Instagram/Travelistan
StoryEditor

Martin a Peter z Travelistanu: Taliban je úplne rovnaký, len je lepšie zabalený do marketingového obalu

Miroslav Kamody30.08.2021., 08:00h
Martin Navrátil, stojaci za webom Travelistan, sa len pred pár týždňami vrátil z Afganistanu, v ktorom za krátky čas opäť prebral moc Taliban. Ako vníma spoločne s kolegom Petrom Hliničanom situáciu v krajine?
Lajkuj Brainee.sk na

Situácia v Afganistane sa každým dňom zhoršuje a začína byť neprehľadná. Taliban vyhlásil vznik Islamského emirátu Afganistan a tisíce ľudí sa stále snažia dostať z krajiny. Hnutie sa síce zatiaľ plne nezhodlo na budúcom usporiadaní krajiny, ale rozhodne v nej nebude panovať demokracia, oznámil agentúre Reuters vysoko postavený člen Talibanu Vahídulláh Hášimí.

O aktuálnej situácii v krajine sme sa rozprávali aj s Martinom Navrátilom a Petrom Hliničanom, ktorí stoja za portálom Travelistan. Prvý spomínaný sa dokonca z poslednej návštevy Afganistanu vrátil len pred pár týždňami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travelistan (@travelistan.sk)

„Som veľmi prekvapený, že mnoho analytikov a novinárov začalo raziť teóriu, že Taliban je iný. Taliban nie je iný a začíname sa skôr utápať tým pocitom, že vieme, že sme tam prehrali ako západná spoločnosť zo svojimi ideálmi, ktoré sme tam chceli nejako priniesť,” hovorí Navrátil. 

„Taliban je úplne rovnaký. Každý druhý deň si píšem s mojim kamarátom, ktorý už našťastie ušiel z Afganistanu, ale mám tam stále nejakých ľudí, ktorí mi hovoria, že sa tam zavádzajú rovnaké zákony, a je jedno, či je to Herát, Kábul alebo dedinské prostredia. Napríklad dneska vyšla správa, že je zakázaná hudba, lebo je nemorálna. To znamená, že ľudia ju nebudú môcť počúvať, nebudú ju môcť vykonávať, budú zakázané športové podujatia, takže sa pýtam, v čom je iný. Je úplne rovnaký, len je lepšie zabalený do marketingového obalu, aby sme si nemysleli, že sme až tak prehrali,” pokračuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travelistan (@travelistan.sk)

„Ono samozrejme vláda musí byť medzinárodne akceptovaná, aby jej Svetová banka opätovne sprístupnila tok peňazí do krajiny, bez ktorých nedokážu fungovať. Pred svetovým spoločenstvom tak musia vystupovať pekne, ale ja si myslím presne to isté, čo Martin. Že tie zverstvá, ktoré predvádzali medzi rokmi 1996 až 2001 sa určite minimálne do dedinských častí vrátia. Podľa mňa bude ešte zaujímavé sledovať, ako sa to tam vyvinie medzi Talibanom a Islamským štátom. Ja si myslím, že bohužiaľ zas z toho budú trpieť len bežní obyvatelia,” dopĺňa Hliničan.

„Ľudia si uvedomujú, že centrálna vláda urobila šialené chyby. Nástup Talibanu je vzbura dedinského prostredia na neexistujúce a neuplatňujúce sa zákony. Tí ľudia musia žiť, oni musia mať poriadok, oni žijú zo dňa na deň, z hodiny na hodinu. Nerozmýšľajú ako my, že čo bude na budúci rok. My si tu plánujeme dovolenky, stretnutia, koncerty a neviem čo, lenže u nich nefungovali tie základné princípy klasického štátu. A to je to, na čo sa centrálna vláda vykašľala,” pokračuje Navrátil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travelistan (@travelistan.sk)

„Teraz to poviem možno zle, ale my tu síce hovoríme o právach žien, lenže tá centrálna vláda vôbec nestavala tie školy v dedinskom prostredí, čiže aj tie ženy hovoria, že aké práva, ako ja môžem chodiť do školy, keď v tom dedinskom prostredí som tak či tak do nej nechodila,” hovorí.

V Kábule sa podľa neho žilo dobre, mimo neho nie. „Dedinčania hovoria, že konečne sa uplatňujú zákony, sú rýchle a z nášho pohľadu primitívne, ale účelné - že napríklad niekto niečo ukradne a hneď mu odseknú dva prsty a už to nikto v tej dedine nespraví. Takisto je zabezpečený prechod cez cesty, lebo centrálna vláda a USA sľúbili, že bude bezpečne na cestách a nebolo,” dodáva na záver Martin Navrátil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:25