Len štvorročná Češka sa vybrala na Mount Everest.Facebook/saša Jede/
StoryEditor

Malá rekordérka uchvátila svet. Štvorročná Češka siahla na Everest, prepísala tak históriu

Michal Čiernik12.01.2024., 09:00h

Štvorročné dievčatko Zara prišlo až do základného tábora na najvyššej hore sveta. Ten sa nachádza vo výške zhruba 5 300 metrov nad morom. Zapísala sa tak do dejín, ako najmladšia žena, ktorej sa to podarilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Prešla neuveriteľných 170 kilometrov. Malá Zara už vo svojich štyroch rokoch dokázala to, o čom niektorí len snívajú. „Bolo to hrozne ťažké, ale potom sme tam zrazu došli,“ povedala Zara pre CNN Prima News.

Malá horolezkyňa prekonala túto náročnú túru v sprievode svojho otca, sedemročného brata a miestneho nepálskeho nosiča. „Vôbec sme nevedeli, ako to zvládne. Nikdy nezažila takú zimu,“ prezradil jej otec David Šifra.

image

Toto je pre teba dôležitý rebríček, ak sa chystáš cestovať sám. Zverejnili zoznam destinácií, kde zahynulo najviac turistov

Zara má české aj kanadské občianstvo a momentálne žije s rodinou v Malajzii, hovorí česky, čínsky a anglicky. „Zvládla to, pretože každý deň chodíme po škôlke do džungle. Na dve hodiny, päť až desať kilometrov. Je silná,“ povedal starší brat Saša.

Pre túto rodinu to však vôbec nie je nič neobvyklé. Jej starší brat prešiel Tibet za 48 dní len keď mal 13 mesiacov, odvtedy precestoval 50 krajín. Všetky ich cesty sú poctivo zaevidované na facebookovom profile Saša jede. „Náš pôvodný plán vôbec nebolo ísť do Himalájí. Chceli sme ísť na bicykle do Jemenu, ale keď sa stal ten 7. október (hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, pozn. red.), tak sme zvolili Himaláje,“ ozrejmil Šifra.

25 stupňov pod nulou

Do tábora prišla 1. januára, kedy teplota dosahovala extrémnych -20 až -25 stupňov Celzia. Malá rekordérka sa však krutým podmienkam perfektne prispôsobila a výstup zvládla bez problémov. Jeden z dôvodov, prečo to zvládla, môže byť aj fakt, že sa kúpe len v studenej vode.

Zara dokonca predbehla aj niekoľkých dospelých horolezcov. Jej impozantný výkon však v tábore patrične ocenili a malá rekordérka sa stala stredobodom pozornosti. „Dali mi vodu, čokoládu a darčeky. Ja som ich ale aj tak všetky predbehla,“ dodalo štvorročné dievčatko. Celkovo aj s cestou naspäť Zara bez cudzej pomoci prešla 270 kilometrov s 2000 metrovým prevýšením.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 13:31