Salto de CastroWikipedia/balles2601/
StoryEditor

V Španielsku ponúkajú na predaj celú dedinu. Stojí približne toľko, ako dvojizbák v Bratislave

Miroslav Kamody12.11.2022., 09:00h

Jedinečná príležitosť pre každého dobrodruha, ktorý sa nebojí pustiť sa do opráv opustenej dediny a urobiť z nej svoj súkromný klenot. Ideš do toho?

Lajkuj Brainee.sk na

Rozhodovať sa o kúpe nehnuteľnosti v našom hlavnom meste môže byť psychicky poriadne náročná záležitosť. Hypotekárne úvery rastú, i keď stále nie tak ako samotné ceny bytov. Pokiaľ aj teba chytá mizéria z budúcnosti tvojho vlastného bývania, máme pre teba alternatívu. Ako informuje portál Unilad, v Španielsku je za porovnateľnú sumu na predaj celá dedina.

Kúpiť si ju môžeš za 259-tisíc dolárov, čo je v pretočte približne 251-tisíc eur. To je suma, za ktorú sa v okolí centra Bratislavy predávajú prerobené dvojizbové či neprerobené trojizbové byty. Ide o dedinu Salto de Castro na severozápade Španielska, ktorá má vynikajúcu polohu.

image

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Skvelá poloha

Nachádza sa neďaleko Portugalska a asi tri hodiny od Madridu. Za vyššie spomínanú cenu sa môžeš stať hrdým vlastníkom 44 domov, kostola, školy, hotela, bazéna a dokonca aj kasární. Aby sa ti lepšie počítalo - pokiaľ by si dal dokopy tridsiatich kamarátov a poskladali by ste sa, každý zaplatí smiešnych 8 366 eur, aby ste mohli žiť spolu na jednom mieste.

Treba však dodať, že dedina je už viac ako 30 rokov neobývaná. Súčasný majiteľ ju kúpil ešte na prelome tisícročí s myšlienkou prerobiť ju na turistickú destináciu. Finančná kríza v eurozóne však spôsobila, že jeho plán nikdy celkom nevyšiel. Momentálne už nedokáže dedinu poriadne udržiavať, a tak ju ponúka niekomu ďalšiemu.

Sny sa mu nesplnili

Ronnie Rodriguez zo spoločnosti Royal Invest, ktorá zastupuje vlastníka, vysvetlil: „Majiteľ mal sen mať tu hotel, ale všetko bolo pozastavené. Stále by chcel, aby sa projekt uskutočnil.“ Sám majiteľ povedal: „Predávam, pretože som mestský obyvateľ a nemôžem sa starať o údržbu.“

Pokiaľ cítiš, že byť kráľom svojej vlastnej dediny v cudzom štáte je tvojím snom, mal by si sa poponáhľať. Ponuka totiž spôsobila hotový ošiaľ. Na internete si ju za týždeň pozrelo už viac ako 50-tisíc ľudí, pričom reálny záujem o kúpu už prejavilo 300 ľudí z celého sveta.

image

Salto de Castro

Wikipedia/ramajero/

Opustená dedina aj oblasť

Obec Salto de Castro postavila v 50. rokoch energetická spoločnosť pre robotníkov a v 80. rokoch zostala úplne opustená. Oblasť, v ktorej sa nachádza, je niekedy známa ako „prázdne Španielsko“ kvôli riedkemu osídleniu a nedostatku blízkej občianskej vybavenosti.

V minulosti sa obec predávala až za 6,5 milióna eur, no nikto o ňu za túto sumu neprejavil záujem. Okrem sumy za kúpu bude potrebné vykonať aj nejaké renovácie, keďže mnohé budovy boli zničené vandalmi. „Investícia potrebná na to, aby bola dedina 100% fungujúca a zisková, by nepresiahla 2 milióny eur,“ píše sa na portáli Idealista. Čo by si však šikovný Slovák nespravil vlastnými rukami, všakže.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:24