Z lukratívneho dovolenkového raja sa stalo opustené mesto duchov. Wikimedia/zairon/
StoryEditor

FOTO V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov sa nachádza plážové letovisko duchov. Zamrznuté v čase je už 50 rokov

Michal Čiernik20.12.2023., 12:00h

Desivé fotografie zachytávajú kedysi prosperujúce plážové mesto na Cypre. Pred 50 rokmi ho navštevovali také hollywoodske hviezdy ako Richard Burton či Brigitte Bardot. Dnes láka len urbexerov a divú zver.

Lajkuj Brainee.sk na

Zabudnuté kostoly, autosalón, opustené butiky a kedysi luxusné hotely si dnes pomaličky ale isto berie príroda späť.

Hovoríme o dovolenkovom plážovom rezorte Varosha na cyperskom ostrove. Varosha leží v nárazníkovej zóne OSN, ktorá oddeľuje Turkami okupovaný severný Cyprus a Cyperskú republiku a je pod kontrolou tureckej armády.

image

Aktivisti chceli nelegálnym spôsobom obnoviť historickú dedinu. Teraz im hrozí mastná pokuta

Mesto duchov sa z neho stalo až po útoku Turecka, ktorý z oblasti vyhnal takmer všetkých domácich Cyperčanov. Pred rokom 1974 bola Varosha modernou turistickou oblasťou mesta Famagusta.

Osídľovanie mesta duchov 

Postupné osídľovanie tejto časti mesta začalo až v roku 2017, kedy turecká armáda povolila vstup iba svojim členom a členom OSN. Pre širokú verejnosť sa Verosha otvorila až v roku 2020. Od vtedy sa postupne otvorilo 600 metrov pláže, a obnovila jedna ulica z hotelmi a službami a taktiež mešita.

Jedným z turistov, ktorý mesto po sprístupnení navštívili bol aj francúzsky fotograf Dimitri Bourriau. „Človek je schopný stavať fascinujúce veci. Žiaľ, niektoré miesta upadajú do zabudnutia. Snažím sa preto zapamätať si miesta skôr, ako zmiznú nadobro,“ prezradil pre DailyMail.

Drvivá väčšina kedysi prosperujúceho rezortu však stále vyzerá ako z postapokalyptického filmu a niektoré pozemky sú dokonca stále zamínované.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:22