Žena žije na ostrovnom rajiTikTok/torikaw, Wikipedia/wileypics
StoryEditor

Žena žije v ostrovnom raji, kde býva len 50 ľudí. Niektorí sem môžu prísť úplne zadarmo, no miesto má aj svoju temnú minulosť

Miroslav Kamody18.10.2024., 11:00h

K pozemku sa tu dokonca dostaneš zadarmo, no život na odľahlom mieste nie je pre každého.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si sa už zrejme niekedy dostal do bodu, kedy si mal chuť na všetko sa vykašľať, odísť na opustený ostrov a začať žiť nový život. A musíme povedať, že úplne nemožné to nie je. Ako píše portál LadBible, Pitcairnove ostrovy sú ďaleko od iných miest a žije na nich len okolo 50 ľudí, no miestni sa snažia prilákať ľudí, aby sa tam presťahovali.

Jednou z nich je Torika Christian, ktorá si na tomto rajskom ostrove v Tichom oceáne užíva slobodu, ktorú miesto ponúka. Veľkú výhodu majú Briti, ktorí tu môžu fungovať takpovediac zadarmo. Mnohí z ostrovanov sú potomkami skupiny vzbúrencov, ktorí prevzali loď HMS Bounty v roku 1789 a neskôr sa usadili na vzdialenom ostrove.

image

Ukážeme ti najviac preľudnené miesto na Zemi. Na preplnenom ostrove nemajú autá ani toalety

Pozemok je zadarmo

Vzhľadom na to, že na ostrove žije veľmi málo ľudí, boli pokusy nalákať ľudí, aby sa sem presťahovali, pričom úspešné žiadosti o migráciu získali bezplatný pozemok na stavbu domu. Aj keď je pre úspešné žiadosti k dispozícii voľná pôda, stále musíš zaplatiť za žiadosť a nie je zaručené, že bude schválená, a potom si ešte budeš musieť zafinancovať výstavbu domu.

Torika, potomok vodcu vzbury HMS Bounty Fletchera Christiana, v rozhovore pre Daily Mail povedala, že život na tomto mieste v podstate nemá žiadnu nevýhodu a je plný „rybolovu, potápania a komunitného prostredia“.

Povedala však, že ak tu chceš žiť, „určite sa musíš cítiť pohodlne v izolácii“, pretože je tu len hŕstka ľudí a najbližšie miesto, kde žijú iní ľudia, je veľmi ďaleko. „Keď som vyrastala tu na ostrove, izolácia bola niečo, čo som si nikdy nevšimla, kým som nestrávila stredoškolské roky v zámorí na Novom Zélande.“

Stredná škola? Na Novom Zélande

Deti totiž chodia na základnú školu na ostrovoch, no potom musia odísť na Nový Zéland, aby získali stredoškolské vzdelanie. „Na Novom Zélande som zistila, že existuje možnosť ísť, kedykoľvek sa vám zachce. Môžete skočiť do lietadla do Austrálie, Ameriky alebo kamkoľvek chcete.“

image

Roky žijú na opustenom ostrove. Trajekt im nosí zásoby raz týždenne, za signálom sa musia plaviť loďou

Na ostrovoch majú len zásobovaciu loď s názvom Silver Supporter, ktorá každý týždeň premáva medzi ostrovom a ostrovmi Gambier. Prichádza vo štvrtok a odchádza v nedeľu s turistami a miestnymi obyvateľmi. Torika tiež priznala, že Pitcairn skutočne potrebuje, aby tam žilo viac ľudí, a dúfa, že sa na ostrov presťahujú „ochotní ľudia priateľskí ku komunite“.

Temná minulosť

Dodala, že jej domov je „raj“ a nechcela by žiť nikde inde na svete. Byť izolovaný má samozrejme aj svoje nevýhody - zásobovacia loď je jedinou spoľahlivou cestou na ostrov a mimo neho a nie sú tu zariadenia na liečbu vážnych zdravotných problémov.

Ostrovy okrem toho majú aj svoju temnú minulosť - a čo je najhoršie, nie je až taká vzdialená. V roku 2004 miesto zviditeľnil škandál, keď bolo 13 mužov obvinených zo sexuálneho zneužívania detí a mladých dospelých, pričom všetci okrem jedného z nich boli odsúdení aspoň za niektoré z týchto obvinení. Jeden z odsúdených mužov, Shawn Christian, sa dokonca v rokoch 2014 až 2019 stal starostom ostrova.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. október 2024 11:08