Cestovanie lietadlomTASR/Roman Hanc
StoryEditor

Letuška varuje cestovateľov. Tejto jednej veci sa v lietadle nikdy nedotýkaj, vôbec ju totiž nečistia

Miroslav Kamody27.10.2023., 10:00h

V lietadle nájdeš jedno extrémne špinavé miesto, na ktoré by si nikdy nemal nič dávať. V skutočnosti je totiž také nechutné, že by si sa ho ideálne nemal ani dotknúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Len málokto vie lepšie, čo sa deje s lietadlami, ako práve letušky. A sú to ony, kto vo veľkom na internete zdieľa rôzne užitočné tipy, aby mali cestujúci lepšiu predstavu o tom, čo sa na ich cestách deje. Ako informuje portál LadBible, jedna z nich zverejnila komplexný zoznam vecí, ktoré by ľudia mali vedieť.

Potvrdila, že voda v lietadle je vo všeobecnosti bezpečná na pitie a nádrže sa čistia aspoň raz týždenne. Môže sa stať, že voda bude trochu zakalená, ale vždy je filtrovaná, takže sa nemáš čoho báť. Zároveň však dodala, že na toaletu by si nikdy nemal ísť bosí (toto sa zvyčajne týka niekoľkohodinových letov), pretože „9-krát z 10 to na podlahe nie je voda“.

image

Tento kúsok oblečenia si do lietadla rozhodne neobliekaj. V prípade požiaru to môže byť pre teba nebezpečné

Najnechutnejšie miesto

Okrem toho zdôraznila, že mať sex na toalete je kvôli čistote priestoru skutočne nechutné a sedenie blízko dverí skutočne zvyšuje tvoje šance na prežitie, ak by došlo k najhoršiemu. Jedno z najprekvapujúcejších varovaní však súvisí s nedostatočnou čistotou istých častí lietadla.

Letuška vyzdvihla vrecko na sedadle pred sebou, do ktorého si môžeš ukladať veci. „Nikdy, nikdy, NIKDY nepoužívajte ani nevkladajte nič do vrecka sedadla. Sú vyčistené od odpadkov, ale nikdy nie sú "vyčistené".” 

„Špinavé vreckovky, tašky, nohavičky, ponožky, nohy ľudí, žuvačky, napoly vycucané sladkosti, jadierka z jabĺk... a potom pri ďalšom lete idete a vložíte si tam svoj telefón/notebook/iPad,” vymenúva.

image

Na toto si v lietadle dávaj pozor

Unsplash/Suhyeon Choi

Samé nechutnosti

Pre tých, ktorí sa obzvlášť obávajú hygieny, navrhla, aby si na kratšie lety priniesli antibakteriálne utierky alebo dezinfekčný prostriedok. Dobre si preto najbližšie rozmysli, či kožené vrecko pred sebou najbližšie použiješ. Tu je jeden príklad za všetky - letuška spomína, že sa im raz sťažoval pasažier, ktorý si do vrecka odložil knihu. Keď ju vytiahol, bola „pokrytá zvratkami“.

A pokiaľ stále nemáš dosť, tak mysli na to, že tvoja batožina v podpalubí môže zdieľať priestor s veľkým množstvom vecí, ktoré lietadlá prepravujú. Pokiaľ si nevieš vybaviť nič konkrétne, pomôžeme ti - lietadlá sa používajú aj na repatriáciu mŕtvych tiel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:43