Hory v Kirgizsku. Ilustračná fotka.X/Stephen Lioy/
StoryEditor

V Kirgizsku zomreli traja Česi a jeden Slovák. Pochovala ich lavína, nepomohla ani resuscitácia

TASRČTK27.02.2024., 08:00h

Skupina českých a slovenských lyžiarov a snoubordistov si chcela vyskúšať adrenalínové svahy Kirgizska. Štyroch z nich sa však stali osudné.

Lajkuj Brainee.sk na

Lavína, ktorá zabila troch českých občanov a jedného Slováka v Kirgizsku neďaleko hraníc s Kazachstanom, spadla v nedeľu, uviedol vo vyhlásení, ktoré ČTK poskytol nemenovaný zástupca cestovnej kancelárie, ktorá lyžiarsky zájazd organizovala. Zástupca uviedol, že na výlete sa zúčastnilo 12 českých a slovenských lyžiarov.

„V nedeľu 25. februára o 9:30 miestneho času sa skupina 12 českých a slovenských lyžiarov a snoubordistov pod vedením dvoch miestnych profesionálnych horských vodcov vydala lyžovať do voľného terénu pri obci Jyrgalan, pričom ťahali sane po svahu,“ uviedla cestovná kancelária vo vyhlásení. Ďalej napísala, že snežný skúter poskytla miestna komerčná spoločnosť, ktorá tak robí legálne, a všetci členovia výpravy mali potrebné lavínové vybavenie.

image

Klimatická kríza si vyžiadala ďalšie obete. Môže byť totiž príčinou niekoľkých úmrtí na Mount Evereste

„Po tretej jazde, v čase, keď už boli všetci členovia skupiny dole, sa na svahu vedľa ich trate na diaľku uvoľnila menšia lavína, ktorá uvoľnila väčšiu lavínu. Obe lavíny sa spustili do údolia a pokračovali ním smerom k lyžiarom. Zo 14 ľudí zasypala šesť vrátane jedného horského vodcu,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení pre ČTK. „Zvyšných osem členov skupiny začalo záchranné práce a do 20 minút sa im podarilo nájsť všetkých šesť ľudí, vyhrabať ich a urýchlene začať s resuscitáciou. Napriek rýchlej reakcii a pomoci ďalších skupín lyžiarov sa štyroch z nich, troch Čechov a jedného Slováka, žiaľ, nepodarilo oživiť,“ dodala cestovná kancelária.

Smrtiace svahy

Úmrtie troch českých lyžiarov v Kirgizsku v pondelok potvrdila Mariana Wernerová z komunikačného odboru českého ministerstva zahraničných vecí. Slovenské Ministerstvo zahraničných vecí sa o identite nebude bližšie vyjadrovať z dôvodu ochrany osobných údajov a absencie súhlasu dotknutých osôb. „Rezort diplomacie bol informovaný o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku. Naše veľvyslanectvo v Astane prípad intenzívne sleduje a v rámci svojich kompetencií poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu,“ skonštatoval rezort.

Kirgizsko, ktorého pohoria presahujú 7 000 metrov nad morom, nedávno zjednodušilo podmienky vstupu do krajiny zrušením niektorých vízových obmedzení. Krajina v poslednom čase investuje do infraštruktúry v snahe podporiť svoj stále nedostatočne rozvinutý sektor cestovného ruchu, najmä v oblasti zimných športov, uviedla agentúra AFP. Začiatkom februára zahynul v tej istej oblasti za podobných okolností francúzsky turista.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:16