? Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:
- Chorvátsko nie je len o plážach, ale aj o špičkovej gastronómii.
- V krajine nájdeš niekoľko Michelinom ocenených reštaurácií.
- Mnohé z nich ponúkajú degustačné menu z lokálnych surovín.
- Čakaj výhľady, príbehy šéfkuchárov aj nezabudnuteľné chute.
Áno, Chorvátsko má more, ostrovy, pláže, rakiju aj stovky trdelníkov pre turistov. Ale ak máš chuť objaviť niečo výnimočnejšie, môžeš sa vydať aj na gurmánsku púť. Práve tu totiž nájdeš niekoľko michelinských reštaurácií, ktoré kombinujú lokálne suroviny, silné príbehy a moderné spracovanie tak, že si budeš pripadať ako v kulinárskom nebi.
Toto je výber najzaujímavejších z nich – s výhľadmi, degustačnými menu a jedlami, na ktoré len tak nezabudneš.
Agli Amici Rovinj (Rovinj) – 2 michelinské hviezdy
Túto reštauráciu nájdeš priamo pri promenáde v Marina Rovinj, a už len výhľadom na more a zeleňou posiate ostrovčeky ťa úplne dostane. Keď zapadne slnko a v diaľke sa rozžiari silueta kostola sv. Eufémie, začína sa kulinárska mágia. Šéfkuchár Simone De Lucca tu pod dohľadom slávneho Emanuela Scarella podáva dve degustačné cesty – „Rovinj“ pre milovníkov mora a „Istria“ pre tých, čo preferujú pevninu.
Medzi najzaujímavejšie chody patrí scampo alla busara, ktoré dostalo úplne nový šat: surová kreveta ako tatarák s grilovaným hráškom, zatiaľ čo varené klepetá sa ukrývajú v strukoch. K tomu dve omáčky – klasická aj krémová – podávané priamo pri stole. O vína (alebo koktaily) sa postará špičkový someliér, ktorý trafí presne to, čo tvoj večer potrebuje.
Korak (Plešivica) – 1 michelinská hviezda + zelená hviezda
Korak je o rodine, krajine a sezóne. Bernard Korak vytvoril miesto v obklopení viníc, kde každé jedlo rozpráva príbeh regiónu. Po skúsenostiach v kuchyniach u Ane Roš či Massima Botturu sa vrátil domov a vytvoril menu, ktoré znie ako osemchodová pocta prírode. Nechýba ani kratšia päťchodová verzia.
Radicchio, žabie stehienka na mandľovej pene, slimáky s bylinkami – to všetko sprevádza výnimočný servis jeho sestry Very. Ingrediencie pochádzajú buď z ich vlastného ekologického statku, alebo od overených malopestovateľov. Bernard to hovorí jasne: „Ak to nie je v sezóne, nebude to na menu.“
Nebo by Deni Srdoč (Rijeka) – 1 michelinská hviezda
Reštaurácia sa nachádza na piatom poschodí hotela Hilton v Rijeke a ponúka výhľad, aký by si si dal aj ako tapetu. Výhľad na Cres, pobrežie a modrý horizont je úchvatný – a rovnaké sú aj chute.
Pod vedením Deniho Srdoča a rezidenčnej šéfkuchárky Gabriely Filcy vzniká menu, ktoré modernizuje chorvátske ingrediencie – jahňacinu, pstruha, žihľavu či jahody – s dokonalou presnosťou. Profesionálny servis a vínna karta, ktorá presahuje hranice krajiny, dotvárajú celkový zážitok.
Pelegrini (Šibenik) – 1 michelinská hviezda
V historickom centre Šibeniku, hneď pri katedrále sv. Jakuba, sa nachádza miesto, ktoré by malo byť povinnou zastávkou pre každého foodlovera. Šéfkuchár Rudolf Štefan spája tradíciu s modernou prezentáciou v šesťchodovom menu, kde nechýbajú vlastné vína či olivový olej.
Highlight? Pasta s kačacím mäsom – konfitované kačacie prsia, krémová pecorinová omáčka a zeler, ktorý jedlu dodáva sviežosť aj kyslosť. K tomu viac ako 500 vín na výber.
Restaurant 360° (Dubrovník) – 1 michelinská hviezda
Tento podnik má jedno z najikonickejších umiestnení – terasa priamo na hradbách Dubrovníka, s výhľadom na more a prístav. Šéfkuchár Marijo Curić mieša stredomorské chute s ázijskými detailmi a francúzskymi technikami.
Fermentácie, robata grilovanie, vákuové varenie – všetko je tu dotiahnuté do precíznosti. Dve degustačné menu (ikonické jedlá vs. klasiky reštaurácie), perfektná obsluha a vínna pivnica s 450 etiketami robia z večere v 360° niečo, na čo budeš spomínať ešte dlho.
Krug (Split) – 1 michelinská hviezda
Ak máš rád koncepty, kde kuchyňa nie je len v pozadí, ale je srdcom celej reštaurácie, Krug je miesto pre teba. Kuchári ti servírujú každý chod priamo pred tebou, rozprávajú jeho príbeh a vysvetľujú inšpiráciu.
Recepty sú súčasné, silno prepojené s lokálnymi surovinami – od rýb a mäsa až po zeleninu z partnerských fariem. Všetko je homemade: chlieb, maslo, fermentované pochúťky. Víno? To zabezpečí someliér s výberom, ktorý trafí chuť aj vibe večera.
Dubravkin Put (Záhreb) – 1 michelinská hviezda
Ukrytá v zeleni pri hlavnom meste ponúka táto reštaurácia pokoj, eleganciu a modernú stredomorskú kuchyňu. Špecialitou sú rybacie jedlá – napríklad tatarák z morského vlka s červenou repou. Ale aj milovníci mäsa si prídu na svoje, najmä pri Kobe hovädzine alebo jahňacine z ostrova Pag.
Na záver si daj Louis XV čokoládový dezert s foie gras zmrzlinou a vanilkou – a potom sa môžeš prejsť po lesnej cestičke v sprievode vtáčieho spevu. Fine dining ako sa patrí.
Ak ťa teda najbližšie niekto presviedča, že Chorvátsko je „len o mori“, odpovedz mu, že to nie je pravda, pretože je aj o molekulárnej omáčke na grilovanej žabe v Plešivici. A to pritom nie sú všetky chorvátske michelinské reštaurácia. Ich celý zoznam nájdeš tu.