Pozri si najväčšie kuriozity, ktoré odhalili letiskové kontroly.Twitter/ Lisa_farbstein Tsa Spokesperson/
StoryEditor

GALÉRIA Nabitá zbraň v kurčati aj vrhací nôž v laptope. Najväčšie kuriozity, ktoré odhalili letiskové kontroly v roku 2022

Radomír Dohnal16.01.2023., 12:00h

Úrad pre bezpečnosť dopravy v USA každoročne vydáva zoznam zaistených predmetov, ktoré sa ľudia pokúšali preniesť do lietadla. Pozri si výber tých najbizarnejších.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno sa ti už stalo, že si si v príručnej batožine zabudol vývrtku, krém na ruky, fľaštičku s parfumom alebo švajčiarsky nožík. To všetko sú predmety, ktoré však na palube lietadla mať nesmieš. Aj keď sa nedá očakávať, že by si s pomocou uvedeného kontrabandu dokázal ohroziť ostatných cestujúcich, uniesť lietadlo alebo spôsobiť jeho haváriu, je zvýšená bezpečnosť na mieste.

Americký úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) od roku 2017 necháva na konci roka uverejniť zoznam tých najväčších zaistených kuriozít. Nebezpečných, podozrivých a zakázaných predmetov, ktoré sa pasažieri pokúsili na palubu vnútroštátnych letov preniesť, uvádza iDnes.cz.

Drogy v obaloch od sladkostí 

Minulý rok v septemberi bili zaistené pri letiskovej kontrole v El Pase napríklad barle, ktorých dutá konštrukcia bola vyplnená rolkami bankoviek. Na to, akú veľkú hotovosť si so sebou do lietadla vezmete, pritom v USA neexistuje limit. Spomínané utajené prevedenie vraj napovedalo, že by ony peniaze mohli súvisieť s nelegálnou činnosťou, napríklad z predaja drog. Aj tie občas niekto skúša lietadlom prepašovať.

Vypovedá o tom zabezpečenie zásielky na letisku v Boise, kedy boli „nepovolené substancie“ maskované medzi vreckami s gumičkami do vlasov. A na medzinárodnom letisku v Los Angeles potom TSA objavila u jedného z pasažierov 12 000 tabletiek fentanylu. Opiát, ktorý je stokrát účinnejší ako morfín a päťdesiatkrát ako heroín, bol vcelku nenápadne zatavený do vrecúšok s cukrovinkami.

Pri kontrole batožiny v Millwaukee neunikla pozornosti TSA ani nefunkčná replika granátu. Vraj išlo len o neškodný suvenír, z nakrúcania vojnového filmu. Na Dullesovom letisku vo Virgínii nemalý rozruch spôsobila aj trojica rozmontovaných elektrických poháňačov dobytka, ukrytých v puzdre na gitaru.

image

Tvrdíš o sebe, že si cestovateľ? Tak nám daj vedieť, či rozoznáš najznámejšie letiská sveta na základe jedinej fotky

Odpoveď na otázku - prečo pri sebe v lietadle potreboval mať hneď tri zariadenia schopné kohokoľvek omráčiť silou 9 000 voltov - musel pasažier hľadať počas výsluchu na polícii. Vyhovárať sa na vlastnú roztržitosť skúšal aj pasažier zadržaný počas kontroly pri bezpečnostnej prepážke na letisku Greater Rochester v štáte New York. V dlahe na ruke mal totiž ukrytú pištoľ. Vraj zabudol, že ju tam má.

Tisíce nabitých zbraní

To, že si niekto so sebou chce vziať na palubu lietadla pištoľ, pritom rieši TSA dosť často. Len za minulý rok takto zaistila 6 301 krátkych palných zbraní, pištolí a revolverov, ktoré si cestujúci odložili do svojej príručnej batožiny. Väčšina z nich pritom bola nabitá a pripravená na použitie.

Pracovníkov TSA prekvapila dômyselnosť skrýše, keď si jeden z cestujúcich schoval vrhací nôž do laptopu. Nechýbalo vraj veľa a chladná zbraň by na palubu prešla. Podobný trik a rovnaký výsledok si vyslúžil pokus cestujúceho z Atlanty, ktorý schoval revolver do hracej konzoly PlayStation.

image

Dokážu nájsť nakazených. Cvičené psy na letiskách vycítia nový druh koronavírusu

Práve tieto hry na schovávačku sú podľa riaditeľa TSA Davida Pekoskeho pádnym argumentom, ktorý ospravedlňuje existenciu Úradu pre bezpečnosť dopravy. V krajine, kde je v obehu 393 miliónov krátkych palných zbraní, sa vraj dá ešte s trochou fantázie pochopiť, že niekto „omylom“ zabudne a pribalí si kolt do kabelky. Ale to, že má niekto potrebu prenášať do kabíny lietadla zbraň premyslene, už podľa Pekoskeho jednoznačne zaváňa nejakým kriminálnym zámerom.

Čo nás dostáva k pištoli, ktorá odpočívala v pohári s arašidovým maslom. Zaistená bola v decembri, na Kennedyho letisku v New Yorku. Za absolútnu kuriozitu minulého roka zamestnanci TSA považujú počin pasažiera z hollywoodskeho letiska vo Fort Lauderdale, ktorý nabitú zbraň „ukryl“ do surového kurčaťa.

Prevážať mŕtvu hydinu v príručnej batožine pochopiteľne na vnútroštátnych ani medzinárodných letoch nesmiete, čím muž vzbudil náležitú pozornosť bezpečnostných pracovníkov. Keď sa navyše ukázalo, akú má toto kura plnku, mal dotyčný čo vysvetľovať. Údajne si myslel, že mŕtve mäso röntgen bezpečnostného rámu oklame. Tamojší súd ocenil tento pokus pokutou 13 500 dolárov.

image

Žil na letisku 18 rokov, vo filme ho hral Tom Hanks. Zomrel známy Iránec

Americká TSA vznikla reorganizáciou Úradu pre bezpečnosť civilného letectva, v reakcii na udalosti z 11. septembra 2001. Vtedy o jej prospešnosti ešte nikto veľmi nepochyboval. Ale s postupom času sa jej reputácia dosť pohoršila. Každý deň totiž siahne do súkromia a batožiny viac ako dvom miliónom pasažierov. Dobu potrebnú na odbavenie na letiskách im týmto predĺžia o 40 až 80 minút. A ešte si za to vezme „sprepitné“, v podobe jednorazového poplatku za prevedenie nie vždy práve príjemnej kontroly.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:33