Obyvatelia mestečka Whittier len málokedy vychádzajú z bytovky.X/pedro Torrijos/
StoryEditor

Žijú pod jednou strechou. Obyvatelia mestečka z bytovky takmer nevychádzajú. Majú v nej školu, kostol aj policajnú stanicu

Viktória Revajová14.06.2024., 08:00h

Vieš si predstaviť, že by si pri ceste do práce alebo školy nemusel vystrčiť päty z domu? Pre obyvateľov izolovaného mestečka na Aljaške to nie je nič nezvyčajné. Celé mesto sa totiž nachádza pod jednou strechou.

Lajkuj Brainee.sk na

Nič čo sa udeje v malom prístavnom mestečku ​Whittier sa neutají. Takmer všetci obyvatelia totiž žijú pod jednou strechou a prah svojho domova opúšťajú len málokedy. 

image

Obyvatelia nórskeho mestečka majú zakázané zomrieť. Zdanlivo bizarný zákon má svoje opodstatnenie

Odstrihnuté od okolitého sveta

Ospalé mestečko Whittier leží necelých 100 kilometrov južne od najväčšieho aljašského mesta Anchorage a je takmer úplne izolované od okolitého sveta. Dostať sa do neho dá len loďou alebo cez 4-kilometrový horský tunel. Ten v minulosti slúžil len pre vlakovú prepravu, obyvatelia ho však prispôsobili, aby ním mohli prechádzať aj autá.

Je však taký úzky, že v jednej chvíli ním môžu prechádzať autá len z jednej strany. Premávka mení smer každú polhodinu a po 22. hodine sa uzatvára. To však nie je to jediné, čo robí malé aljašské mestečko zaujímavým.

image

Do izolovaného mesta sa dá dostať len loďou alebo jednosmerným tunelom.

X/mar Góm/

Život v jednej budove

Mestečko Whittier vzniklo v roku 1974. Počas studenej vojny slúžilo ako sídlo kasární a vojaci tu zriadili prístav, ktorý je významným bodom tohto mesta. Dnes bývalé kasárne zívajú prázdnotou a dodávajú tomuto miestu strašidelnú atmosféru. 

Whittier má len 217 obyvateľov a drvivá väčšina z nich býva v jednej budove, v ktorej sa nachádza 150 bytov. 14-poschodový bytový dom Begich Towers pôvodne slúžil ako ubytovňa pre rodiny vojakov no rokmi sa stal domovom takmer všetkých obyvateľov mesta. Vďaka tomu si Whittier vyslúžil prezývku "mesto pod jednou strechou".

V nehostinnom prostredí drsných zím má tento spôsob života množstvo výhod. Ak obyvatelia niečo potrebujú vybaviť prakticky nemusia opustiť prah vlastného domova. Všetko čo potrebujú k životu sa nachádza v jednej budove. 

Na prízemí sídli pošta, policajná stanica či potraviny. Miestna škola sa síce nachádza vo vedľajšej budove, no študenti sa do nej dostanú suchou nohou vďaka podzemnému tunelu, ktorý obe budovy prepája. Takže študenti sa na meškanie kvôli zlému počasiu vyhovárať nemôžu.

Aj keď si miestni život pod jednou strechou pochvaľujú, má aj svoje nevýhody. Každý o každom všetko vie. Kým väčšine obyvateľov nedostatok súkromia neprekáža, časť sa rozhodla presťahovať do karavanov a housebotov alebo do neďalekej súkromnej rezidencie Whittier Manor. 

Vyhľadávajú ho aj turisti

Zatiaľ čo dve stovky obyvateľov nazývajú toto pobrežné mesto domovom, jeho nedotknutá príroda každoročne priťahuje tisíce návštevníkov. Je bránou do divočiny Prince William Sound. V letných mesiacoch môžno na jeho pobreží pozorovať veľryby a iné morské živočíchy. 

image

Dokonalé miesto na život? V nemeckej štvrti nezvýšili nájom viac než 500 rokov. Obyvatelia zaplatia ročne menej než euro

Na návštevníkov myslia aj miestni obyvatelia, ktorí v posledných dvoch poschodiach bytovky zriadili ubytovňu. Turisti počas svojho pobytu môžu pozorovať život mesta pod jednou strechou a kochať sa očarujúci výhľadmi. V izbách sú dokonca rozmiestnené ďalekohľady, ktoré poskytujú dokonalý výhľad na okolitú prírodu a oceán.

Whittier sa nachádza v Chugach National Forest, druhom najväčšom národnom lese USA, takže je obľúbenou destináciou fotografov, outdoorových nadšencov a rybárov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 01:30