Ekologické destinácie, ktoré sa oplatí navštíviť.Nicolas J Leclercq, Joakim Honkasalo, Ömer Faruk Bekdemir/Unsplash
StoryEditor

Ekologické krajiny, ktorým planéta nie je ukradnutá. Prinášame ti destinácie, ktoré sa pýšia nielen krásnou prírodou

Nikola Michalkova03.09.2022., 14:00h

Ochrana prírody, ekosystémov či zvierat je pre niektoré krajiny prioritou. Zatiaľ čo v iných krajinách sa ochranou biodiverzity príliš nezaoberajú, tieto krajiny sú „eco-friendly“ a ochranu prírody berú vážne.

Lajkuj Brainee.sk na

Ekologický turizmus je pojem, ktorý sa neskloňuje príliš často. Označuje sa ním zachovanie cestovného ruchu, avšak dbá sa pri tom na ochranu životného prostredia. Ľudia objavujú krásy prírody a zažívajú dobrodružstvá najmä v obklopení prírodných bohatstiev a miestnych kultúr.

My ti prinášame krajiny vo svete, ktoré sa zaraďujú medzi ekologické krajiny. Cestovanie do krajín, ktoré sú otvorené eko-turizmu, prináša viac času v prírode. 

Island

Krajina je známa pre svoju polárnu žiaru, ktorá láka ľudí z celého sveta. Ekonomika v krajine je síce založená prevažne na rybolove a vývozu rýb, hlavnou prioritou je environmentalita. V rybolove funguje systém kvót, ktorý obmedzuje povolený výlov na úroveň, ktorú námorníci aj vedci považujú za udržateľnú. 

image

Island patrí k ekologickým destináciám a návštevníkov láka aj možnosť vidieť polárnu žiaru.

Nicolas J Leclercq/Unsplash

Okrem toho krajina používa geotermálne zdroje na výrobu tepla a elektriny, čím bojujú aj proti znečisteniu oceánu. „Island je známy svojimi fjordmi, prírodnými horúcimi prameňmi a sopkami, ako aj príležitosťami na pozorovanie veľrýb a polárnej žiary,“ uvádza sa na portáli The Culture Trip

Fínsko

Spolu s Islandom sú v súboji o najzelenšiu krajinu. Fínsko je na popredných miestach v rámci spoločenského záväzku, aby dosiahla uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Zamerali sa však aj na vodu a sanitáciu, ale aj na ochranu biodiverzity a biotopov.

V krajine sa nachádza 40 národných parkov, kde žije takmer 200-tisíc sobov a viac ako tisíc druhov rastlín. Fínsko sa považuje za najlesnatejšiu krajinu v Európe. 

image

Fínsko má 40 národných parkov, kde sa nachádzajú rôzne druhy rastlín.

Joakim Honkasalo/Unsplash

V lete v krajine môžeš zažiť dobrodružstvo v podobe mesta Oulu. Je vstupnou bránou do nedotknutej prírody a malých ostrovov, kde nájdeš niekoľko hotelov, ktoré sľubujú, že sa budeš cítiť ako doma. Oblasť Laponsko je zimnou krajinou plnou zázrakov, kde môžeš pozorovať polárnu žiaru. 

Holandsko 

Krajina tulipánov a bicyklov. Už to môže naznačovať, že práve táto krajina v zozname nemôže chýbať. Holandsko má národný environmentálny plán, z ktorého splnili 70 % cieľov znížiť emisie uhlíka a znečistenie ovzdušia, vyčistiť rieky a zlepšiť odpadové hospodárstvo.

Hlavné mesto Amsterdam sa umiestnilo na piatom mieste ako najšetrnejšie mesto v Európe podľa Európskeho indexu zelených miest. Keďže je Holandsko známe svojimi bicyklami, má viac ako 15-tisíc kilometrov trás pre bicykle. Doprava sa práve preto väčšinou realizuje iba prostredníctvom bicyklov. 

Nový Zéland

Krajina sa zaviazala do roku 2025 zbaviť fosílnych palív a pracuje na využívaní vlastných geotermálnych zdrojov energie. Krajina sa skladá z dvoch ostrovov. Nový Zéland je taktiež v popredí eko-turistiky, ponúka možnosť zažiť krásne prírodné zázraky, ako napríklad jaskyňu svetiel, pozorovanie veľrýb, nedotknuté pláže či prastaré lesy. 

image

Krajina sa snaží do roku 2025 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Ömer Faruk Bekdemir/Unsplash

Biodiverzita ponúka kultúrne, regulačné a podporné ekosystémové služby. „Špecifické rozmanité ekosystémy na Novom Zélande tvoria základ našej hodnoty ako turistickej destinácie. Naše úrodné pôdy tvoria základ nášho cenného priemyslu a naše rozmanité lesné prostredie poskytuje scénu pre rekreačný základ trampingu,“ uvádza sa na portáli Environment Guide. 

image

Na tento ostrov sa turisti nedostanú. V druhej svetovej vojne zohral zásadnú úlohu, dnes tu žije len 40 ľudí

Ekologické hotely

K ekologickému turizmu určite nesmú chýbať aj ekologické hotely, ktoré chcú svojou filozofiou chrániť životné prostredie. Jedným z takýchto hotelov je Lizard Island Resort, ktorý môžeš navštíviť, ak sa rozhodneš preskúmať Veľký bariérový útes. Tento ekologický rezort využíva mnohé iniciatívy, ktoré sú šetrné k prírode.

Využívajú solárnu energiu a LED svetlá, kompostovanie a recykláciu. Okrem toho sa podáva jedlo z miestnych zdrojov. K tomu všetkému sa venujú aj ochrane Lizard Island a okolitého útesu, ktorý je súčasťou národného parku. 

Druhým príkladom ekologického hotela je Finch Bay Eco Hotel. Nachádza sa na ostrove Santa Cruz. Cieľom je poskytnúť hosťom výnimočný zážitok, ale pritom zanechať len malú uhlíkovú stopu. Zamestnáva prevažne miestnych obyvateľov, potraviny získavajú lokálne, financujú čistenie pobrežia a taktiež sa venujú aj vzdelávaniu o ochrane životného prostredia. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:14