Lacné európske destinácieUnsplash
StoryEditor

Európa za lacno. Objav s nami nádherné mestá, kde na letnú dovolenku neminieš celý majetok

Miroslav Kamody17.04.2023., 17:00h

Cenovo dostupná dovolenka nemusí byť lacná na zážitky. Tieto tipy sú toho jasných dôkazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Porto

Nie, Lisabon nie je lacný. Je tiež celkom hlučný, preplnený a naozaj dosť uponáhľaný. Pokiaľ chceš zvoľniť tempo a vidieť autentickejší kus Portugalska, je správnou destináciou Porto. Počtom obyvateľov je polovičné, ale cenovo dostupnej zábavy ponúka dvakrát toľko.

Pestrofarebný šperk severozápadného pobrežia Portugalska sa môže pochváliť úžasnou architektúrou, pôsobivými mostami, mestskými a pobrežnými promenádami, kostolmi a záhradami. A samozrejme portským vínom, ktoré tu môžete vychutnávať plnými dúškami.

image

Porto

Unsplash/Matt Roskovec

Začať môžeš napríklad tým, že si z veže kostola Igréja e Torre dos Clérigos obzrieš rajón. Mesto totiž nie je veľké, nestratíš sa v ňom. A samo ťa nechá zvoliť, ako si svoju dovolenku užiješ.

Môžeš ju celú stráviť na plážach, piesočné pobrežie sa tiahne od ústia rieky Douro až po Matosinhos na severe. Zavítať môžeš do mnohých z tunajších vinárstiev, na prehliadku zázemia a riadeným degustáciám.

image

Porto

Unsplash/Eugene Zhyvchik

Určite sa tiež zastav v kníhkupectve Livraria Lello. Je vraj najkrajšie na svete. A na sledovanie západov slnka je najvhodnejší vrchol Jardim do Morro. Trikom, ako tu ušetriť za jedlo v tunajších reštauráciách, je vyberať si z menu do dia, dennej ponuky.

Tá má totiž tretinové ceny. Na cestovanie verejnou dopravu ti vystačí lístok za dve eurá, ceny jedla nepresahujú sumu 16 eur. Aj s ubytovaním a vstupmi do múzeí sa tu dá veľmi slušne vyžiť za 50–65 eur denne.

image

Porto

Unsplash/Alex Vasey

Sofia

Na Bulharsko sa stále pozeráme s opatrnou nedôverou. A trochu neprávom. Dovolenka sa tu dá tráviť aj inak ako na pláži, Sofia totiž môže zvedavým turistom porozprávať veľa príbehov. Stačí ich len počúvať. Sofia v Bulharsku je zbytočne podceňovanou destináciou.

V itinerári by ti nemala chýbať katedrála sv. Alexandra Nevského oslavujúce obete aj vydobytie nezávislosti Bulharska, Bojanský kostol, zapísaný do zoznamu UNESCO, alebo mešita Banja Baši, ktorá pripomína osmanskú nadvládu.

image

Sofia

Unsplash/Jack Krier

A nezabudni na pozostatky starorímskych pamiatok, ktoré tu stretávaš na každom kroku. Fantastické Múzeum ilúzií pobaví deti, Národné antropologické múzeum s ohromným zbierkovým fondom poučí dospelých.

To všetko potom spájajú uličky, v ktorých sa dá naraziť na taverny s miestnymi špecialitami. Nefalšovaný „grécky“ jogurt či lahodné sarmi by si určite z jedálneho lístka vynechať nemal. Zážitkom je aj návšteva jedného z mnohých miestnych trhov.

image

Sofia

Unsplash/Alexandr Bormotin

Máš mesta dosť? Bulharská metropola je zo všetkých strán obklopená prírodou, stojí v tieni hory Vitoša. Cesta na jej vrchol môže trochu unaviť, silu potom môžeš znova načerpať pri prírodných termálnych kúpeľoch v Thermae Kostenets.

Zatiaľ čo iným nízkorozpočtovým metropolám kazí denný rozpočet cena ubytovania, v Sofii je naopak jedno z najlacnejších v celej Európe. Slušný hotel tu nájdeš za 15 eur na noc a ceny jedál sa bežne pohybujú medzi 5–10 eurami. Za jeden deň tu nemusíš minúť viac ako 45-60 eur, a pritom tu môžeš veľa zažiť.

image

Sofia

Unsplash/Natalya Letunova

Nîmes

Ideálna destinácia pre tých, čo sa nemôžu rozhodnúť, či chcú skôr navštíviť Francúzsko, alebo radšej Taliansko. Juhofrancúzske Nîmes v sebe totiž má oboje, a v mnohom prekonáva Paríž aj Rím.

Znie to zvláštne, ale práve do Nîmes sa oplatí ísť za čriepkami zachovanej starorímskej architektúry. Tunajší amfiteáter konkuruje Koloseu. Štvorcový dom Maison Carrée je jedným z najlepšie zachovaných rímskych chrámov.

image

Nîmes

Wikipedia/NEOMAES

Na Rue de la Lampeze tu uvidíš konečnú nádrž akvaduktu - najbližšia podobná je v Pompejcáh. A na zozname nesmie chýbať ani Tour Magne, zvyšky starovekého opevnenia s historickými bránami. Dnes je tu vyhliadková veža.

Nîmes nešetrí ani románskymi pamiatkami, napríklad majestátnou katedrálou Panny Márie a sv. Castora. A ak by si radšej niečo z histórie vývoja francúzskych pevností, nevynechaj Fort Vauban. Mestom sa môžeš len tak voľne potulovať, navštíviť trhy v Les Halles alebo sa zastaviť v záhradách Jardin de la Fontaine.

image

Nîmes

Wikipedia/Madaki

Tým, ktorým pamiatky nič nehovoria, odporúčame aspoň ochutnať miestne špeciality. Miestna pochúťka – sladké pečivo croquant – sa tu vyrába už od roku 1775. Zabudnúť nesmieme ani na olivy, syry, paštéty a pochopiteľne víno. Od vinárskeho raja Châteauneuf-du-Pape je to sem len ako kameňom dohodil.

Denné náklady sa tu pohybujú medzi 115-130 eurami, a môžu byť trochu vyššie, ak program dovolenky rozšíriš o fakultatívne výjazdy do okolitých viníc.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčaťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:43