Zrážka lietadiel v Tokiu.X/Shivaroor/
StoryEditor

Zrážka lietadiel v Tokiu. Tragédiu na letisku neprežilo päť ľudí, stovky sa z horiaceho pekla podarilo zachrániť

TASRiDnes.cz02.01.2024., 10:30h

Na ranveji na letisku Haneda v Tokiu začal horieť po zrážke s iným menším strojom Airbus A350 spoločnosti Japan Airlines. Na palube bolo takmer štyristo ľudí. Podľa televízie NTV sa všetkým dvanástim členom posádky a 367 cestujúcim podarilo utiecť. Päť pasažierov malého lietadla neprežilo, pilot je vážne zranený.

Lajkuj Brainee.sk na

Na vzletovej a pristávacej dráhe Medzinárodného letiska v Tokiu, známeho aj ako Haneda, horí lietadlo. Podľa prvotných informácií sa tam zrazilo dopravné lietadlo Japan Airlines s lietadlom pobrežnej stráže, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa BBC, ktoré sa odvoláva na miestnu televíziu sa lietadlo mohlo po pristátí na Hanede zraziť s iným lietadlom. Podľa záberov miestnej televízie z boku lietadla Japan Airlines počas pohybu po dráhe vyšľahli plamene.

image

Najdrahšie klimatické katastrofy v roku 2023. Škody rátajú na miliardy, tieto krajiny zaplatili najviac

Agentúra AP uvádza, že v prípade dopravného lietadla ide o let JAL 516 z mesta Čitose na ostrove Hokkaido do Tokia. Z informácií špecializovaného portálu FlightAware.com vyplýva, že na tento let bolo nasadené veľké lietadlo Airbus A350-900. Televízia NHK odvysielala zábery pasažierov opúšťajúcich lietadlo cez únikový sklzný žľab.

Podľa najnovších správ z lietadla evakuovali všetkých 367 cestujúcich. Medzi nimi bolo aj osem detí. Server Yomiuri uviedol, že 17 ľudí, ktorí utekali z lietadla, sa zranilo. Cestujúci uviedli, že krátko po pristátí ucítili náraz do lietadla a vnútorné priestory zaplnil dym.

Päť obetí 

Agentúra Reuters s odkazom na japonskú pobrežnú stráž napísala, že menšie lietadlo mierilo na letisko Niigata, aby dopravilo pomoc na zemetrasením zasiahnutý polostrov Noto. Podľa stráže išlo o asi 27 metrov široký a takmer 26 metrov dlhý Bombardier MA722.

V Bombardieri bolo celkom šesť ľudí. Päť z nich bolo bezprostredne po zrážke nezvestných, správy neskôr potvrdili, že zomreli. Pilot stroja je podľa NHK vážne zranený a teraz sa nachádza v nemocnici.

Všetky ranveje na letisku Haneda, ktoré patria k najvyťaženejším v Japonsku, boli uzavreté. Japonský premiér Fumio Kišida vydal pokyn príslušným úradom, aby vyhodnotili vzniknuté škody a verejnosti poskytli potrebné informácie.

image

Server Yomiuri uviedol, že 17 ľudí, ktorí utekali z lietadla, sa zranilo.

X/Koidrupesh/

Tragická nehoda sa v Japonsku odohráva deň po tom, čo krajinu zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6. To si doteraz vyžiadalo vyše 40 mŕtvych a skoro dvadsiatku zranených. Počet obetí navyše stále rastie. Podľa Kišidu ide o „závod s časom“. Záchranu totiž komplikuje poškodená infraštruktúra a obmedzená doprava.

K najtragickejšej leteckej nehode v dejinách s celkom 583 mŕtvymi došlo práve na zemi pri zrážke dvoch lietadiel Boeing 747 na Tenerife v marci 1977. Lietadlá spoločností KLM a Pan Am do seba narazili kvôli chaosu na letisku a zlej viditeľnosti spôsobenej hmlou.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:01