Čo odporúčajú navštíviť zahraniční turisti?Dreamstime, HN, Brainee x Canva
StoryEditor

Pozreli sme sa na Slovensko z opačnej strany. Čo odporúčajú v našej krajine navštíviť zahraniční cestovatelia?

Miroslav Kamody08.12.2023., 08:00h

Pätica zahraničných cestovateľov opisuje, ktoré miesta ich na Slovensku zaujali najviac. Navštívil si všetky?

Lajkuj Brainee.sk na

Hervartov

Len 12 minút jazdy autom od Bardejova leží malá dedinka Hervartov a oplatí sa tam zastaviť na rýchlu návštevu, ak máte trochu času, píše Jiayi a do pozornosti dáva gotický kostol sv. Františka z Assisi, ktorý opisuje ako „najstarší a najzachovalejší drevený kostol na Slovensku”.

image

Zaujímavosti o Perinbabe. Finále nenatočili kvôli opilcovi, Jakubka oplieskali o skaly a na perie im stačilo len pol vankúša

„Východné Slovensko je známe množstvom tradičných drevených kostolíkov a mnohé z nich (vrátane tohto) sú zapísané do svetového dedičstva UNESCO. Vo vnútri tohto kostola z 15. storočia nájdete niekoľko nádherných fresiek, nástenných malieb a ikon.” Zároveň dodáva, že je často zatvorený a treba zavolať na číslo na dverách, aby ho prišli otvoriť.

image

Kostol v Hervartove

Archív HN

Šomoška

Jiayi vyzdvihla aj ďalšie miesto. „Zrúcanina hradu Šomoška je určite jedným z najlepších miest na Slovensku. K tomuto hradu z 13. storočia, ktorý sa nachádza priamo na hranici medzi Maďarskom a Slovenskom, sa dostanete po príjemnej 45-minútovej túre.” 

„Dnes je z veľkej časti v ruinách, čo robí návštevu ešte zaujímavejšou. Po prvé, v okolí je veľmi málo turistov, takže väčšinu strašidelne krásnych ruín budete mať pre seba, čo je celkom zvláštny zážitok.” Do pozornosti okrem hradu dáva aj neďaleký kamenný vodopád.

image

Hrad Šomoška

Wikipedia/ladislav Luppa/

Komárno

Podľa Kamily Napora je toto mesto perfektnou zastávkou pri ceste z Budapešti do Bratislavy. „Aj keď má mesto dlhú históriu, veľa historických zaujímavostí tu nenájdete. Napriek tomu je to stále príjemné miesto na návštevu so stredoeurópskym šarmom a architektúrou typickou pre tento región.”

image

Kríž verzus polmesiac. Vydaj sa s nami na cestu do čias, kedy na Slovensku vyčíňala Osmanská ríša

Najväčšou atrakciou je podľa nej zachovalá pevnosť, ktorá bola postavená už v 16. storočí a rozvíjala sa až do 19. storočia. „Nenechajte si ujsť Námestie Európy, kde každá z 36 budov predstavuje inú krajinu a je postavená v štýle typickom pre danú krajinu. Je to zvláštne a nepredvídateľné, ale skutočne zaujímavé miesto na videnie.”

image

Komárno

Archív HN

Spišský hrad

Jeden z najväčších hradných komplexov sa pravidelne objavoval v zoznamoch viacerých zahraničných cestovateľov. „Dnes sa na hrade nachádza expozícia mučiacich zariadení, ktoré sa na hrade kedysi používali, ako aj artefakty z Múzea Spiša, medzi ktoré patria archeologické a etnografické expozície,” opisuje Diana.

„Putovanie po jeho mnohých hradbách, opevneniach a vežiach je úžasným zážitkom a myseľ tápa pri obrovskej veľkosti a rozsahu všetkého,” pridáva sa Alex Schultz„Samotné Spišské Podhradie je ospalé, no pekné mesto s pekným námestím (to je obzvlášť malebné s hradom v pozadí),” hovorí Kamila

image

Spišský hrad

TASR/Milan Kapusta

„Ak máte auto, odvezte sa po návšteve Spišského hradu na 5 minút k skrytému klenotu Sivá Brada. Toto jedinečné miesto je dnes jedným z mála travertínových kopcov na Slovensku a na vrchole tohto malého kopca nájdete jazierko s bublajúcou vodou vďaka vysokému obsahu minerálov vo vnútri,” dodáva Jiayi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 06:03