Lukáš Herteľ
StoryEditor

5 slovenských cestovateľov prezradilo, čo si nikdy nezabudnú pribaliť na cesty

PR článok10.08.2022., 00:00h

Pre cestovateľov, ktorí sa na výlety a dovolenky balia niekoľkokrát do roka, je už balenie sa rutinou. Inšpirujte sa pri balení na dovolenku či výlet do hôr ich tipmi, aby ste nezabudli na nič dôležité.

Lajkuj Brainee.sk na

Balenie sa pred dovolenkou môže byť pre niektorých ľudí stresujúce. Ako sa pobaliť na pár dní či týždňov tak, aby vám nič nechýbalo a aby ste nič nenosili zbytočne? Spýtali sme sa na to piatich slovenských cestovateľov, ktorí poradili, na čo nezabudnúť aj pri cestovaní s deťmi či so psíkom alebo ako sa šikovne pobaliť do jedného batohu.

Nezabudnite sa pred cestovaním poistiť s ČSOB a súťažte o letenky na ďalší výlet

Kúsok domoviny stále so sebou

Lukáša Herteľa môžete poznať aj ako Východňara vo švece, ktorý na svojom instagrame @vychodnar_vo_svece zdieľa zážitky zo svojich ciest – v uplynulých mesiacoch ste mohli sledovať napríklad jeho 9-mesačné cestovanie po Austrálii. „V posledných rokoch sa môj cestovateľský vkus vycibril a sústredím sa na destinácie, ktoré ponúkajú nejaký výnimočný zážitok spojený s prírodou, faunou alebo flórou. Napríklad hory, krásne scenérie, pekná pláž alebo miesto, kde sa často vyskytuje nejaký zaujímavý živočích, sú určite v mojom hľadáčiku,“ hovorí o sebe Lukáš.  

Pobaliť sa na tieto výlety mu netrvá dlho. „Tiež asi dosť pomáha, že mám permanentne pri posteli cestovateľský kufor a v ňom veci z posledného pobytu, lebo veď človek nikdy nevie...“ smeje sa východniar, ktorý si na výlety rád pribalí aj kúsok domova: „Ak cestujem niekam na dlhšie a limity batožiny mi to dovolia, určite si pribalím fľašku dobrej „domácej“ či poriadny kus slaniny. Takéto niečo ti po pár mesiacoch v zahraničí bude chýbať.“ Na dlhších letoch s podpalubnou batožinou a prestupmi má však aj ďalšiu praktickú radu: „Mám vo zvyku si do príručného batohu vložiť extra tričko, spodnú bielizeň a ponožky. Stalo sa už totiž, že mi môj kufor priletel až o niekoľko dní, a tak som musel improvizovať.“ V tejto nepríjemnej situácii mu pomohlo aj cestovné poistenie, vďaka ktorému získal peniaze na zakúpenie nového oblečenia, kým sa k nemu dostal jeho stratený kufor.

Cestovné poistenie sa na dovolenke postará o potrebné krytie v nečakaných situáciách – úrazy či zdravotné problémy môžu dovolenku nielen znepríjemniť, ale aj predražiť o tisíce eur. „Cestovné poistenie si u nás môžu klienti zriadiť on-line aj do 3 hodín pred odchodom a podľa typu a účelu výletu si môžu skombinovať pripoistenia podľa vlastného výberu – napríklad na stratu batožiny, poisteniu vozidla či spoluúčasť za škodu na majetku,“ vymenúva Michaela Pardubská z ČSOB Poisťovne. Ak v ČSOB uzatvoríte cestovné poistenie do 31.8., môžete vyhrať poukážku 50 € na letenky na ďalší výlet cez pelikan.sk.

Na dobrodružstvá s dieťaťom sa treba pripraviť

„Milujem dobrodružné  cestovanie na vlastnú päsť ideálne do exotických destinácií. Batoh na chrbát a hybaj na tri mesiace do sveta! Takýchto „bacpacking“ výletov som vždy v zime absolvovala niekoľko. Opustené ostrovy, nekonečné prázdne pláže, útesy, divoké džungle, oceán či lagúny, to je moje. Čím menej turistická destinácia, tým lepšie,“ hovorí o sebe Mimi Chebeňová. Na instagramovom profile @miiimiiinka môžete sledovať jej cestovateľské zážitky, najnovšie aj s 15-mesačným synčekom Eliom.

Balenie na výlety sa v jej prípade odvíja od toho, kam a na ako dlho cestuje. „Ak sa balím napríklad na trojmesačné cestovanie po Ázii, potrebujem na to niekoľko dní: v prvej fáze nakupujem potrebné veci, v druhej fáze nahromadím všetko, čo budem potrebovať a v tretej fáze vyradím to, čo sa do batožiny nezmestí,“ hovorí Mimi, ktorá však priznáva, že dokáže aj improvizovať, ak je nutné pobaliť sa veľmi rýchlo. V jej cestovateľskom batohu nesmie chýbať elektronika (dron/fotoaparát/gopro kamera), rýchloschnúci uterák, lekárnička, tuhý šampón a pršiplášť. Keď cestuje do plážových destinácii, základom je sarong, ktorý sa dá nosiť na množstvo spôsobov, a predovšetkým plavky. „Vždy si beriem niekoľko kusov, boli časy, kedy som si ich zbalila aj 10,“ smeje sa Mimi, ktorá priznáva, že svoj dovtedajší štýl cestovania musela s príchodom dieťaťa kompletne zmeniť – a s tým samozrejme aj obsah svojho batohu. „Chýbať nesmie detská lekárnička a zásoba plienok, samozrejme vhodné oblečenie a pokrievky hlavy. Pribaliť vždy musíme napríklad aj jeho  špeciálnu deku, s ktorou zaspáva a knižku, ktorá ho zabaví počas dlhších letov,“ vymenúva Mimi, ktorá cestovanie s deťmi odporúča, no zároveň rodičom radí, aby nemali žiadne očakávania a pripravili sa na to, že plány sa môžu za pochodu meniť.

image
Mimi Chebeňová

Poistite sa pred dovolenkou s rodinou v ČSOB a vyhrajte

Týždeň na motorke? Postačí základ

David Slovák navštevuje predovšetkým na slovenské mestá a dediny, hrady či technické pamiatky. Na cestách je takmer každý deň, často pracovne, čo však tiež vždy rád spojí s objavovaním nových kútov Slovenska. Balenie je preňho rutina a trvá mu doslova pár minút. „To najdôležitejšie mám väčšinou stále so sebou a ostatné veci balím podľa potreby a počasia. Základom je u mňa voda, dron, telefón a nôž. Pre mňa je hlavné, aby som mal dobité baterky. Či už tie duševné, ale aj tie technické.“ Čo však ten nôž?  „Pokiaľ nie je extrémne sucho, rád v prírode opekám na miestach na to určených, takže výbava na prípravu ohňa musí byť,“ vysvetľuje David, ktorý priznáva, že so sebou vždy nosí aj veci, ktoré ešte nikdy nevyužil – lekárničku a svoj „survival kit“.

Davidove výlety môžete sledovať na instagrame @david.slovak, kde často vymyslí niečo špeciálne –  napríklad jazdu naprieč Slovenskom na elektromotorke, ktorú absolvoval na jar tohto roka. Ako sa dá zbaliť na takýto typ výpravy? „Veci na celý týždeň som potreboval zmestiť do jedného batohu, ktorý som mal stále na chrbte. Myslím si, že tu však platí to, čo pri každom inom cestovaní v civilizácii – najdôležitejší je základ: mobil, doklady, peňaženka. Čokoľvek iné po ceste chýba, dá sa vždy kúpiť a netreba stresovať kvôli chýbajúcim ponožkám. Musím však povedať, že mi úplne nevychádzalo počasie, takže nepremokavá bunda a merino tričko mi možno doslova zachránili zdravie a dron, ktorý zaberal štvrtinu miesta, som využil až v posledných dňoch,“ prezrádza David, pre ktorého toto nebol jediný nezvyčajný výlet. Pred niekoľkými rokmi sa napríklad s partiou kamošov vybral cestovať po Európe na starom Formane, nevyhli sa im však ani nepríjemnosti – v Lotyšsku im vykradli auto. To je jedným z dôvodov, prečo nikdy nepodceňuje cestovné poistenie. „Ďalším dôvodom je fakt, že som každý deň na cestách, šoférujem desaťtisíce kilometrov ročne doma či v zahraničí, načo teda riskovať. Okrem toho sa musím priznať, že mám vždy strach z toho, že pri cestovaní lietadlom sa ku mne nedostane moja batožina,“ hovorí.

image
David Slovák

Obavy o stratu batožiny vôbec nie sú neopodstatnené. Michaela Pardubská z ČSOB Poisťovne hovorí, že túto situáciu pravidelne zažívajú desiatky klientov, ktorí cestujú na dovolenku lietadlom, predovšetkým v letnom období. Pokiaľ si k cestovnému poisteniu od ČSOB vyberiete pripoistenie na meškanie batožiny, nemusíte zúfať ani v prípade, že váš kufor pocestuje do inej destinácie ako vy. „Krytie v tomto prípade zahŕňa preplatenie nákladov na kúpu nevyhnutných vecí osobnej potreby (základné ošatenie, základné hygienické potreby, lieky a zdravotné pomôcky) pri oneskorení batožiny po prílete do zahraničia o viac ako 4 hodiny,“ hovorí Michaela Pardubská.  „Pri vycestovaní do zahraničia odporúčame vziať si so sebou poistnú zmluvu, asistenčnú kartičku a poistné podmienky, ktorých súčasťou je aj tlačivo na oznámenie poistnej udalosti,“ dodáva.

Na výlety so psíkom nesmú chýbať papuče

Horalka a backpackerka – to je Jesika Žáková, ktorej instagram @jesikazakova je plný krásnych záberov z hôr, ale i exotických miest, ktoré rada objavuje s batohom na chrbte. „V zahraničí vyhľadávam vždy lacné hostely či kempy, po Slovensku a okolí s priateľom cestujeme v prerobenej obytnej dodávke, kde počas výletu spíme, bývame, varíme, aj cestujeme.“ Väčšinou pritom cestujú v trojici spolu so psíkom Johnnym, a tak sa sústredia na miesta, ktoré sú dog- friendly. Keďže na rôzne väčšie i menšie túry sa vydávajú aj niekoľkokrát do týždňa, väčšinou sa dokáže pobaliť do hodiny. „Ak ideme do hôr, mám jasný zoznam vecí, ktoré potrebujem. Najmä pri dlhších trekoch sa snažím baliť čo najľahšie, aby som veci vedela uniesť počas celého výletu. Pokiaľ ide o oblečenie, nesmie chýbať ľahká nepremokavá hardshellová vrstva, softshellová bunda a pokrývka hlavy. To je taká moja úchylka: klobúk na hlave, šiltovka, čelenka a ešte skladací klobúčik v ruksaku,“ so žartom hovorí Jesika.

Ako však na túru zbaliť psíka? „V zimnom období odporúčam ľahké papučky, aby si nedorezal labky na ľade, v letnom opäť papučky vhodné na leto a rozhorúčený asfalt. Veľmi praktické sú ľahké plastové vrecúška, do ktorých môžete psíkovi naliať vodu, keď po ceste nie je žiadny prameň. Johnny má ako pes turista už aj vlastný batoh, v ktorom si nosí jedlo, vodu a vrecká na potrebu. Vždy keď ideme na väčší trek, pripíname mu batôžtek, s ktorým je veľmi spokojný a neodiera ho. Navyše, kólie sú pracovné plemeno, potrebujú poriadny výbeh, takže pripnutie batôžka sa mu spája s dobrým zážitkom a prácou, vtedy vie, že ide na poriadnu túru a vôbec neprotestuje,“ vysvetľuje Jesika, upozorňuje však, že turistika so psom si vyžaduje špeciálnu prípravu. Vopred treba zvážiť, čo psík zvládne a čo nie, naštudovať si trasu a nevystavovať ho hrozbám ako reťaze a rebríky, ak viete, že to nedá.

image
Jesika Žáková

Neriskujte a poistite sa pred výletom do hôr v ČSOB

Do európskych miest naľahko

Tony Dúbravec si pri cestovaní najviac vychutnáva najmä atmosféru európskych miest, reporty z ktorých nájdete na jeho instagramovom profile @tonydubravec. „Mám rád všetok ten komfort, ktorý prináša mesto, ako sú kaviarne, reštaurácie, parky a podobne. Obľubujem preto krátke niekoľkodňové "city breaky" rôzne po Európe, kedy môžem len na chvíľku zmeniť prostredie a nasať novú atmosféru,“ prezrádza. Vďaka pravidelnému cestovaniu je preňho balenie rutinnou záležitosťou, ktorú väčšinou rieši večer pred odchodom. Balenie mi väčšinou netrvá dlhšie ako hodinu, a potom ešte hodinku venujem analyzovaniu, či som na niečo nezabudol – a napriek tomu väčšinou zistím, že som zabudol na power bank, ktorá sa človeku počas cestovania naozaj vždy hodí,“ priznáva.

Keďže na niekoľkodňové výlety väčšinou cestuje iba s príručnou batožinou, musí sa sústrediť na to, aby si so sebou nebral zbytočnosti a čo najefektívnejšie využil každé miesto v batohu či kufri. „Pre mňa je základom dostatok tričiek, nejaké oblečenie na horšie počasie, potrebné nabíjačky a nesmiem zabudnúť na slúchadlá. Pokiaľ ide o samotné balenie, rád čerpám inšpiráciu od skúsenejších cestovateľov, ktorí majú množstvo tipov, ako využiť každý milimeter priestoru v kufri. Mne sa najviac osvedčilo rolovanie oblečenia,“ radí Tony. Priznáva, že aj napriek efektívnemu využitiu priestoru si so sebou na výlet často pribalí niekoľko veci, ktoré nakoniec nevyužije – napríklad tripod k mobilu či knihu, ktorú nestihne prečítať. Nikdy nemusel využiť ani cestovné poistenie, napriek tomu ho považuje za nevyhnutnosť, na ktorú by nemal zabúdať žiaden cestovateľ.

image
Tony Dúbravec

Letenky do európskych metropol dnes nájdete aj desiatky eur – alebo ich môžete mať úplne zadarmo, v prípade, že do 31.8. uzavriete cestovné poistenie od ČSOB a budete jedným zo 100 šťastlivcov, ktorí vyhrajú poukážky od pelikan.sk.

Viac informácií nájdete na www.csob.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:12