Viedeň bojuje proti Airbnb.Brainee/Canva/
StoryEditor

Viedeň zaviedla zmeny, ktoré sa môžu dotknúť aj turistov. Majitelia Airbnb bytov majú hlavu v smútku

jlaiDnes.cz25.06.2024., 10:30h

Už 1. júla tohto roku vstúpia v hlavnom meste susedného Rakúska do účinnosti zmeny, ktoré negatívne ovplyvnia tamojších prenajímateľov bytových jednotiek. Odborníci hovoria, že sťažia ich pôsobenie na platformách typu Airbnb.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ podnikatelia budú chcieť svoju jednotku krátkodobo ponúkať dlhšie ako 90 dní v roku, budú musieť od viedenskej radnice získať špeciálne povolenie.

Platnosť takého povolenia bude spočiatku päťročná a viedenské úrady žiadosti o ne prijímajú už niekoľko mesiacov. Tamojší prenajímatelia ale musia mať na pamäti, že súhlasné stanovisko sa dá očakávať napríklad len v prípade, že v bytovom dome sa krátkodobo prenajíma menej ako polovica bytových jednotiek, píše rakúsky server Der Standard.

image

Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu

Viedeň sa tak rozhodla výraznejšie zasiahnuť do nehnuteľného trhu, ktorý v posledných rokoch bojuje so znižovaním počtu ponúkaných bytov na bežné bývanie. Vlastníci totiž radšej s vidinou väčšieho zisku pristupujú práve k platformám typu Airbnb alebo Booking a bežný dlhodobý prenájom opúšťajú.

Do konca tohtoročného mája bolo zo strany viedenských prenajímateľov podaných celkom 313 žiadostí o povolenie krátkodobého prenajímania turistom. „Asi tretina doteraz vybavených požiadaviek bola schválená,“ povedala denníku Der Standard Kathrin Gaál, ktorá v rámci viedenského úradu vykonáva pozíciu tlačovej hovorkyne pre bytové otázky.

Súhlas spoluvlastníkov

Ešte počas tohtoročného februára získala väčšina viedenských prenajímateľov dojem, že nové právne predpisy sa na nich vzťahovať nebudú. Viedenská radnica ale začala k právnym zmenám pristupovať inak. Mesto teraz po prenajímateľoch okrem iného požaduje, aby každý žiadateľ získal podpis všetkých spoluvlastníkov, pokiaľ má o ponúkanie svojej jednotky pre potreby krátkodobého ubytovania záujem.

Vo väčšine prípadov sa ale aj vo Viedni nájde minimálne jeden spoluvlastník, ktorý takú snahu o prenájom bytu pre potreby krátkodobého ubytovania zablokuje. Často sa tak musia do hry dostať aj právnici, ktorí začnú vyjednávať a hroziť súdom.

Žiadosti s potrebnými súhlasmi spoluvlastníkov musia prenajímatelia odovzdať do konca júna. Tento termín je pre nich však šibeničný a žiadajú, aby došlo k jeho predĺženiu o aspoň šesť kalendárnych mesiacov.

Zároveň je ale možné, že nová úprava pravidiel skončí aj na rakúskom Ústavnom súde. Združenie prenajímateľov totiž uvádza, že Viedeň prekračuje svoje právomoci a neprimerane zasahuje do súkromného vlastníctva.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. jún 2024 10:32