Ilustračná fotografiaCanva/
StoryEditor

Obyčajná zdvorilosť alebo bezpečnostné opatrenie? Letušky prezradili skutočný dôvod, prečo vítajú cestujúcich pri vstupe do lietadla

Viktória Revajová06.06.2024., 13:00h

To, čo vyzerá ako obyčajné milé gesto má v skutočnosti oveľa hlbší význam. Letušky si nás pri nástupe do lietadla všímajú omnoho viac, ako si myslíme.

Lajkuj Brainee.sk na

Na palube lietadla sa nič nedeje náhodou. Aj to, čo vyzerá ako obyčajná zdvorilosť má v skutočnosti svoj význam. Pravdepodobne si sa nikdy nezamýšľal nad tým, prečo ťa pri nástupe do lietadla vítajú letušky. Rituál, ktorý sa zdá ako milé gesto je však pre personál veľmi dôležitý a môže zásadne ovplyvniť bezpečnosť letu, píše portál LadBible.

image

Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú

Bezpečnostné opatrenie

Dôvodom prečo nás letušky vítajú pri dverách je to, že si snažia vytipovať cestujúcich, ktorí by mohli v krízových situáciách pomôcť personálu. Podľa slov šéfky kabíny tureckej leteckej spoločnosti Duygu Eren Tosya letušky „analyzujú množstvo dôležitých faktorov, ktoré by mohli prispieť k zážitku počas letu.“

Pripravujú sa totiž na každú situáciu. „Identifikujú cestujúcich, ktorí môžu byť schopní pomôcť v prípade núdze, ako aj cestujúcich, ktorí môžu potrebovať pomoc v núdzovej situácii, ako je starší alebo zranený človek,“ vysvetlila. Okrem toho sa snažia identifikovať aj pasažierov, ktorí majú strach z lietania a môžu potrebovať povzbudenie.

Dôvodom je podľa nej to, že personál lietadla sa snaží „udržať každého jedného pasažiera v bezpečí od chvíle, keď nastúpi do lietadla, až kým nevystúpi.“ Zdvorilostný pozdrav je teda len zásterkou tohto bezpečnostného opatrenia. Pomáha však aj budovať vzťahy s klientmi.

image

Marián pracuje ako stevard: Na palube lietadla niekoľkokrát došlo k úmrtiu aj pôrodu

Aké detaily si všímajú?

Takže, keď nastúpiš do lietadla, posádka si ťa detailne prehliadne. Viacero letušiek pritom prezradilo, čo si na cestujúcich všímajú najčastejšie.

„Ak vidím niekoho, kto je svalnatý, silný, silný, fyzicky zdatný, zapamätám si jeho tvár a v duchu si zaznamenám, kde sedí,“ hovorí Janice Bridger, letuška s 27-ročnými skúsenosťami. V prípade incidentu na palube by takýto pasažier mohol personálu pomôcť. „Pomoc by mohla zahŕňať podmanenie alebo obmedzenie neposlušného cestujúceho, dúfame, že sa to nikdy nestane, ale pre každý prípad sa na to pripravíme,“ ​dodala.

image

VYSVETĽUJEME: Čo sú turbulencie, ako k nim dochádza a sú skutočne nebezpečné?

Letušky si na pasažieroch všímajú aj to, či nie sú chorí. Obzvlášť si dávajú pozor na opitých cestujúcich. „Tento typ ľudí častejšie spôsobuje problémy na palube,“ hovorí Nuralia Mazlan, ktorá pracuje pre spoločnosť Air Asia.

Letuška Kimberly Sullivan si zasa dáva pozor na pasažierov, ktorí cestujú prvýkrát. Neraz sa jej totiž stalo, že počas letu začali vyvádzať. Za roky praxe ich už dokáže spoznať podľa štýlu chôdze a typických gest. „Či ide o skúsených zákazníkov, môžeme zistiť podľa spôsobu, akým nastupujú do lietadla. Ak sa pridržiavajú sedadiel v uličke a kráčajú nesmelo, vieme, že sú to nováčikovia,“ ​opísala. 

ANKETA
Máš strach z lietania?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 03:57