Hľadáš destináciu, kde ťa ráno zobudí vôňa mora, popoludní sa stratíš v borovicových lesoch a večer si dáš čerstvého pstruha s pohárom čaju priamo pri rieke? Vitaj v Dalamane, menej známej perle tureckej riviéry. Oproti rušným letoviskám tu nájdeš pokoj, autentickú kuchyňu a divokú prírodu – a čo je najlepšie, dostaneš sa sem priamym letom z Bratislavy.
- Jedlo v lacnejšej reštaurácii – 8 eur
- Večera pre dvoch v kvalitnejšej reštaurácii – 30 eur
- Pivo – 2 eurá
- Čaj – 0,5 až 1 euro
- Najlepšie obdobie na návštevu: apríl – jún a september – október
- Letisko je od mesta vzdialené len 7 kilometrov, do centra sa dostaneš za 15 minút taxíkom alebo dolmušom
- Odporúčame ubytovanie v meste alebo priamo pri pláži Sarıgerme
Pláže, ktoré prekvapia svojou pokojnou krásou
Na rozdiel od preplnených tureckých rezortov ponúka Dalaman piesočnaté aj kamienkové pláže s minimom ľudí. Najznámejšia je Sarıgerme – dlhý zlatistý pás s plytkým vstupom do mora, ideálny aj pre deti. Je ľahko dostupná a vybavená lehátkami, kaviarňami aj sprchami.
Ak hľadáš tichšie miesto, choď na Sarsala Bay – je to menšia zátoka ukrytá medzi borovicami, obľúbená medzi miestnymi. Zážitkom je aj jazda člnom k pláži Iztuzu, kde hniezdia korytnačky. Príroda je tu chránená, a preto neuveriteľne zachovalá.
Rafting, pramene a výlety
Dalaman leží v regióne, ktorý je ako stvorený na aktívnu dovolenku. Rafting na rieke Dalaman patrí medzi najobľúbenejšie adrenalínové aktivity – trasa má strednú náročnosť a je vhodná aj pre začiatočníkov.
Ak ťa láka skôr relax, zamier do termálnych kúpeľov Sultaniye – voda je plná minerálov, síry a síce trochu páchne, je účinky na pleť a kĺby sú zázračné.
Necelú hodinu od Dalamanu sa nachádza antické mesto Kaunos – s divadlom, kúpeľmi a ikonickými lykijskými hrobkami vytesanými priamo do skál. Výlet sem spoj s plavbou po rieke Dalyan, počas ktorej môžeš vidieť plameniaky či korytnačky v prirodzenom prostredí.
Chuť Turecka v plnej sile
Turecká kuchyňa v tejto oblasti nie je len o kebabe. Gözleme – tenké placky plnené syrom, špenátom alebo mäsom – sú základom miestneho streetfoodu. K tomu pohár tureckého čaju z typického pohárika, a si doma. Ak máš chuť na niečo výdatnejšie, vyskúšaj čerstvé grilované ryby, servírované s meze (tradičný spôsob podávania jedla s malých zdieľaných miskách) a jogurtom.
Večeru si môžeš vychutnať aj v malých rodinných podnikoch, kde ti ponúknu domáci olivový olej, lokálny med či chlieb čerstvo vytiahnutý z pece.
Zážitky mimo hlavného prúdu
- Nočné pozorovanie hviezd v údolí Akkaya.
- Festival Dalyan (júl) – hudba, folklór, grilovanie rýb priamo pri rieke.
- Pozorovanie vtáctva a korytnačiek pri rieke Dalyan.
- Lokálne trhy v meste Ortaca – čerstvé figy, olivy, keramika aj ručne tkané koberce.
- Plavba medzi 12 ostrovmi v Göceku – raj pre milovníkov ticha, modrej vody a borovíc.
Jeden z najautentickejších regiónov Turecka
Dalaman si veľa ľudí spája len s letiskom. Ale keď raz vystúpiš z lietadla, zistíš, že sa ocitneš v jednom z najautentickejších regiónov tureckého pobrežia. Bez preplnených pláží, zato s bohatou prírodou, kultúrou a pohodovou atmosférou.
Je to miesto, kde si po raňajkách skočíš do mora, pred obedom sa prejdeš po ruine antického mesta a večer sa stratíš v horách so šálkou čaju. Dalaman nie je mainstream – a to je jeho najväčšie lákadlo.