Národ, ktorý „zjedol“ sám seba.Wikimedia/augustin Erdland, Wikimedia/ Lorrie Graham/ausaid/
StoryEditor

Niekdajší panenský raj z vtáčieho trusu navštevuje najmenej turistov na svete. Žije na ňom národ, ktorý „zjedol“ sám seba

Ľubomíra Somodiová21.10.2023., 10:00h

Niekdajší raj Pacifiku bol pred rokmi považovaný za jeden z najbohatších štátov. Po rýchlom vzostupe prišiel ešte rýchlejší pád.

Lajkuj Brainee.sk na

Nauru je malý ostrov v Pacifiku ležiaci 2900 km od Austrálie. Je držiteľom hneď niekoľkých prvenstiev - s rozlohou 21 kilometrov štvorcových je najmenší ostrovným štátom na svete, je jediným štátom bez oficiálneho hlavného mesta a jeho obyvatelia sú najobéznejší na svete. Podľa údajov WHO trpí tučnotou 61 percent obyvateľstva. To však nie je dôvod, prečo ostrovný štát ročne navštívi najmenej turistov. Len 200.

Jedia konzervy a priberajú

V roku 2001 sa Nauru stal utečeneckým detenčným centrom pre Austráliu, ktorá mu bola ochotná platiť za dočasný domov pre ľudí, ktorí v nej chceli získať azyl. Ako bolo neskôr zistené, podmienky v táboroch boli neznesiteľné. Ľudia na úteku a žiadatelia o azyl ich opísali ako „väzenie“.

Dnes je 70 percent územia ostrova neobývateľná. V dôsledku nedostatku pôdy sú ostrovania nútení jesť dovážané potraviny v konzervách, ktoré majú nízku kvalitu, čo má neblahé dôsledky na zdravie obyvateľov. Podľa BMI indexu sú obyvatelia Nauru najtučnejšími ľuďmi na svete. Nezamestnanosť dosahuje až 90 percent. Školstvo je na pokraji zrútenia. Na prvý pohľad pekné pláže Pacifiku lemujú škaredé ťažné mechanizmy a kovmi sfarbené pobrežie a ostrov neláka žiadnych turistov.

image

Podľa údajov WHO trpí tučnotou 61 percent obyvateľstva.

Lorrie Graham/ausaid/

Záchod pre vtákov

Dnes vyznieva ironicky, že prvý známy Európan, ktorý sa k ostrovu v roku 1776 priblížil, ho nazval „Príjemný ostrov“. Väčšina z jeho 11-tisíc obyvateľov žije na východnom pobreží. V strede ostrova sa rozprestiera obrovská plošina, ktorá pripomína mesačnú krajinu. Po niekdajšej panenskej prírode neostalo ani stopy.

Príbeh ostrova, ktorý pred najmenej 3000 rokmi osídlili Mikronézania a Polynézania, je plný zvratov. Pred tým slúžil vtákom ako toaleta. Čítate správne. Ich trus vytvoril rokmi obrovské zásoby fosfátu, ktoré pokrývali väčšinu ostrova.

image

Čo spustilo kolaps civilizácie starovekých Mayov? Nová štúdia znie ako varovanie pre ľudstvo

Kolonizácia Nemcov

Na to, že ostrov ukrýva veľké nerastné bohatstvo, prišli ako prví Nemci, ktorí ho v 19. storočí obsadili napriek tomu, že si na ňom v mieri spolunažívalo 12 domorodých kmeňov. Priniesli na ostrov alkohol a moderné zbrane, spolu s chorobami, na ktoré neboli ostrovania imúnni. Narušili harmóniu medzi kmeňmi. Ďalší okupanti – Japonci – riešili akékoľvek problémy ostrova radikálne – napríklad epidémiu lepry tak, že na lode natlačili chorých a loď potopili. Na konci vojny žilo na ostrove už len 600 ľudí.

Plnú samostatnosť obyvatelia ostrova získali v roku 1968. V tom čase boli vyťažené až dve tretiny zásob fosfátu. Napriek tomu začalo ostrovanom svitať na lepšie časy, začala sa písať „zlatá“ kapitola ostrova.

image

Dnes je 70 percent územia ostrova neobývateľná.

Tasr/ap/

Takmer ako arabskí šejkovia

Obyvatelia Nauru pokračovali v intenzívnej ťažbe. V 70. rokoch bol ostrov druhý najbohatší na svete – čo sa týka príjmu na obyvateľa. Hneď po Saudskej Arábii.

Občania mali počas najväčšieho rozmachu zabezpečenú bezplatnú lekársku starostlivosť či vzdelanie. Pracovný čas bol flexibilný a samotná práca často formálna. Ľudia si vo veľkom štýle nakupovali autá a stavali honosné domy. Nauru dokonca dostalo prezývku „Kuvajt Pacifiku“ pre ľahkovážny prístup k peniazom. Fosfátová horúčka pokračovala.

Štát vybudoval jeden z najluxusnejších hotelov na svete, golfové ihriská a letisko, aby mohli importovať jedlo zo západu. Vláda založila fond na reinvestovanie bohatstva, ale zlé spravovanie peňazí a korupcia spôsobil, že investície neskončili práve najlepšie. Pozri si vo videu, na aké zbytočnosti minuli svoje peniaze.

Potopili ich pôžičky

Vládni predstavitelia vo veľkom cestovali na luxusné dovolenky pod zámienkou služobnej cesty. Ako sa postupom času zásoby míňali a výdavky krajiny ostávali rovnaké, Nauru si začalo požičiavať peniaze od zvyšku sveta.

Asi najbizarnejšie vyznieva investícia do londýnskej popovej skupiny Unit 4+2. Skupina prestala hrať len niekoľko týždňov po tom, čo do nej Nauru investoval sedem miliónov dolárov. Medzinárodný veritelia zadržali všetok jeho nehnuteľný majetok vrátane aeroliniek. Nauru zbankrotovalo.

Hľadalo vlastné cestičky, ako si zabezpečiť príjem. Napríklad miestna vláda vyhlásila, že každému s 20-tisíc dolármi dá možnosť založiť si na ostrove banku. Ruská mafia v tom videla príležitosť a využila systém krajiny na to, aby preprala 70 miliárd dolárov. Okrem toho Nauru údajne za úplatok uznalo krajiny ako Kosovo a Abcházsko.  V tom čase Rusko poskytlo v rámci humanitárnej pomoci ostrovnému štátu 50 miliónov dolárov, ale ruská vláda vyhlásila, že medzi tým nie je žiadna spojitosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 15:59