Brent si kúpil opustené mestoYouTube/Ghost Town Living
StoryEditor

VIDEO Muž si za celoživotné úspory kúpil opustené mesto duchov. Už roky sa ho snaží premeniť na turistický raj

Miroslav Kamody08.10.2024., 13:33h

Kúpil by si si celé opustené mesto a pustil sa svojpomocne ho jeho prerábania? Brent si splnil sen, no rozhodne to nebola prechádzka ružovou záhradou.

Lajkuj Brainee.sk na

Len málokto má bizarnejšie nápady, ako práve slobodní muži. Svoje by o tom vedel povedať aj Brent Underwood, ktorý si pred štyrmi rokmi kúpil opustené mesto duchov a odvtedy dokumentuje všetko, čo v ňom robí. 

Ako píše portál LadBible, v najľudnatejšom kalifornskom baníckom meste Cerro Gordo žilo svojho času približne 4 700 ľudí. Bane produkovali striebro, olovo, zinok a občas aj zlato, no v roku 1957 sa zatvorili a oblasť spustla. Teda až do momentu, kedy Brent Underwood a Jon Bier celé mesto nekúpili s plánmi premeniť ho na turistickú atrakciu.

image

Najväčšie mesto duchov sa nachádza v Kanade. Pred sto rokmi v ňom zabíjali zákerná choroba aj toxický odpad z bane

Všetko dokumentuje

Brent dokonca v roku 2020 založil kanál YouTube s názvom Ghost Town Living, aby zaznamenal túto cestu, pričom všetko začal vyhlásením, že sa presťahoval do mesta duchov, aby toto miesto zveľadil. Odvtedy zverejnil množstvo videí, ktoré zaznamenávajú jeho čas strávený v Cerro Gordo.

Keď prišiel prvýkrát, tak niekoľko dní len blúdil snehom a vyberal si dom, v ktorom bude bývať. Brent povedal, že hľadá projekt a začal tým, že sa pokúsil postaviť malú chatku, kde by ľudia mohli oddychovať, hoci priznal, že s tým, čo robí, nemá veľa skúseností.

Podľa jeho slov predtým, ako kúpil mesto, pevne neveril v duchov, no to sa časom zmenilo. Majiteľ mesta povedal, že prechádzal okolo domu, keď sa v jednom z okien na neho pozerala tvár. Príliš sa nad tým nezamýšľal, pretože mu pravidelne chodili dodávatelia, ktorí v dome prespávali.

Duchovia a sny

Potom mu však povedali, že na mieste už dva týždne nikto nebol a tak sa rozhodol urobiť malý experiment. Na budove zamkol dvere a zhasol svetlo, no neskôr si všimol, že „svetlo opäť svietilo, aj keď boli dvere zamknuté“. Aj keď tvrdil, že si nebol istý, či išlo o ducha, skôr by sme mu odporučili pozrieť sa na elektroinštaláciu.

image

Budúce slovenské mestá duchov? Tieto oblasti rapídne strácajú obyvateľov, o pár rokov môžu úplne spustnúť

Aj keď boli začiatky náročné, po rokoch sa v opustenom baníckom meste rozbehla výstavba hotela. Brent povedal, že najväčšou výzvou života v tomto meste bola „voda, respektíve jej nedostatok“, keďže od začiatku bolo bez tečúcej vody.

Teraz sa snaží odčerpať vodu z baní pod mestom, no dá to veľa práce. V očakávaní toho, čo prinesú nasledujúce roky, Brent dúfa, že Cerro Gordo skončí ako bývalé mesto duchov Bodie, ktoré sa úspešne pretransformovalo ako turistická atrakcia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. október 2024 14:22