Cookove ostrovy: Posledný raj na zemiFacebook/Cook Islands
StoryEditor

Exotika, domorodé tance a biele pláže. Tieto ostrovy sú posledným miestom na Zemi, ktorý môžeme nazývať rajom

iDnes.cz06.09.2022., 08:00h

Vražedne rýchle tance, nádherne pomalé dni na plážach a lagúny modré tak, ako by sa maliarovi Yvesovi Kleinovi prevrhol vedierko s farbou. Cookove ostrovy, stratené uprostred Tichého oceánu, majú lákadiel na rozdávanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pobrežná cesta sa akoby mimovoľne rozdeľuje do štyroch súbežných uličiek a uprostred sa stáča dookola, aby vytvorila asi jediný kruhový objazd na celých Cookových ostrovoch.

Pozdĺž tejto dopravnej tepny sa hrdo vypínajú dva supermarkety, pár obchodov so všetkým možným a niekoľko klenotníctiev s exotickými čiernymi perlami z odľahlého ostrova Manihiki, píše portál iDNES.cz. Tak takto podľa obyvateľov polynézskych Cookových ostrovov vyzerá mesto…

Povedz Kia Orana

Dedina, pardon, mesto Avarua je metropolou celého ostrovného štátu a leží na ostrove Rarotonga, kde žijú celé tri štvrtiny všetkých obyvateľov – teda nejakých trinásť tisíc duší. Omamná atmosféra tropického raja ťa obklopí hneď, ako vyjdeš z malého letiska. Než stačíš povedať Kia Orana, máš na privítanie okolo krku veniec lei zo sladko voňajúcich kvetov.

Pozdrav Kia Orana je tým najdôležitejším, čo je dobré si zapamätať z miestnej maorčiny. Ľudia sa ním častujú od rána do večera. Keby ti náhodou vypadol z hlavy, stačí sa pozrieť na ešpézetku na najbližšom aute. Je totiž oficiálnou súčasťou ostrovných registračných značiek.

image

V záhadnom Krivom lese v Poľsku rastú stromy do tvaru písmena J, odborníci to nevedia vysvetliť

Pridaj podľa vzoru miestnych k pozdravu ešte odzbrojujúci úsmev, strč si kvet za ucho a zaručene splynieš s davom. 

Bubny a liečba liana

Na úpätí vnútrozemských hôr Rarotonga je dedina Highland Paradise. Tam, na posvätnej plošine „marae“, vystavanej z machom obrastených balvanov, si môžeš za tmy vypočuť príbeh dávnej bitky, v ktorej miestny kmeň porazil obyvateľov susednej dediny.

image

Cookove ostrovy: Posledný raj na zemi

Twitter/Flowx

Dávne príbehy rozprávajú aj domorodé tance sprevádzané diabolsky rýchlym bubnovaním na drevený bubon „päté“. Sporo odeté tanečnice zvodne pohybujú bedrami do splašeného rytmu a ich svalnatí partneri zase nohami.

Ak sa ti z krás a vôní Rarotongy či z tropických koktailov príliš zatočí hlava, je poruke pomoc v maorskom štýle. Miestny liečiteľ Pa Teruaa ponúka všemožné bylinky vrátane papájí, chilli papričiek alebo burinových lián, ktoré rastú v okolí.

Bylinnou liečbou dokáže – aspoň podľa svojich vlastných slov – vyliečiť všetko od „opice“ po rakovinu. Len dúfaj, že ti nepredpíše šťavu z plodov noni s jablčným octom. Zázračný plod vyzerá ako žltobiely vred, páchne po zhnitom mäse a chutí zhruba podobne.

Trojuholník slasti

Bora-Bora už je obohraný a Havaj je zase úplne americký. To ale vôbec nevadí, pretože na zozname najkrajších ostrovov sveta a zároveň na tichomorskom tropickom slnku sa vyhrieva ešte jeden klenot.

Ostrov Aitutaki je niečo ako koralový ostrov v štádiu zrodu. Jeho lagúna hrá všetkými mysliteľnými odtieňmi na modro, má tvar takmer dokonalého rovnoramenného trojuholníka, ale skutočnými víťazmi v jeho nadšenom obdivovaní sú milovníci všetkého živého.

Plytké vody lagúny sa hemžia pestrofarebnými rybkami. Najväčším zážitkom však je, keď sa v zornom poli objaví dvojmetrový tmavý tieň. To sa vyrastený samec vráskavca hrboľatého priplával pozrieť, či mu kapitán člna nehodí do vody niečo pod zub.

Vtáky aj osobité omše

Lagúnový trojuholník lemuje pätnásť neobývaných ostrovčekov zvaných „motu“. Každý z nich priťahuje tropickými lesmi a po obvode biele ľudoprázdne pláže. Žijú na nich morskí vtáci, ktorí sa ešte nenaučili báť ľudí.

Zaujímavosťou je, že na ostrovčeku zvanom One Foot Island funguje asi najmenšia poštová pobočka sveta. 

Najrušnejšie je na ľavej strane „trojuholníka“. Tam erózia akoby pozabudla na kúsok zeme dlhý asi osem kilometrov, kde žijú necelé dve tisícky obyvateľov.

Ako druhý najnavštevovanejší z Cookových ostrovov má Aitutaki asfaltovú cestu dookola, hŕstku obchodíkov, bankomat a ešte niečo – najstarší kostol celého súostrovia. Kresťanstvo tam dorazilo roku 1821 s anglickými misionármi. Gospely pri nedeľnej omši vo veľkej budove z koralových blokov pripomínajú koncert miestnych „hitmakerov“. Hneď po lagúne a plážach je tento kostol najväčšou atrakciou ostrova.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:46