Pozor na kopanie dier na pieskových plážach.Flickr/Sven Petersen/
StoryEditor

Pozor na kopanie dier na pieskových plážach. Nevinná zábava je v skutočnosti smrteľnejšia ako útoky žralokov

Michal Čiernik23.07.2024., 13:00h

Nevinne vyzerajúca zábava, ktorú na pieskových plážach preferujú nielen tí najmenší, je v skutočne extrémne nebezpečná. Kopanie jám môže mať tragické následky.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo februári 2024 zomrelo 7-ročné dievča po tom, čo sa na ňu zrútila asi 1,5 metrová diera, ktorú spolu s bratom vykopali v piesku, a pochovala ju zaživa.

image

Chceš si užiť dovolenku bez hluku z áut? Tieto destinácie ich zakázali, pridal sa k nim aj známy ostrov v Chorvátsku

Napriek tomu, že sa ju okamžite pokúšali vyhrabať ľudia, ktorí boli nablízku, dievča sa im včas vyslobodiť nepodarilo. Na miesto nehody prišli niekoľko minút po incidente aj miestni hasiči, bolo to však príliš neskoro na to, aby obeť resuscitovali.

Smrteľnejšie ako útoky žralokov

Kopanie dier v piesku sa môže zdať nevinné, ale ak je diera dostatočne hlboká a zrúti sa na človeka, je mimoriadne ťažké uniknúť. V skutočnosti starší výskum naznačuje, že viac ľudí zomrie na udusenie v piesku ako na útoky žralokov.

Medzi rokmi 1997 až 2007 zomrelo v USA kvôli zrúteniu pieskových jám 31 ľudí. Išlo prevažne o ľudí vo veku od 3 do 21 rokov a 87 percent boli muži. Počas tohto obdobia však skončilo zasypaných pod pieskom 21 ďalších ľudí. Tí našťastie prežili, hoci mnohí vyžadovali resuscitáciu.

Otvory mali zvyčajne priemer 0,6 až 4,6 metra a hĺbku 0,6 až 3,7 metra. V tom istom období pritom zomrelo v Spojených štátoch po útoku žralokom desať ľudí.

Nebezpečný piesok

Zachrániť niekoho zo zasypanej pieskovej diery je veľmi náročné, pretože piesok je ťažký a extrémne nestabilný. Pri vyslobodzovaní má diera pod záchranármi tendenciu ďalej sa rúcať a zasypávať obeť.

Práve kvôli sypkým vlastnostiam piesku, zostáva uväznenému človeku v priemere len tri až päť minút než sa udusí. V porovnaní s lyžiarmi uväznenými v lavínach, ktorí si môžu dať ruky pred tvár, aby vytvorili vzduchovú kapsu, pretože sneh je ľahší, to v prípade piesku nie je možné.

image

Odborníci preto odporúčajú nikdy nekopať na pláži dieru hlbšiu, ako je výška kolien najmenšej osoby v tvojej skupine, alebo aby nebola hlbšia ako pol metra.

Flickr/Martin Ystenes/

Odborníci preto odporúčajú nikdy nekopať na pláži dieru hlbšiu, ako je výška kolien najmenšej osoby v tvojej skupine, alebo aby nebola hlbšia ako pol metra. Ak chceš niekoho zasypaného zachrániť, zameraj sa na odhalenie jeho úst a odstránenie piesku z hornej časti jeho hrudníka. Potom ako odkryješ ústa, môžeš im poskytnúť umelé dýchanie, zatiaľ čo ostatní záchrancovia budú pokračovať vo vykopávaní.

Pozor si však musíš dať aj na počet záchrancov. Príliš veľa ľudí môže totiž spôsobiť viac škody ako úžitku. Odborníci odporúčajú aby v blízkosti obete pracovali len dvaja alebo traja záchranári, zatiaľ čo iní pracujú na odpratávaní piesku zo širšej oblasti výkopu. Aby nedošlo práve k spomínanému opakovanému zasypávaniu jamy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:21