Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar.X/Gmmunyoki/
StoryEditor

Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo

iDnes.cz13.04.2024., 09:00h

Kongregácia katolíckych mníšok na severe Španielska cez víkend znovu otvorila bar v starobylej svätyni a čapuje pivo v nádeji, že bude smädným hosťom odovzdávať Božie slovo.

Lajkuj Brainee.sk na

Svätyňa Estibaliz, románska pamiatka z 11. storočia, každoročne priláka mnoho návštevníkov. „Myslím, že veľa ľuďom to príde neobvyklé, pretože to nikdy nevideli. Ale viete, piť pivo nie je hriech,“ popísala pre Reuters sestra Guadalupe,  ktorá sa narodila v americkom Miami. „Bar pre nás predstavuje otvorené dvere na evanjelizáciu,“ dodala.

image

Ubytovanie medzi svätými múrmi. Mníšky ponúkajú kláštorné izby Panny Márie na Airbnb

Sestry, ktoré patria do rádu Pútnikov Eucharistie, prevzali prevádzku baru vo svätyni Estibaliz pri baskickom meste Vitoria od jeho predchádzajúcich majiteľov – skupiny benediktínskych mníchov. Tí na mieste podľa agentúry Reuters žili od roku 1923, ale v septembri 2022 odišli kvôli úbytku členov a veku.

Dom Matky

Bar bol predtým známy pod menom „Pater“, mníšky ho ale premenovali na Amaren Etxea, čo znamená v baskičtine Dom Matky.

Cez prvý víkend po znovuotvorení baru, ktorý sa zhodoval so začiatkom Svätého týždňa Veľkej noci, mali mníšky cez svoje šedobiele habity barmanské zástery, zatiaľ čo natešení zákazníci stáli v rade na jedno čapované.

„Páči sa mi to, pretože ich vždy vidím také šťastné a s úsmevom, na zákazníkov prenášajú veľa pokoja a radosti,“ povedala o mníškach Maria Elena Saezová, ktorá prezradila, že bude pravidelnou zákazníčkou.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:05