Festival si môžeš naplno užiť aj zodpovedneUnsplash/Aranxa Esteve
StoryEditor

NÁVOD Ako prežiť na festivale? Ak nedodržíš tieto rady, môžeš sa rýchlo dostať do veľkých problémov

Miroslav Kamody01.07.2024., 14:00h

Hudobné festivaly sú jedinečnou oslavou mladosti a nezabudnuteľných momentov. Vďaka nášmu návodu si ich užiješ naplno a zodpovedne.

Lajkuj Brainee.sk na

Festivalová sezóna je v plnom prúde a pre mnohých pôjde o vrchol zážitkov tohto leta. Vidieť naživo svojich obľúbených umelcov, zažiť nezabudnuteľné chvíle so svojimi priateľmi, nájsť si lásku, alebo len zažiť vášnivý románik - to všetko čaká aj na teba.

Festival, na ktorom sú desiatky tisíc ľudí, sa však rýchlo môže zvrtnúť na nočnú moru. Príkladom toho je aj sobotné tragické úmrtie na festivale Hip Hop Žije. Ako informovali Tvnoviny, 20-ročnému mužovi už záchranári nevedeli pomôcť. 

image

AKTUÁLNE Známy slovenský festival zrušili dva týždne pred konaním. Kapely postupne odhlasovali svoju účasť

Nateraz nie je jasné, čo úmrtie spôsobilo, a preto bola nariadená pitva. Bez ohľadu na to mnohí v komentároch na sociálnej sieti kritizovali nedostupnosť bezplatnej pitnej vody, pričom balená mala údajne stáť viac ako pivo.

Aj preto sme pre teba pripravili jednoduchý návod, ktorý ti pomôže bez problémov zvládnuť akýkoľvek festival tak, aby ti na jeho konci zostali len tie najlepšie spomienky.

1. Je pre teba festival vhodný?

Jeden hudobný festival môže byť extrémne odlišný od druhého. Hovoríme tu o veľkej rozmanitosti v podstate vo všetkom - vystúpeniach, miestach, ale aj štýle aj organizácii. Napríklad Uprising priťahuje úplne inú cieľovku ako Pohoda.

image

Festival si môžeš naplno užiť aj zodpovedne

Unsplash/Adam Whitlock

Aj preto je vhodné najprv si zistiť, čo na teba na konkrétnom festivale čaká. Vyhneš sa tak tomu, aby si skončil na festivale s hudbou a ľuďmi, ktoré jednoducho nie sú pre teba. Mysli aj na polohu, aby si neuviazol niekde, odkiaľ sa bezpečne nebudeš vedieť v prípade potreby dostať. Drž sa ďalej od festivalov so zlou povesťou a lístky si kupuj vždy cez oficiálnych predajcov.

2. Rozpočet je základ

Na festivale minieš peniaze - veľa peňazí. A ak nad tým nebudeš premýšľať dopredu, minieš ešte viac. Pri plánovaní rozpočtu mysli aj na tieto veci:

  • cestovné náklady (cesta na festival, prenájom auta, benzín, Uber, Bolt)
  • poplatky za hotel alebo kempingy
  • jedlo, nápoje a najmä čistá voda (ak nie je dostupná zdarma, budeš za ňu musieť platiť, čo zásadne navýši tvoje výdavky)
  • festivalový merch, prípadne oblečenie, do ktorého investuješ pred samotným festivalom
  • špeciálne zážitky (VIP vstup alebo vedľajšie podujatia a predstavenia)
  • poplatky za výber z bankomatu

image

VIDEO Yungblud vybral na koncerte z davu Šimona, ktorý to s ním odpálil na pódiu. Spevák mu dokonca daroval gitaru

3. Hygiena

Podľa najnovšieho prieskumu si jeden z piatich 18- až 24-ročných na festivaloch neumýva ruky. 22 percent mladých ľudí si neumýva ruky po celý čas, keď sú na festivale, aj keď sú tam niekoľko dní. Ďalších 26 percent uviedlo, že si umývajú ruky len raz denne – a 31 percent priznalo, že si ruky neumývajú ani po tom, čo išli na toaletu.

Väčšina účastníkov uviedla, že ich nedostatočná hygiena rúk bola spôsobená radom v zariadeniach alebo nedostatkom zariadení. Vysokoškolskí študenti mali niekedy „nerealistický optimizmus“ a verili, že infekciu dostanú iní ľudia, ale je nepravdepodobné, že by sa stala im. Asi ti nemusíme hovoriť, čo všetko týmto správaním riskuješ.

4. Zbaľ sa rozumne

Keďže budeš na hudobnom festivale celý deň – a možno aj niekoľko dní – je dôležité zbaliť sa rozumne. Nezabúdaj na klobúk alebo inú pokrývku hlavy, slneční okuliare, opaľovací krém či ľahký sveter alebo mikinu s kapucňou (mnohí podceňujú, že v noci vie byť poriadna zima).

image

Festival si môžeš naplno užiť aj zodpovedne

Unsplash/Danny Howe

Okrem toho by si nemal zabudnúť nabíjačku na telefón (powerbanka sa ti tiež zíde, ak nejakú máš), prípravok na dezinfekciu rúk či fľašu na vodu, ktorú si budeš môcť opakovane naplniť. Mysli na to, že oblečenie má byť ľahké, priedušné, ľahko sa v ňom budeš pohybovať a jednoducho ho vieš vrstviť.

5. Používaj mapu udalostí

Ak sa chystáš na väčší hudobný festival, je vysoko pravdepodobné, že ešte pred jeho začiatkom sa k tebe dostane mapa podujatia. Napríklad na Szigete dostaneš pri vstupe brožúru s mapou, ale aj harmonogramom vystúpení a ponukou vedľajších aktivít, vďaka čomu si môžeš dopredu naplánovať svoj čas a zároveň sa zorientovať v areáli festivalu.

Okrem toho má mnoho festivalov aj svoju vlastnú aplikáciu, ktorá je ešte interaktívnejšia. Ako príklad môžeme opäť použiť Sziget - v apke si vieš zapnúť polohu, vďaka čomu presne vieš, kde v areáli sa aktuálne nachádzaš. Je vhodné, ak si na začiatku festivalu prejdeš celý areál a vytvoríš záchytné body, vďaka ktorým sa budeš vedieť lepšie orientovať.

image

FOTO Párkom odzvonilo. Český podnikateľ leje do rožkov sviečkovú a dobýva benzínky po celej krajine

6. Označ si svoj stan

„Tento stan má originálnu farbu, takže je jedinečný,” povieš si pri pohľade na svoj niekoľkodňový nocľah. Túto vetu si však pravdepodobne povie minimálne 300 ďalších ľudí, ktorí majú rovnaký model stanu.

Aj preto je dobré, ak si svoj stan nejakým spôsobom označíš (vlajkou prípadne balónmi). Mysli aj na to, aby si si pamätal približnú polohu svojho stanu, pretože hľadať ho v nie úplne triezvom stave o 3-tej ráno môže byť poriadne neľahká úloha.

7. Staraj sa o seba

Párty je jedna vec, no pokiaľ nemáš hranice, môže to s tebou dopadnúť veľmi zle. Pi preto veľa vody a najmä ak si vonku na slnku, natieraj sa opaľovacím krémom a nos pokrývku hlavy. Pokiaľ je to možné, prespi sa (pokojne si daj power nap aj v priebehu dňa.

image

Festival si môžeš naplno užiť aj zodpovedne

Unsplash/Joey Thompson

Bav sa zodpovedne, neexperimentuj s drogami, s ktorými nemáš absolútne žiadne skúsenosti a rovnako tak si ich nekupuj od neznámych ľudí (a vôbec najlepšie urobíš, ak sa drogám na festivale úplne vyhneš!) a rob bezpečné rozhodnutia. Práve starostlivosť o seba môže viesť k tomu, aby si sa na festivale cítil čo najlepšie a mal ten najlepší možný zážitok.

A nakoniec - mysli na to, že bez ohľadu na to, koľko plánuješ, stať sa môže čokoľvek a pripraviť sa na každú situáciu je nemožné. Ak sa však do toho pustíš s otvorenou mysľou a chladným postojom, budeš pripravený na to, aby si sa poriadne vybláznil a zažil nezabudnuteľné momenty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 14:29