Vo Viedni otvorili najvyššiu šmykľavku v EurópeX/BLAGUSS Gruppe
StoryEditor

VIDEO Vo Viedni otvorili najvyššiu šmykľavku v Európe. Jedna jazda stojí smiešnu sumu

TASR16.11.2023., 12:00h

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm.

Lajkuj Brainee.sk na

Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd. Začína vo výške 165 metrov a končí na terase vo výške 150 metrov. Lístok na jednu jazdu stojí 5 eur.

Stála takmer milión eur

Ide o súčasť inštalácie nemeckého umelca Carstena Höllera. Náklady na polykarbonátovú šmykľavku boli 940-tisíc eur a na najvyššej budove v Rakúsku má zostať minimálne tri roky.

Höller inštaloval aj v minulosti obdobné šmykľavky na rôznych miestach, napríklad vo veži Vitra v nemeckom meste Weil am Rhein či v Turbine Hall v Tate Modern v Londýne.

Veža jubiluje

Turistami vyhľadávaná vyhliadková veža Donauturm oslávi v apríli 2024 60 rokov od otvorenia pri príležitosti medzinárodnej záhradnej výstavy (WIG). Meria 252 metrov, vo výške 150 metrov je pozorovacia plošina, nad ňou je otáčajúce sa kaviareň a reštaurácia.

image

VYSVETĽUJEME Aká vysoká musí byť budova, aby bola označená ako mrakodrap a koľko takých máme na Slovensku?

Hoci sa podobá na televíznu vežu, nepoužíva sa ako televízny vysielač. Na veži sa nachádzajú antény mobilných operátorov a súkromných rádiostaníc.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:16