Miesta, ktoré ponúkajú peniaze, ak sa do nich nasťahuješKoláž Unsplash
StoryEditor

Máš chuť začať odznova? Máme pre teba zoznam miest naprieč Európou, kde ti zaplatia za to, že sa tam nasťahuješ

Miroslav Kamody10.11.2023., 08:00h

Máme pre teba výber piatich zaujímavých miest, ktoré lákajú nových obyvateľov nielen nádherným okolím, ale aj štedrými finančnými injekciami.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj tebe už zrejme niekedy napadlo, aké by to bolo zbaliť svojich pár vecí a odísť zo svojej domoviny. Domček na úpätí Álp alebo slnečné prímorské mestečko niekde v Taliansku? Možnosti sú v podstate neobmedzené, najmä ak je reč o krajinách európskeho schengenského priestoru, ktorého sme taktiež súčasťou.

A teraz si predstav, že kedy sa do niektorého z týchto miest rozhodneš skutočne presťahovať, zaplatili by ti za to. Ako píše portál Forbes, komunity v celej Európe hľadajú nových obyvateľov a sú ochotné pridať do zjednávania aj štedré finančné stimuly.

image

Balíš kufre? Najlepšie krajiny, do ktorých sa oplatí presťahovať v roku 2023. Do väčšiny z nich môžeš odletieť ešte dnes

Aj preto portál vybral hneď niekoľko miest, do ktorých sa môžeš presťahovať, a ešte k tomu dostaneš štedrú finančnú injekciu. Z pôvodného zoznamu sme vyradili malé mestečko Ponga v Španielsku, ktoré peňažné granty síce ponúka, ale nateraz len pre obyvateľov Veľkej Británie. Aké miesta teda zostávajú?

Albinen (Švajčiarsko)

Alpská dedina vo švajčiarskom kantóne Valais, rovnako ako väčšina miest v tomto zozname, zápasí s masívnym vyľudňovaním. Momentálne tu žije už mene ako 250 obyvateľov, čo by vláda rada zmenila. Aj preto rodinám ponúka takmer 50-tisíc eur, pokiaľ sa sem rozhodnú presťahovať.

Konkrétne ide o 25 000 švajčiarskych frankov (niečo vyše 25-tisíc eur) pre dospelých do 45 rokov a k tomu 10 000 švajčiarskych frankov (9 350 eur) na dieťa. Aby si tieto finančné stimuly získal, musíš byť obyvateľom Švajčiarska, alebo (a toto je pre teba zrejme dôležitejšie) žiť v krajine dostatočne dlho na to, aby si získal povolenie na pobyt C. Potom sa už len stačí zaviazať, že si kúpiš dom v Albinene a budeš tu žiť aspoň desať rokov.

Sardínia (Taliansko)

Turistické centrum s často nedotknutými ružovými plážami a pobrežnými letoviskami láka mnohých na letnú dovolenku. Vnútrozemie ostrova však vyzerá inak, turistov tu príliš nevidieť a pôvodné obyvatelia sa sťahujú na nové miesta. Aj preto sa vláda rozhodla vyčleniť financie na prilákanie nových ľudí.

Pokiaľ sa presťahuješ do mesta či dediny s menej ako 3-tisíc obyvateľmi, dostaneš štedrú odmenu do výšky 15-tisíc eur. Treba však dodať, že túto sumu musíš využiť na kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Vláda na tento projekt vyčlenila viac ako 45 miliónov eur, čo postačí na pokrytie 3-tisíc grantov.

Presicce-Acquarica (Taliansko)

Mesto s viac ako 10-tisíc obyvateľmi sa nachádza v južnom regióne Puglia v samej päte talianskej čižmy. Tvoria ju obce Presicce a Acquarica del Capo a na najbližšiu pláž sa autom dostaneš len za 15 minút. A keďže mesto sa chce ďalej rozrastať, ponúka tým, ktorí si tu kúpia dom a nahlásia trvalý príjem, 30-tisíc eur.

image

VEĽKÝ PREHĽAD Koľko stojí polliter čapovaného piva v európskych krajinách? Až tri susedné krajiny nám môžu jeho cenu závidieť

Podmienkou je investícia do domu a finančná pomoc je na pokrytie 50 percent nákladov ná kúpu domu vrátane rekonštrukcie, a to až do výšky spomínanej sumy. Dobrou správou je, že nie je náročné nájsť nehnuteľnosť, ktorá by takéto podmienky spĺňala. Podľa mestečka ide až o 30 percent nehnuteľností v oblasti.

Kalábria (Taliansko)

Do tretice tu máme opäť Taliansko, tentokrát však oblasť Kalábrie. Pokiaľ sa presťahuješ do dediny, ktorá má menej ako 2-tisíc obyvateľov, tešiť sa môžeš na finančnú injekciu do výšky 28-tisíc eur.

Stačí, ak máš menej ako 40 rokov a do regiónu sa presťahuješ do 90 dní od prijatia tvojej žiadosti. Okrem toho je však podmienkou, aby si v danej lokalite začal buď podnikať, alebo si našiel zamestnanie.

Vzdialené ostrovy (Írsko)

Odsťahovať sa niekam ďaleko, ideálne na ostrov, kde si budeš žiť ako kráľ? Presne to ponúka Írsko, ktoré spustilo projekt „Naše živé ostrovy“. Cieľom je zvýšiť počet obyvateľov pobrežných komunít v krajine. 

Aj preto írska vláda ponúka granty vo výške viac ako 80-tisíc eur pre ľudí, ktorí sa zaviažu renovovať nehnuteľnosť na jednom z jeho ostrovov. Podmienkou je kúpa domu postaveného pred rokom 1993, pričom musí byť prázdny najmenej dva roky. Viac sme sa tomuto írskemu projektu venovali v tomto článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 15:36