľavej papričky možno muži konečne zažijú to, čo ženy trpia každý mesiac. Spôsobuje totiž kŕče, ktoré lekár prirovnal práve k menštruačným bolestiam.

Lajkuj Brainee.sk na

Doteraz bola za najštipľavejšiu papriku považovaná Carolina Reaper. Z trónu ju ale momentálne zosadila nová odroda, ktorú vypestoval Američan Ed Currie. Vyšľachtil ju spojením spomínanej Caroliny Reaper a neznámej odrody inej štipľavej papriky. Opísal, čo prežíval, keď ju zjedol. A môžeme povedať, že to veľmi chutne neznie. 

Záľubu našiel v paprikách

Currie priznáva svoju „posadnutosť“ paprikou a každý deň začína „paprikovým olejom“ v káve, píše sa na portáli Unilad. Niektorí jednoducho majú zvláštny spôsob, ako sa ráno prebudiť. 

image

Môže sa pestovaniu zeleniny viac dariť v meste? Nová štúdia priniesla výsledky, ktoré nahnevajú farmárov

Svoju lásku k paprikám pretavil aj do profesijného života. Vedie spoločnosť PuckerButt Pepper Company v Južnej Karolíne, kde sa venuje ochutnávaniu štipľavých paprík a pálivých omáčok. Spoločnosť vznikla s pomocou jeho manželky Lindy. So svojou ženou sa zoznámil práve v čase, keď prekonal závislosť na drogách a alkohole.

Vo firme pestuje 30-tisíc druhov štipľavých papričiek, okrem toho zamestnal ľudí, ktorí sa tiež liečia zo závislosti. „Ed spomínal, že bol závislý. Zo zamestnancov je 90 percent ľudí, vrátane mňa, ktorí sa liečia. Dal nám druhú šancu tam, kde by sme ju inde nedostali,“ opisuje kolega. 

A je takým fanúšikom štipľavého korenia, že ho pridáva aj do svojich dezertov. Ak by človek k nemu išiel na večeru, pravdepodobne by sa musel pripraviť na poriadne pálivé jedlo. 

image

Ed Currie

23 Derece/Twitter

Avšak vypestoval aj niečo vlastné – Pepper X. Táto paprika bola dokonca aj zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najštipľavejšia paprika na svete. Zosadila tak z trónu populárnu Caroline Reaper. Currie ale prehovoril, aké to bolo, keď ju ochutnal. Možno by si povedal, že muža, ktorý celý život konzumuje pálivé jedlá, už nič nedokáže prekvapiť, opak bol pravdou. Táto paprika ho nechala „doslova ohnutého stonať v bolestiach“ tri až štyri hodiny. „Keď som to zjedol celé, okamžite som pocítil tú chuť. Ale hneď na to udrie tá horúčava, ktorá bola pre mňa neznesiteľná,“ opísal. 

„Bolo to trochu euforické. Dostával som endorfínový záchvat,“ pokračoval. Podali mu aj mliečny kokteil, ktorý by mal bolesť zmierniť, ale to vraj spôsobilo ešte väčší nárast horúčavy. „Začal som dostávať kŕče a telo vnímalo kapsaicín ako jed,“ hovoril. Kapsaicín je totiž chemická látka, ktorá spôsobuje, že paprika je pálivá. 

image

Pepper X

Morning Brew/Twitter

Bolesť 

Samozrejme, pri pálení takéhoto charakteru to už nie je ani tak o samotnej chuti. Pre niektorých ľudí to môže byť naozaj nebezpečné. Currie trpel naozaj nepríjemnými kŕčmi. „Boli neznesiteľné. Lekár mi vysvetlil, že je to podobné menštruačným kŕčom,“ vysvetlil. Po niekoľkých hodinách bol ale Ed opäť na nohách a svoj zážitok nezajedal ničím iným, ako paprikou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 23:18