Najbezpečnejšie je stredné sedadlo v zadnej časti lietadla.Jc Gellidon/Unsplash
StoryEditor

Čaká ťa cesta lietadlom? Mal by si si vybrať miesto v tejto časti, podľa štatistiky je najbezpečnejšie

Nikola Michalkova25.06.2023., 15:00h

Existujú sedadlá, ktoré sú najbezpečnejšie, ale mnoho ľudí si ich nezarezervuje.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia si svoje miesta v lietadle vyberajú podľa toho, aby boli pri okne a mali čo najlepší výhľad. Niektorí podľa pohodlia a jednoduchšiemu prístupu na toalety. Ak ale niekomu ponúknu miesta úplne vzadu, pravdepodobne nie sú nadšení. A pritom podľa štatistík ide o najbezpečnejšie sedadlá v lietadle. 

Štatistiky hovoria jasne

Letecká doprava sa podľa štatistík nehôd považuje za najbezpečnejšiu formu dopravy, keďže počet nehôd je najnižší v porovnaní s inou prepravou. V roku 2019 sa vo vzduchu vystriedalo 70 miliónov letov po celom svete a 287 z nich skončilo nehodou. Na základe informácií, ktoré priniesla analýza americkej Národnej rady pre bezpečnosť, je pravdepodobnosť úmrtia v lietadle oveľa nižšia ako na cestách. Neraz si môžeme všímať, že aj nehody sa vždy dostanú do správ, a je to najmä preto, aby sa zistila príčina a spôsob, ako im predchádzať, uvádza sa na portáli Science Alert.

image

Ak sa niečo pokazí, ovplyvní to takmer celý svet, hovorí kontrolór letovej prevádzky na najrušnejšom letisku na planéte

Najbezpečnejšie je vzadu

Samozrejme, nie všetky nehody sú rovnakého charakteru, preto sa so stopercentnou istotou nemôžeme spoliehať, že určité sedadlo nám zaručí najvyššiu bezpečnosť. Dokazovať to má aj nehoda letu 232 v roku 1989 v Sioux City, pri ktorej prežilo 184 pasažierov. Väčšina z nich sedela v prednej časti lietadla. 

Mnoho dát ale ukazuje, že stredné sedadlo v zadnej časti lietadla je predsa len o niečo bezpečnejšie, ako ostatné. Na základe štúdie, ktorú vykonali v roku 2015, bola najvyššia miera úmrtnosti práve na sedadlách nachádzajúcich sa v strednej časti lietadla. Na druhom mieste skončili sedadlá v prednej časti. Najmenšie percento získali sedadlá, ktoré sa nachádzajú úplne vzadu, uvádza sa na portáli The Sun.

image

Najbezpečnejšie je stredné sedadlo v zadnej časti lietadla.

Jc Gellidon/Unsplash

Pravdou ale zostáva, že väčšina ľudí tie zadné miesta príliš nevyhľadáva. „Málokedy si rezervujeme let s nádejou, že dostaneme jedno z prostredných miest v poslednom rade. No, hádajte čo? Tieto sedadlá sú štatisticky najbezpečnejšie v lietadle,“ uviedol Doug Drury, profesor a vedúci odboru letectva na austrálskej CQUniversity pre portál Business Insider. 

Dokazovať to má aj analýza Sieti pre bezpečnosť letectva, ktorá skúmala 65 leteckých nehôd. Z výskumu vyplýva, že sedadlá nachádzajúce sa v zadnej časti boli najbezpečnejšie vo viac ako polovici prípadov, ktoré sa týkali počtu preživších. Preto ak náhodou nabudúce dostaneš let vzadu, nemusíš byť sklamaný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:27