? Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:
- V Turecku sa ročne vyhodí 23 miliónov ton jedla.
- Polovica jedál zo „serpme kahvaltı“ (raňajky pre viac ľudí) končí v odpade.
- Otvára sa cesta k zákazu porciovania podľa počtu ľudí pri stole.
- Hotely môžu prejsť z „all inclusive“ na „vyber si, čo naozaj zješ“.
Trend „serpme kahvaltı“, teda obrovské stoly plné tanierikov, je síce Instagram-friendly, no podľa odborníkov až 50 percent jedla z nich končí v odpade, píše portál Sabah.
„Mnohé podniky nútia hostí objednať toľko porcií, koľko je pri stole osôb. Často tak nosia viac jedla, než ľudia zjedia. Tanierikov sa ani nedotknú a jedlo putuje rovno do koša,“ hovorí Ramazan Bingöl, prezident združenia TÜRES (tureckej prezidentskej rady pre poľnohospodárstvo a potravinovú politiku).
Hotely pod drobnohľadom
Plytvanie sa však netýka len kaviarní a reštaurácií. Aj hotelové all inclusive bufety sú podľa Bingöla jedným veľkým zdrojom odpadu: „Ľudia si naberajú všetko, čo vidia, no polovicu nezjedia. Strácajú sa tak milióny lír denne.“ Riešenie? Namiesto neobmedzených bufetov by hotely mohli prejsť na à la carte systém, kde si hosť vyberie len to, čo naozaj zje.
Vládna rada pripravuje rozsiahly report o plytvaní, ktorý má byť predložený prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi a následne parlamentu. Ak prejde, čakajú Turecko zmeny, ktoré sa dotknú aj slovenských cestovateľov, ktorí sa chystajú do tejto dovolenkovej destinácie:
- zákaz „osobného počítania“ porcií pri raňajkách,
- povinnosť reštaurácií rešpektovať zákazníkov, ktorí sa chcú deliť,
- možnosť nahlásiť porušovanie pravidiel, čo by podnikom mohlo priniesť pokuty.
Jedlo na ulici? Stopka aj tomu
Ďalšia časť správy sa zameriava na zvyk vyhadzovať zvyšky jedla na ulice pre pouličné zvieratá. „To spôsobuje choroby, šírenie baktérií a znečistenie miest. Ani v Európe sa takto nerobí,“ tvrdí Bingöl. Riešením má byť zber zvyškov a ich distribúcia do útulkov. Okrem toho zverejnil aj šokujúce čísla, ktoré ukazujú plytvanie v Turecku:
- 23 miliónov ton jedla ročne končí v odpade.
- 12 miliónov chlebov sa denne vyhodí - to je vyše 4,3 miliardy za rok.
- 35 percent ovocia a zeleniny sa pokazí, ešte kým sa dostane na stôl.
- Priemerný Turek vyhodí 102 kilogramov jedla ročne.
- Ak by sa plytvanie znížilo o len 5 percent, ušetrili by sa desiatky miliárd lír (stovky miliónov eur).
A to všetko v čase, keď na svete 783 miliónov ľudí hladujú a denne zomiera vyše 25-tisíc detí na podvýživu. Ak sa v blízkej budúcnosti chystáš práve do Turecka, mysli na tieto čísla.