Smutná správa pre fanúšikov Harryho Pottera.Wikimedia/96tommy/
StoryEditor

Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená

Michal Čiernik06.12.2023., 12:00h

Jedna z najkrajších vlakových trás na svete je ohrozená. Cestu ikonickým vlakom The Jacobite, ktorý väčšina pozná ako Rokfortský expres, možno od budúceho roka zrušia.

Lajkuj Brainee.sk na

Rokfortský expres, jeden z najikonickejších železničných zážitkov v Spojenom kráľovstve, čelí problémom.

Tradičný historický vlak, ktorý poznáme z príbehov o mladom čarodejníkovi, je v muklovskom svete známy ako parný vlak Jacobite. A v tomto svete musia prevádzkovatelia West Coast Railways (WCR) dodržiavať prísne bezpečnostné predpisy.

Porušuje bezpečnostné predpisy

Stará lokomotíva Jacobite spoločnosti WCR porušuje predpisy Úradu pre železnice a cesty (ORR) o zamykaní dverí. Britský regulátor železníc tvrdí, že dvere vozňov by mali byť vybavené centrálnym zamykaním. Táto modernizácia je však pre spoločnosť príliš nákladná.

image

GALÉRIA After all this time? Always. Zomrel predstaviteľ Dumbledorea, je tak už 25. zosnulý herec zo ságy o Harry Potterovi

Táto sága pritom trvá už niekoľko rokov, píše portál Euronews. ORR predtým poskytol dve 10-ročné výnimky z pravidiel týkajúcich sa spôsobu uzamykania dverí vozňov, ktoré vypršali v marci 2023.

Po júlovej inšpekcii regulačný orgán zistil, že problémy so sekundárnymi zámkami dverí vystavujú cestujúcich "riziku vážneho zranenia". Uviedol tiež, že stevardi nezabránili ľuďom, aby sa počas jazdy vlaku opierali o dvere alebo viseli z otvorených okien.

ORR však v auguste udelil vlaku Jacobite Ďalšiu dočasnú výnimku. Tá však vyprší na začiatku budúceho roka. „Pokračujeme v sprostredkovávaní železničného dedičstva Spojeného kráľovstva pre budúce generácie na hlavnej trati,“ povedal obchodný manažér železničnej spoločnosti James Shuttleworth.

WCR predtým uviedla, že nové systémy zamykania dverí by ju stáli viac ako osem miliónov eur, čím by zlikvidovali desaťročné zisky.

Rokfortský expres

Okrem autentického zážitku, pri ktorom sa budeš cítiť ako Harry Potter na ceste na Rokfort, ponúka táto trať aj ďalšie nádherné scenérie. Nepochybne najikonickejšou časťou trate je Viadukt Glenfinnan s 21 oblúkmi v grófstve Inverness s úchvatným výhľadom na jazero Loch Shiel.

image

135 kilometrov dlhý výlet z Fort William do Mallaig zahŕňa aj množstvo ďalších pôsobivých miest, od najvyššej hory Británie (Ben Nevis) po jej najhlbšie sladkovodné jazero (Loch Morar).

X/Adventuremilo/

135 kilometrov dlhý výlet z Fort William do Mallaig zahŕňa aj množstvo ďalších pôsobivých miest, od najvyššej hory Británie (Ben Nevis) po jej najhlbšie sladkovodné jazero (Loch Morar). V hlavnej sezóne cestuje na koniec linky približne 750 ľudí denne.

Napriek neistej budúcnosti, sú lístky na vlakovú sezónu 2024, ktorá má začať 24. marca, už v predaji. Štandardný celodenný lístok pre dospelých je za 76 eur, pričom drahšia varianta s miestenkou v kupé stojí 464 eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:04