Záhadný krivý les v Poľsku.Facebook/Radosław Dranikowski
StoryEditor

Odborníci sú zúfalí, nepoznajú dôvod. V záhadnom Krivom lese v Poľsku rastú stromy do tvaru písmena J

kov20.10.2023., 08:00h

Čo sa skrýva za podobou týchto čudných stromov?

Lajkuj Brainee.sk na

Množstvo prírodných miest dýcha tajomnou atmosférou, avšak les u našich severných susedov je vskutku jedinečným miestom.

Nachádza sa v regióne Západné Pomoransko a stromy v ňom rastú do tvaru písmena J, všetky sa pritom otáčajú na sever v deväťdesiatstupňovom uhle. Rozhodne pritom nejde o zopár stromov, takýchto borovíc je v lese štyristo. Domáci ho preto nazývajú Krivý les.

Krivý les

Nikto pritom presne nevie, ako a prečo stromy nadobudli takýto jedinečný tvar, teórií je však viacero.

Odhaduje sa, že stromy v tejto lokalite sú staré asi 90 rokov a boli teda vysadené niekedy okolo roku 1930. Niektorí ľudia si myslia, že mladé stromy ohlo množstvo snehu, ktoré sa v danej dobe na mieste mohlo vyskytovať, píše web ScienceAlert. Táto teória sa však nejaví ako pravdepodobná, pretože v okolí Krivého lesa rastú ďalšie borovice, ktoré majú úplne normálny tvar.

image

K moru za pár eur? Zabudni. Ochvíľu to bude minulosť, hovorí šéf Ryanairu

Iná hypotéza hovorí o kolísavej gravitácii, avšak to sa nedá nijako preukázať, a gravitačná sila ťahá veci k zemi, nie do strán.

Môžu za to nemecké vojská?

Vzhľadom na to, že stromy boli vysadené v 30. rokoch, existuje aj teória, že za ich zvláštny vzhľad môžu nemecké vojská, ktoré na toto územie vpadli v roku 1939. Nemeckí vojaci mali mladé stromy poničiť natoľko, až vyrástli do súčasnej podoby. Lenže tu sa opäť ponúka otázka, prečo by sa tak stalo iba v jednej časti lesa?

Ohľadom záhadného tvaru stromov kolujú aj divoké špekulácie, ktoré hovoria, že za ich podivným tvarom je pristátie UFO, energetické polia či čarodejníctvo.

Vysvetlenie je možno prozaickejšie

Najlogickejším vysvetlením sa však javí byť, že stromy cielene ohýbali miestni lesníci, takéto drevo by potom mohli použiť na stavbu drevených lodí, alebo výrobu ohýbaného nábytku. Ani to však nikto zatiaľ nepotvrdil.

„Zatiaľ neexistuje žiadne konečné vysvetlenie," hovorí pre ScienceAlert Kilian Schoönberger, fotograf, ktorý oblasť zdokumentoval.

„Videl som veľa divokých a zvláštnych lesov v celej Európe, ale tento je jedinečný,“ tvrdí fotograf.

Krivý les patrí v Poľsku k obľúbeným turistickým destináciám, a je aj chránenou prírodnou pamiatkou. Ak by si sa rozhodol vydať sa na výlet či dovolenku k našim severným susedom, určite patrí k must see veciam.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:48