Tajné podzemné mesto nacistického Nemecka.Tripadvisor/
StoryEditor

Nacisti ho chceli ututlať, dnes láka návštevníkov. V útrobách poľskej hory sa ukrýva Hitlerovo tajné podzemné mesto

iDnes.cz10.06.2024., 12:00h

Podzemný komplex Włodarz je zatiaľ najväčší objavený areál, ktorý patril do nacistického projektu Riese. Sústava budovaných krytov pre elitu tretej ríše a tovární ukrytých hlboko v skale sa nachádza len pár hodín cesty autom zo Slovenska. Pre fanúšikov tajomna a histórie druhej svetovej vojny je jeho návšteva takmer povinnosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Len kúsok od českých hraníc sa nachádza jeden z najväčších stavebných projektov hitlerovského Nemecka. Podzemný komplex projektu Riese v severovýchodných svahoch poľskej hory Włodarz ponúka zaujímavý výlet do histórie druhej svetovej vojny, píše portál iDnes.cz.

image

Nacistom naháňali hrôzu: Kto boli nočné čarodejnice? Ženský pluk zohral kľúčovú úlohu pre víťazstvo v druhej svetovej vojne

Tajné podzemné mesto

Jeden z najväčších stavebných projektov hitlerovského Nemecka tu budovali nútene nasadení od roku 1943. Niektoré zdroje uvádzajú, že prvé prieskumy a prípravné práce prebiehali už oveľa skôr. Cieľom staviteľov bolo vystavať podzemné mesto s továrňami a úkrytmi pre elitu.

Gigantický komplex s kódovým označením Riese, v preklade obor, mal mať kapacitu pre 20 až 40 tisíc ľudí. Prísne tajné stavenisko malo rozlohu 35 kilometrov štvorcových a razilo sa v niekoľkých úrovniach pod zemou. Útroby tajného podzemného mesta v Poľsku ukrývajú tisíce metrov chodieb a hál s rôznym profilom. 

image

Germania mala mať chrám taký veľký, že by mal vlastné počasie. Hitler chcel Berlín prebudovať na hlavné mesto sveta

Vývoj zbraní aj laboratóriá

O skutočnom účele stavieb v Sovích horách vedú bádatelia vášnivé debaty dodnes. Všetky verzie však počítajú s výrobou pokrokových zbraní a systémov. Hlboko v skale sa mali vyrábať prúdové motory do najmodernejších stíhačiek ME-262 a lietajúcich bômb V2. V inej časti mali byť chemické a biologické laboratóriá, kde sa počítalo s výrobou nových zlúčenín a plynov do zbraní hromadného ničenia.

Vyše štyridsať metrov dlhý komín v severnom rohu masívu zase nasvedčuje tomu, že tu malo byť vyvíjané a testované vertikálne odpaľovacie zariadenie. Tajomno do toho všetkého vnáša ešte desať kilometrov vzdialený areál, kde pod prísnym dozorom SS asi šesťdesiatka vedcov experimentovala s vývojom antigravitačného motora.

image

Zastrelili ho či pomočili. Prečítaj si príbeh o tom, ako vznikla slávna fotografia mŕtveho Mussolinho

Megalomanský projekt

Význam stavby podčiarkol aj osobný záujem Hitlera. Preto na stavbu v Sovích horách dohliadal, okrem iných, aj jeho osobný pobočník Nicolaus von Below. Megalomanský projekt spotrebovával obrovské finančné aj ľudské prostriedky.

V jednej chvíli tu v roku 1944 pracovalo až 28 tisíc nútene nasadených robotníkov z celej Európy. Kvôli nedostatku ľudských zdrojov vzniklo v okolí niekoľko pracovných táborov, kde panovali pre väzňov rovnako šialené podmienky ako na stavbe samotnej. Na prelome roku 1943 a 1944 navyše celú kolóniu zachvátila epidémia týfusu.

Nemci pri rýchlom opúšťaní areálu v roku 1945, odviezli alebo zničili, čo sa dalo. Pravdepodobné je, že veľa štôlní a hotových výrobných hál jednoducho zavalili odstrelom. Dielo dokonala postupujúca Červená armáda, ktorá zabavila stroje aj stavebný materiál a všetko ukoristené poslala do Sovietskeho zväzu. Čo tu robila poľská armáda či tajná služba v období studenej vojny, nikto nevie.

image

Najzaujímavejšia časť prehliadky je plavba loďou zatopenými chodbami.

X/ptr/

Láka návštevníkov

Vďaka bádateľom s georadarmi a prieskumníkom podzemia je v súčasnosti zmapovaných a objavených sedem takýchto komplexov ako je Włodarz. Všetci ale majú jasno v tom, že na nich pod Sovími horami čaká ešte mnoho neobjaveného.

Pred samotným vstupom do útrob hory si môžeš prehliadnuť starú vojenskú techniku. Vo vnútri návštevníkov čaká prednáška o histórii komplexu a pešia prehliadka sprístupnených chodieb. Najväčším lákadlom zhruba trojkilometrovej prehliadky pôvodných štôlní nacistickej továrne je však plavba loďou zatopenými chodbami.

Objekt je otvorený každý deň od 9.00 do 17.00. Za vstup tu zaplatíš v prepočte necelých desať eur. Zvieratá a deti do troch rokov majú vstup zakázaný.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. júl 2024 03:47