Vnútri najväčšieho letiska na svete.X/Stefanvonimhof/
StoryEditor

FOTO Vnútri najväčšieho letiska na svete. Celá Bratislava by sa doňho zmestila dvakrát

Michal Čiernik10.02.2024., 10:00h

Medzinárodné letisko King Fahd v Saudskej Arábii nie je len kľúčovým dopravným uzlom pre región, ale aj zázrakom inžinierstva a logistiky.

Lajkuj Brainee.sk na

King Fahd International Airport sa nachádza vo východnej časti Saudskoarabského kráľovstva. Zo svojou rozlohou neuveriteľných 776 štvorcových kilometrov prekonalo všetky ostatné svetové letiská.

image

Podvod s predajom stratenej batožiny na bratislavskom letisku. Falošná stránka ti akurát tak vybieli účet

Brána do Saudskej Arábie, ktorá je tiež známa ako medzinárodné letisko Dammam, nesie svoj názov po kráľovi a premiérovi Saudskej Arábie Fahdovi bin Abdulazizovi Al Saudovi. Letisko prevádzkuje 37 leteckých spoločností, ktoré prepravujú cestujúcich do 43 rôznych destinácií po celom svete.

10 miliónov cestujúcich

Letiskom ročne prejde približne desať miliónov pasažierov. Komplex, ktorý bol predtým leteckou základňou USA používanou najmä počas vojny v Perzskom zálive, sa zmenil na komerčnú prevádzku 28. novembra 1999. Nachádza sa 31 kilometrov severozápadne od centra Dammamu, uvádza Daily Mail. 

@anudawteh ?? Unveiling the Giant: King Fahd International Airport! ?️? #fyp #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Facts by Geo - FAX

Od vtedy sa rozrástol a zmenil na jedno z najmodernejších a najväčších letísk na svete. Areál disponuje dvomi dráhami dlhými štyri kilometre ktoré sú napojené na tri budovy terminálu.

Jeden terminál je vyhradený pre bežných cestujúcich, terminál Aramco používajú výlučne cestujúci spoločnosťou Saudi Aramco Aviation a terminál Royal je vyhradený pre saudskoarabskú kráľovskú rodinu, vládnych predstaviteľov a oficiálne medzinárodné návštevy.

Mešita pre dvetisíc ľudí

Okrem tradičných letiskových služieb, ako je verejná zóna s obchodmi barmi a bankami, no v oveľa väčšej mierke, sa tu nachádzajú aj dva vip salóniky. Unikátnosťou je však 20 hektárová záhrada s okrasnými ale aj úžitkovými rastlinami. Zahŕňa tri skleníky a tri hektáre polí, ktoré zásobujú miestne reštaurácie.

Okrem toho sa na streche parkoviska, o rozlohe 46-tisíc metrov štvorcových, týči obrovská mešita pre dve tisíc ľudí. Štýl mešity je spojením modernej architektúry s tradičnými islamskými architektonickými prvkami.

image

Na treťom mieste so 100 kilometrami štvorcovými sa nachádza nádherné Medzinárodné letisko Kuala Lumpur v Malajzií.

Wikimedia/

Druhým najväčším letiskom na svete je podľa portálu Afar Medzinárodné letisko Denver, ktoré so svojimi 140 kilometrami štvorcových je najväčšie v Spojených štátoch. Na treťom mieste so 100 kilometrami štvorcovými sa nachádza nádherné Medzinárodné letisko Kuala Lumpur v Malajzii. Tento komplex je však vo fáze rozširovania, čiže potencionálne môže svojich súperov čo do veľkosti ešte predbehnúť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 12:32