karaVAN.za
StoryEditor

Toto chceš vyskúšať! Otec a dcéra zo Žiliny prerábajú vany, dom na kolesách je čoraz populárnejší

Nicol Rácová22.09.2021., 14:00h
Pre Igora a Broňu to nie je len biznis. Prerábanie vanov a vanovanie ako také je v prvom rade ich hobby, s ktorým sa chceli postupom času podeliť aj s ostatnými.
Lajkuj Brainee.sk na

Ako a kedy vznikla láska k prerábaniu dodávok?

Igor: Vášeň pre autá mám už od malička a svoju prvú dodávku - Aviu - som si prerobil na obytné auto pred štyridsiatimi rokmi. Dá sa teda povedať, že vášeň pre autá a aj prerábanie na obytné autá sa prejavila už veľmi dávno.

Broňa: Náš prvý spoločný van, ktorý sme úplne od základu spolu s otcom prerobili bol v zime 2020/2021. Dovtedy som ocinovi pomáhala len veľmi zriedka keď som bola doma. Ja som mala radšej chodenie na spoločné výlety a k prerábke som privoňala až tohto roku a musím povedať, že ma to baví.

Karavan_za je rodinný projekt, za ktorým stojí otec a dcéra, predpokladám, že spolu máte dobrý vzťah. Bolo to tak vždy? Viete sa na niečom pohádať?

Broňa: S ocinom sme mali vždy dobrý vzťah. Je pre mňa ako mentor, ktorý ma vedie životom. Aj osobnom aj pracovnom. Ocino ma vždy podporil pri každej mojej aktivite a nápade.

To znie krásne, takže predpokladám, že nejaké hádky ,,dcéra vs. otec“ u vás rolu nehrajú...

Broňa: Hádať sa spolu nehádame. Ocino je veľmi pozitívne naladený človek a aj v akomkoľvek probléme vie nájsť niečo, z čoho sa poučíme alebo dokážeme niečo zlepšiť. Držíme sa pravidla - všetko zlé je na niečo dobré a situácie neprichádzajú len tak náhodne, ale aby sme sa z nich poučili.

karaVAN.za

Úlohy máte rozdelené ako?

Igor: Pri prenajímaní áut máme rozdelené úlohy tak, že ja sa starám hlavne o technickú časť vanov. Odovzdanie a prevzatie áut sa snažíme robiť spoločne. Niekedy sa však stane, že sa s výletníkmi stretnem len ja alebo Broňa.

Pri prerábaní vanov mám tiež za úlohu technické prevedenie zariadenia auta. Spoločne špekulujeme, ako by sa dalo auto čo najpraktickejšie prerobiť a potom sa to snažíme pretvoriť do reality.

Broňa: Ja sa starám o náš online svet, rezervácie a komunikujem s výletníkmi. Autá čistíme a umývame po každom výletníkovi a to tak, že ja robím interiér a ocino exteriér vanu. Keď máme aj iné pracovné aktivity, tak celé čistenie robí jeden z nás.

karaVAN.za

Broňa, takže asi môžem predpokladať, že máš nejaký vzťah k mechanike aj ty, či?

Určitým spôsobom áno. Za tie roky čo sme vanom precestovali, sa nám stalo kadečo. Pri každom probléme sa naučím čo a prečo sa pokazilo, alebo nefunguje a keď sa nám niečo podobné stane opäť, tak už viem približne vyhodnotiť kde sa stala chyba. Knihy o motoroch žiadne neštudujem, ale učím sa za pochodu.

Koľko vanov ste už prerobili ako dlho taká prerábka približne trvá?

Igor: Momentálne máme 4 vany a všetky sme prerobili u nás v garáži. Ten úplne najstarší sme si dali prerobiť pred vyše 10-timi rokmi mojim kamarátom. Tento rok v zime sme ho ale nanovo komplet zrekonštruovali. Vybrali sme z neho komplet interiér, nanovo vyvarili hrdzavé časti a celé auto sme dali nastriekať novým lakom. Interiér sme potom nanovo zateplili, obložili dreveným obkladom a vyrobili si drevený nábytok. Vodu si vo vane viem spraviť sám, s elektrikou a kúrením nám pomáha náš kamoš Ľubo.

Na prelome minulého a tohto roka sa nám spoločne podarilo prerobiť aj náš najnovší van. Ostatné dva som si robil sám pred pár rokmi, počas toho ako bola Broňa v zahraničí.

Časové obdobie je veľmi individuálne, ale také auto sme schopní do 3 mesiacov prerobiť. Pokiaľ by sa mala robiť kópia áut, podľa tých, ktoré sme už prerobili, tak to môže trvať aj kratšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa karaVAN.za (@karavan.za)

Koľko taká rekonštrukcia stojí?

Broňa: Toto je tiež veľmi individuálne, lebo vany sa dajú prerobiť v rôznych štandartoch. To je ako keď si kupujute auto v základnej alebo plnej výbave. Vybavenie našich áut sa pohybuje cez 10 000 € bez našej práce. Je to čisto len použitý materiál a komponenty.

Ako vyzerá Váš bežný pracovný deň?

Broňa: Keďže vany nie sú naša jediná aktivita a obaja máme aj iné pracovné povinnosti, naše dni sú veľmi rôznorodé.

Ale taký bežný vanový deň vyzerá tak, že ako prvé vždy ráno odovzdáme vany výletíkom. Prísť pre van si môžu prísť od 8:00, vždy sa však dopredu dohodneme na presnej hodine. Odovzdanie vanu trvá približne hodinu. Potom ide ocino do práce a ja zas za počítač alebo do mesta niečo vybavovať. Vany sa vracajú najneskôr do 19:00, niekedy prídu skôr. Pokecáme s výletníkmi, ako sa mali a podelia sa s nami o svoje zážitky. Potom nastupuje rýchla čata a začíname s upratovaním vanu. To nám trvá keď je všetko v poriadku cca 2 hodinky. Občas sa nám stane, že v jeden deň sa nám vracajú 3 autá a tie aj na druhý deň odchádzajú, tak vtedy to máme perné (úsmev). 

Aké miesta najradšej navštevujete?

Igor: Ja najradšej chodím k jazerám alebo k moru. Každý rok chodíme na pár dní na Balaton a do Chorvátska. Keď ideme na výlet s Broňou, tak je to kombinácia hôr a jazier. Broňa pracovala dlho v Alpách, tak posledné roky sme pocestovali hlavne tam. Vždy chodí s nami náš pes Jimmy, ktorému naše výlety prispôsobujeme.

Broňa: Ja najradšej chodím do rakúskych Álp, kde skombinujeme turistiku a aj kúpanie v krásnych jazerách. A samozrejme k moru, pokiaľ sa jedná o viactýždňový výlet tak Francúzsko alebo Španielsko sú super. Rada by som vyrazila aj na pár týždňov do Grécka.

Čo by mali ľudia vedieť pred svojim prvým ,,vanovaním”?

Broňa: Je to iný druh dovolenky, ako keď sa idete ubytovať niekam na hotel alebo penzión. Tu si veziete svoj vlastný domček všade so sebou. Pokiaľ nejdete do kempov a rozhodli ste sa vanovať na divoko, tak sa občas stane, že nie vždy si nájdete super miesto na spanie a musíte ostať spať niekde na parkovisku na benzínke alebo pri ceste. Nie vždy vyjde dobré počasie. Treba sa vedieť prispôsobiť situácii, biť flexibilný  a nedržať sa striktne naplánovaného plánu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa karaVAN.za (@karavan.za)

Živí vás táto práca, alebo ide skôr o hobby?

Igor: Začali sme s tým ako naše hobby. S vidinou zárobku sme to nezačali robiť a momentálne nás to ani neživí. Veríme však, že sa to jedného dňa otočí. Servis vanov je celkom finančne náročný a keďže si to ľudia prenajímajú, nie každý sa k nim správa ako k svojim, čo sa potom odzrkadlí aj na častejších servisoch. Sme radi, že si autá na seba zarobia a náš čas do toho zatiaľ nepočítame.

Broňa: My vanovaním žijeme už niekoľko rokov, nezačali sme s tým teraz, keď je taký veľký boom a trend. Nás baví ten lifestyle a aj stretnutia s ľuďmi, čo si k nám chodia pre autá. Spoznali sme mnoho zaujímavých ľudí. Zhrnula by som to tak že, je to v prvom rade naše hobby, ktoré robíme vo voľnom čase, pretože máme ešte aj ďalšie pracovné aktivity.

Nerozmýšľali ste, že by ste do tímu pridali ešte ďalších rodinných príslušníkov?

Igor: Pomáha nám môj syn Marek, ktorého najväčším hobby sú tiež autá. Sám si prerába od základu starý VW golf. Je veľmi zručný a vie pekne zvárať. On nám pomáha pri rôznych detailných prácach, keď nám dochádza trpezlivosť tak na rad prichádza Marek a ten sa o to postará (úsmev).

Broňa: Marek má tiež svoju prácu a takto nám chodí vypomáhať cez víkendy, keď má čas. Vtedy máme v garáži veľmi veselo a je sranda.

Ďakujeme veľmi pekne za milý rozhovor a budeme sa tešiť, keď sa niekto z čitateľov rozhodne od nás prenajať van a vyraziť niekam na výlet.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:09