Reštaurácia Wattana Panich servíruje zákazníkom 50 ročnú polievku.X/blanco Blanco/
StoryEditor

Najsilnejší vývar na svete? V Thajskej reštaurácii ponúkajú polievku, ktorá sa varí nepretržite celých 50 rokov

Viktória Revajová04.06.2024., 11:00h

Čerstvosť nemusí byť nevyhnutne známkou kvality. Veď aj guláš či kapustnica vždy chutia lepšie na druhý deň. To platí aj v prípade reštaurácie Wattana Panich, ktorá svojím zákazníkom servíruje 50-ročnú polievku.

Lajkuj Brainee.sk na

Thajská kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a intenzívnymi chuťami. Samotný Bangkok je gastronomickým rajom, v ktorom sa nachádza vyše 320-tisíc gastro prevádzok všeho druhu - od pouličných stánkov až po reštaurácie s michelinskou hviezdou.

Preto niet divu, že práve tu sa nachádza reštaurácia Wattana Panich, ktorá svojím zákazníkom servíruje polievku, ktorá sa nepretržite varí už celé polstoročie. Ako je možné, že sa nepokazí?

image

Zákazníci takmer nikdy nedostanú to, čo si objednali. Reštaurácia chybných objednávok je hitom

Dedí sa z generácie na generáciu

Zatiaľ čo sa mnohé gastro prevádzky chvália čerstvosťou svojich jedál, reštaurácia Wattana Panich, ktorá sa nachádza vo štvrti Ekkamai v hlavnom meste Thajska sa hrdí polievkou, ktorá sa nepretržite varí už celé polstoročie. 

Bohatá história vychytenej reštaurácie, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako podnik tretej triedy, sa začala písať v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Obrovský hrniec plný hovädzieho vývaru Neua tune dedí z generácie na generáciu päť desaťročí.

image

Hoci majú v reštaurácii Wattana Panich širokú ponuku, 50-ročný vývar je pre zákazníkov voľbou číslo jeden.

X/ryan/

Tradičnú polievku v súčasnosti pripravuje tretia generácia rodiny. Majiteľ reštaurácie Nattapong Kaweenuntawong už od útleho detstva pomáhal svojmu otcovi s jej prípravou. Teraz celá tradícia stojí už len na jeho pleciach.

image

Známy kulinársky portál zostavil zoznam najhorších slovenských jedál. Nechýba v ňom ryžový nákyp či fliačky s kapustou

Ako to, že sa nepokazí?

Výnimočná nie je len jej dlhovekosť, ale aj sofistikovaný proces jej prípravy. Jednou z hlavných otázok, ktorá vŕta návštevníkom tejto reštaurácie v hlave je, ako to, že sa za tie roky nepokazila. „Veľa ľudí si myslí, že hrniec nikdy nečistíme, ale čistíme ho každý večer,“ prezradil majiteľ Wattana Panich pre portál NPR.

Silný vývar jednoducho každý večer presunie do čistého hrnca, v ktorom sa na miernom plameni varí celú noc. Ide o starodávny postup, ktorý sa nazýva Perpetual Stew. Ako základ polievky na nasledujúci deň sa používa zvyšok vývaru z predchádzajúceho dňa, ktorý zaisťuje starodávne chute.

image

Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história?

Recept neexistuje

Hoci by si človek mohol myslieť, že z generácie na generáciu sa dedí aj recept, opak je pravdou. „Od čias môjho starého otca sme nikdy nemali presne stanovený recept na to, koľko každej zložky do polievky vložiť,“ priznáva Kaweenuntawong. Kuchári sa tak musia do veľkej miery spoliehať na svoje skúsené jazýčky. Polievku musia neustále ochutnávať. Každý deň je teda niečím iná.

„Keď som prvýkrát začínal s podnikaním, môj otec pripravoval polievku a vývar a ja som ich ochutnával, aby som pochopil, čo je dokonalá chuť,“ hovorí Kaweenuntawong. Za tie roky sa v príprave vývaru tak zdokonalil, že mu stačí už len pohľad do hrnca a hneď vie, čo mu chýba.

Hoci majiteľ reštaurácie receptúru Neua tune starostlivo stráži, prezradil niekoľko hlavných ingrediencií, ktoré stoja za jej výraznou nezameniteľnou chuťou. V polievke nesmie chýbať zmes čínskych bylín, cesnak, škorica, koriander či čierne korenie.

Hlavnou zložkou je hovädzie mäso. Na jeho množstve pritom vôbec nešetria. Denne sa v polievke vyvarí takmer 70 kíl mäsa. „Aby bolo mäkké, varíme ho asi sedem hodín. Celé to vložíme do hrnca, aby absorbovalo všetky chute,“ vysvetľuje. „Po troch hodinách ho vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a potom ho varíme ďalšie štyri hodiny,“ ​dodal.

Tento dvojfázový proces zaisťuje, že hovädzie mäso je nielen jemné, ale aj nasýtené hĺbkou chutí vývaru, vďaka čomu je každé sústo intenzívnym zážitkom, píše portál Taste Atlas.

image

Africká pochúťka, ktorú by ochutnal len málokto. Burger z komárov je hitom internetu

Vyhľadávaná špecialita

Jeho chuť uchvátila nielen miestnych obyvateľov, ale zarezonovala aj u nadšencov jedla po celom svete. Niet sa čomu čudovať. Zákazníci tu totiž dostanú misku vývaru, ktorý nielen zahraje symfóniu chutí, ale aj zasýti len za tri doláre. 

„Ceny tu boli vždy dobré. Môj otec vždy hovoril, že prísť sem na obed s veľkou rodinou nezruinuje rozpočet. Toto miesto je zárukou špičkového jedla a domácej obsluhy,“ hovorí jeden z dlhoročných zákazníkov pre portál NPR.

Hoci má reštaurácia Wattana Panich širokú ponuku, 50-ročný vývar je pre jej zákazníkov vždy voľbou číslo jeden.

ANKETA
Ochutnal by si túto polievku?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. júl 2024 09:43