Na ktorých leteckých trasách sú najhoršie turbulencie?Canva/
StoryEditor

Máš strach z turbulencií? Týmto európskym destináciám sa radšej oblúkom vyhýbaj

iDnes.cz30.03.2024., 13:00h

Turbulencie síce nemôžu spôsobiť pád lietadla, pre mnohých sú však postrachom. Aj keď sú pomerne vzácnym fenoménom, na niektorých leteckých trasách sa s nimi stretneš častejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci turbulencie nie sú vyslovene nebezpečné, nedá sa o nich povedať, že by boli príjemné. Prinajhoršom ťa letuška obleje kávou alebo sa môžeš ľahko zraniť, ak nie si pripútaný. Preto by si nemal podceniť význam bezpečnostných pásov.

Nie je turbulencia ako turbulencia

Turbulencia je chaotický pohyb vzduchu, ktorý vzniká počas kontaktu rôzne silných vzdušných vetrov alebo v dôsledku prúdenia veterných más nad horami. 

Existuje niekoľko odlišných typov – inverzné, frontálne, tlakové, termálne a mechanické. Asi najzradnejšie sú takzvané turbulencie čistého vzduchu, ku ktorým dochádza paradoxne za ideálneho počasia – jasnej a bezoblačnej oblohy. Keďže žiaden vizuálny prvok nenaznačuje, že by k nim malo dôjsť, dokážu zaskočiť nielen cestujúcich, ale aj personál. Dokážu spôsobiť veľmi silné otrasy celého lietadla.

image

Bratislava spúšťa novú linku do Istanbulu. Letenky sa najprv vyšplhali k tisícke, v máji však poletíš aj za pár eur

Od nenápadných po najsilnejšie

Turbulencie sa líšia aj podľa intenzity a dĺžky trvania na slabé, stredné a silné. Slabé trvajú niekoľko minút a ich intenzita nie je veľmi výrazná. Objavujú sa prakticky počas každého letu, ale vďaka schopnostiam pilotov, si ich väčšina pasažierov ani nevšimne. Lietadlo pri nich môže kolísať približne jeden meter hore a dole.

Stredne silné turbulencie sú už o niečo horšie. Trvať môžu v rozmedzí desiatich až pätnástich minút, niekedy však aj hodiny. Lietadlo pri nich môže klesať a stúpať až päť metrov.

image

Tip na výlet: Za rozkvitnutými čerešňami nemusíš cestovať do Japonska. Na Slovensku máme jedinečný sad s tisíckami stromov

A silné turbulencie? Nemusia trvať dlho, ale sú naozaj intenzívne a veľmi kolísavé. Ich výskyt je však ojedinelý. Lietadlo vertikálne klesá a stúpa aj o desiatky metrov. Človek má pri nich pocit, akoby sa plavil na rozbúrenom mori. Pri takýchto turbulenciách už hrozia aj zranenia. 

Ak chceš predísť nepríjemnostiam s turbulenciami, mal by si si vyberať sedadlá v strednej časti lietadla, kde sa nachádza jeho ťažisko. Pre človeka, ktorý turbulencie nemusí, je najhorším miestom na sedenie zadná časť lietadla. Tam to kolíše najviac.

image

Počas turbulencií je najlepšie sedieť v strednej časti lietadla.

Canva/

Najturbulentnejšie trasy

Portál Turbli zostavil rebríček najturbulentnejších letových trás za rok 2023. Bol pripravený na základe analýzy záznamov zo 150-tisíc letových trás. Jednotlivé letiská a trasy zoradili podľa miery rozptylu vírov, ako aj intenzity turbulencií.

Najturbulentnejšou letovou trasou na svete bola v minulom roku tá medzi Santiagom de Chile a bolívijským Santa Cruz de la Sierra. Let trvajúci necelých päť hodín bol podľa záznamov skutočne pekelný.

Ďalším zaručene “zážitkovým” letom v poradí bola 210 kilometrov dlhá trasa spájajúca kazašské mesto Alma-Ata s Biškekom, hlavným mestom Kirgizska.

image

Centrum obľúbenej destinácie Slovákov zaplavili nenávistné odkazy turistom. Toto býval môj domov, píšu nápisy

Dve z desiatich najturbulentnejších trás sveta sa nachádzajú v Európe – vďačíme za to Alpám – zatiaľ čo šesť z desiatich najturbulentnejších trás sa nachádzajú na vnútroštátnych leteckých linkách v Japonsku a Číne. 

Okrem svetového zostavili aj rebríček zacielený čisto na Európu. Čo z neho plynie? Že pokiaľ ťa čaká cesta do Zürichu, Ženevy alebo Milána a máš strach z turbulencií, mal by si možno začať zháňať lístky na vlak. Na leteckých trasách k týmto letiskám sa to bez turbulencií totiž zaobíde len zriedka.

Najviac turbulentné trasy roku 2023

  1. Santiago de Chile – Santa Cruz de la Sierra
  2. Alma-Ata – Biškek
  3. Lan-čou – Čcheng-tu
  4. Čúbu – Sen-taj
  5. Miláno – Ženeva
  6. Lan-čou – Sien-jang
  7. Osaka – Sen-taj
  8. Sien-jang – Čcheng-tu
  9. Sien-jang – Čchung-čching
  10. Miláno – Zürich

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:14